anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
TVR Iasi Telejurnal
anunturi

miercuri, 29.03.2023

Comunicat de presa

Deschiderea oficială a „Săptămânii Geodeziei Româneşti” (P)

GALERIE
Prima zi (6)
 • Prima zi (6)
- +

Miercuri, 16 noiembrie, a avut loc deschiderea oficială a celui mai important eveniment al comunității geodezice: „Săptămâna Geodeziei Româneşti”. Organizată de Uniunea Geodezilor din România (UGR) și Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iaşi (TUIASI), manifestarea a ajuns la a treia ediție și reunește peste 200 de profesioniști din domeniul cadastrului, geodeziei, topografiei, cartografiei și din domenii apropiate, atât din România, cât și din străinătate.

Ca în fiecare an, punctul de atracție îl reprezintă Simpozionul Internațional GEOMAT, tema principală a dezbaterilor fiind „Managementul datelor geospațiale pentru mediul construit”. „De fiecare dată când vorbim despre geodezie și ingineri geodezi îmi vine în minte o vorbă veche: <>. Această expresie se potrivește foarte bine meseriei noastre. Inginerii geodezi se aliniază la foarte multe lucrări, inclusiv la proiectele de infrastructură și la proiectul național de cadastrare. Sunt proiecte care nu se pot realiza fără inginerii geodezi. Prin acest eveniment dorim să ne promovăm și să ne repromovăm profesia și, totodată, să o punem pe clasă mai înaltă de respect. Mă bucur că ediția din acest an a înregistrat un record în ceea ce privește numărul de participanți”, a declarat ing. Mircea Afrăsinei, președintele UGR.

Prima zi a evenimentului a mai inclus deschiderea expoziției „Tehnologii de măsurare și procesare a datelor geospațiale” și două mese rotunde, una privind Programul Naţional de Cadastru şi Carte Funciară, iar cea de-a doua privind soluțiile propuse de sectorul privat pentru îmbunătățirea infrastructurii de date spațiale. În paralel, s-a desfășurat Concursul „Mapaton”, în care studenții din domeniul ingineriei geodezice s-au întrecut în realizarea de planului cadastral preliminar pentru o zonă de intravilan. „Felicit colegii de la Uniunea Geodezilor și de la Universitatea Tehnică <> pentru că reușesc să permanentizeze acest eveniment, pe care Iașul îl merită din plin. Reușim să punem la aceeași masă reprezentanți ai autorităților, din mediul privat și mediul universitar, precum și specialiștii din mai multe domenii, accentul fiind pus pe ingineria geodezică. Pregătirea și derularea proiectelor de investiții în infrastructura mare nu se poate face fără specialistul geodez. Încă de la faza de proiectare, el este primul în zona de studiu și pregătește toată baza de date care este necesară. După obținerea avizelor și a autorizației de construire, urmează construirea propriu-zisă, la care aportul inginerului geodez este esențial pentru trasare și urmărirea lucrărilor de șantier”, a afirmat Ionuţ-Cristian Săvoiu, secretar de stat în cadrul Ministerului Transporturilor şi fost președinte al UGR.

Au mai luat cuvântul primarul Mihai Chirica, prefectul Petru-Bogdan Cojocaru, conf. univ. dr. ing. Lidia Gaiginschi, prorector TUIASI, conf. dr. ing. Nicolae Marcoie, decanul Facultății de Hidrotehnică, Geodezie şi Ingineria Mediului din cadrul TUIASI, prof. univ. dr. ing. Gheorghe Badea, decanul Facultății de Geodezie din cadrul Universității Tehnice de Construcții București, Ioan-Cristian Buzaș, director al Direcţiei de Cadastru şi Geodezie din cadrul Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară, Traian Claudy Irimia, reprezentant al Uniunii Naționale a Notarilor Publici din România, reprezentanți ai Consiliului Județean Iași, ai Federaţiei Internaţionale a Geodezilor și ai Consiliului European al Geodezilor.

„Săptămâna Geodeziei Româneşti” și Simpozionul Internațional GEOMAT se desfășoară în perioada 15-19 noiembrie 2022, la Congress Hall - Palas Iași, și sunt evenimente incluse în programul manifestărilor dedicate Zilelor TUIASI, ocazie cu care se marchează împlinirea a 85 de ani de la întemeierea Școlii Politehnice „Gheorghe Asachi” din Iași.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Penultimul obstacol pentru Finlanda

Lucian DÎRDALA

Penultimul obstacol pentru Finlanda

Graniţa terestră între Rusia şi NATO va deveni, curând, una considerabilă... Vom putea vorbi de un veritabil flanc estic, de la Marea Neagră, la Oceanul Îngheţat. Invazia rusă în Ucraina a deschis o cutie a Pandorei din care au ieşit rele pe care lideri precum domnii Erdoğan sau Orbán le pot ignora, dar nu le pot readuce sub capac.

opinii

De ce scriu?

Florin CÎNTIC

De ce scriu?

Cum, dintr-un scrupul arhivistic, mi-am numerotat textele trimise săptămânal Ziarului de Iaşi, am descoperit că acesta este cu numărul 500. Astfel încât aş face o scurtă pauză de respiraţie faţă de tematica obişnuită a rubricii mele.

Meditaţie despre europubelă

Radu PĂRPĂUȚĂ

Meditaţie despre europubelă

Despre un tomberon, zis şi europubelă, cum îi spune mai simandicos lăzii de gunoi, am putea spune că este pântecele răsturnat al unui cetăţean european. Asemănările sunt frapante. 

Spectacolele excelenţei muzicale la Iaşi (I)

Alex VASILIU

Spectacolele excelenţei muzicale la Iaşi (I)

Nu mai trebuie demonstrat că forţa de comunicare, convingere şi impresionare a imaginii plasează sunetul pe locul al doilea, mai ales acum, în epoca civilizaţiei ecranelor omniprezente. Apariţia televiziunii, cu multe decenii în urmă, a însemnat pentru unii ignorarea relevanţei radioului, însă timpul a demonstrat că „arma clasică”, aparent simplă, numită microfon, poate învinge deseori în lupta pentru captarea interesului public. Dacă este folosită inteligent, inspirat, cu grijă pentru cultivarea valorii, cu harul comunicării. Şi în cazul radioului, „reclama este sufletul comerţului”. 

pulspulspuls

Doamne Maica Domnului: iaca, citiţi şi vă cruciţi şi azi, dragi alegători, cu cine negociază politic dom Costel!

Doamne Maica Domnului: iaca, citiţi şi vă cruciţi şi azi, dragi alegători, cu cine negociază politic dom Costel!

Apăi, dragilor, om fi având noi nişte anişori adunaţi pe creştet, dar când vezi asemenea năzdrăvănii zău că îţi vine, ca-n tinereţe, să-ţi faci bocceluţa şi s-o tai unde-i vedea cu ochii: Canada, Anglitera, chiar şi Congo, zău aşa, numai Iaşi şi Românica nu.

Caricatura zilei

Una din vremea pandemiei

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Credeti ca blocurile ridicate dupa anii 2000 in Iasi si in tara sunt sigure in cazul unui cutremur major?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.