Deschideri festive pline de optimism la marile universități ieșene, ieri. Principalii rectori au vorbit din nou de o unificare tip „consorțiu”
Anul universitar 2024-2025 a debutat ieri, 30 septembrie, pentru trei universități ieșene – Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” (UAIC), Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” (TUIASI) și Universitatea Națională de Arte „George Enescu” (UNAGE). Toate cele trei instituții au pregătit festivități de deschidere a noului an academic, Copoul fiind astfel asaltat de studenți.
Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași a deschis oficial anul universitar la ora 10, în Aula Magna „Mihai Eminescu” (Corp A). La festivitate au luat parte atât studenți, cât și cadre didactice, reprezentanți ai autorităților locale și rectori ai celorlalte universități de stat. Doar rectorul UMF, Viorel Scripcariu, nu a ajuns la eveniment. În schimb, a fost pentru prima dată după mulți ani (ținând cont de procesele și tensiunile dintre UAIC și TUIASI), când de la această deschidere nu a lipsit rectorul Politehnicii ieșene, prof.dr. ing. Dan Cașcaval. În calitate de musafir și reprezentant al TUIASI, acesta le-a urat membrilor UAIC un an prosper. Vizita la deschidere a fost onorată și în sens invers: rectorul de la „Cuza” participând la Politehnică la deschiderea festivă dee la ora 12.
,,Le dorim tuturor celor care vor fi, sunt sau au fost studenți UAIC, să creadă în dascălii lor și să fie convinși că prin ceea ce au învățat în amfiteatre și laboratoare vor izbândi, iar dumneavoastră, colegi și prieteni, un an cât mai rodnic, plin de bucurii și sănătate”, a menționat rectorul TUIASI. Totodată, cu această ocazie, în contextul unei legături mai strânse între rectorii ieșeni, s-a vorbit despre posibilitatea înființării unui club al rectorilor din Iași. ,,Crearea unui club al rectorilor, sau a unui consorțiu al universităților ieșene, va conferi consistență poziției unitare a universităților ieșene”, a mai spus rectorul TUIASI.
Noi începuturi la UAIC. Mesajul rectorului Liviu-George Maha
Cu prilejul primei festivități în calitate de rector al UAIC, prof.dr. Liviu-George Maha a transmis comunității academice un mesaj bazat pe ideea unității și dezvoltării.
,,Pentru studenți e un început, mai ales pentru boboci. Eu le urez bun-venit în cadrul UAIC, îi asigur că universitatea este onestă, profesorii sunt onești, oferim exact ceea ce promitem, programele de studiu, condiții de cazare, condițiile pentru cercetare, interesul pentru o integrare corectă în societate și crearea premiselor pentru ca ei să se dezvolte continuu și să contribuie la binele comunității în care trăim. E un mesaj prin care întărim celelalte mesaje pe care reprezentanți ai facultății le-au transmis pe parcursul admiterii și înainte, în ceea ce a însemnat promovare. Pentru colegii mei e un moment foarte bun de a spune să trecem peste ceea ce a însemnat an electoral și să începem un an universitar cu premise pentru a construi, a dezvolta proiecte și a vedea soluții la problemele pe care le avem. Cu alte cuvinte, tot ceea ce am susținut pe parcursul campaniei, și ulterior, după alegeri, aș dori să punem în practică împreună. Acest «împreună» este important și este un an universitar în care putem arăta că mesajul a fost înțeles la nivelul comunității”, a declarat acesta.
În ceea ce privește proiectele, Liviu-George Maha a scos în evidență o serie de investiții. ,,Sunt proiecte care continuă, avem bucuria de a avea proiecte depuse, și cu șanse mari de a fi evaluate pozitiv, deci de a demara alte proiecte de investiții. 12 cămine ale universității vor beneficia de modernizare printr-un program deja aprobat, a fost semnat proiectul de finanțare prin PNRR, proiectul a fost elaborat anul trecut. Continuăm demersurile pentru ceea ce înseamnă proiectare, studii de fezabilitate pentru baza sportivă, pentru alte investiții prioritare, consolidarea altor clădiri. În același timp, lucrăm și vom continua eforturile în ceea ce privește transparentizarea unor procese, e vorba despre digitalizare”, a mai adăugat rectorul.
24.000 de studenți la „Cuza”
Anul acesta, UAIC numără aproximativ 24.000 de studenți, dintre care peste 9000 sunt boboci. ,,UAIC are în jur de 24.000 de studenți, acum cu câteva zeci sub acest număr, dar după reînmatriculările din primele două săptămâni, sigur, numărul va crește. Venim după două sesiuni de admitere care au adus mai mulți candidați și admiși. E un început de an care se înscrie pe o evoluție crescătoare cu perspective bune”, a mai spus rectorul Liviu-George Maha.
La polul opus, întrebat despre situația abandonului universitar, rectorul UAIC a enumerat câteva cauze care conduc la fenomenul atât de întâlnit în instituțiile de învățământ superior.
,,Abandonul e o problemă cronică ori s-a cronicizat, din păcate, și nu e doar cazul universității noastre, e o problemă generală în învățământul superior. Cauzele sunt diverse. În primul rând, trebuie făcută distincția între abandonul la ciclul de licență și abandonul la studiile de masterat. Sunt situații, și nu puține, în care absolvenții de studii de liceu nu beneficiază de orientare profesională corespunzătoare. La liceu, mai ales, ar trebui să existe o preocupare mai susținută pe această linie, de a evalua competențele pe care îl are un elev și de a-l îndruma în funcție de ce competențe are. Există și o componentă familială. Ca rector, chiar am primit mesaje mai puțin optimiste legate de viitorul unor studenți care spuneau că au început un anumit program de studiu la presiunea părinților sau chiar fiind obligați. E păcat, pentru că aceste decizii își pun amprenta nu doar asupra profesionistului, ci și a omului care va deveni studentul respectiv. Pe de altă parte, venind în Iași cu anumite așteptări cu privire la un program de studii, noi încercăm să facem promovare, dar nu întotdeauna informația e suficientă sau clară și studenții constată că poate vor altceva, există și un pragmatism care apare, deci cauzele sunt diverse. La masterat, absolventul crede că are timp de școală, însă intrând în viața profesională descoperă că programul nu îi mai permite. Uneori, chiar din onestitate față de el însuși, față de profesori, decide să renunțe la cursuri, decât să le trateze așa cum nu ar trebui”, a conchis rectorul UAIC.
S-au adus în discuție și cazurile de hărțuire
În plus, făcând trimitere la cazurile de hărțuire sexuală din mediul universitar, semnalate în ultima perioadă la nivel național, rectorul Liviu-George Maha a ținut să precizeze că, probabil, pentru a evita situațiile de acest tip, este nevoie de mai multă consiliere. ,,Mesajul e unul pe care l-am transmis și în cadrul Consiliului Național al Rectorilor, noi am avut o poziție comună și tratăm cu toată seriozitatea. Am primit mesaje de la absolvente din trecut, deci nu studente în prezent, care au terminat studiile chiar și acum 20-30 de ani și care încă au arătat că sunt afectate de astfel de experiențe prin care au trecut. Cred că la nivelul universității avem mecanismele procedurale, avem regulamentele necesare, este nevoie de mai multă consiliere, interacțiune, iar de aceea adresez rugămintea tuturor celor care se află în astfel de situații să ia legătura cu reprezentanții universității, să sesizeze, toate aceste demersuri vor fi acoperite cu discreție, cu toată înțelegerea, deci va fi o abordare profesionistă și lucrurile cred că pot fi prevenite. O mai bună informare, o mai bună comunicare și până la urmă și proceduri de interacțiune profesor-student sau coordonator-doctorand, personal administrativ-student e bine să fie cât mai formale, altfel încât să elimine riscul unor interacțiuni neadecvate”, a conchis rectorul.
După festivitatea de la UAIC au avut loc ceremoniile de deschidere organizate de cele 15 facultăți ale UAIC – Facultatea de Biologie, Facultatea de Chimie, Facultatea de Drept, Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor, Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport, Facultatea de Filosofie și Științe Social-Politice, Facultatea de Fizică, Facultatea de Geografie și Geologie, Facultatea de Informatică, Facultatea de Istorie, Facultatea de Litere, Facultatea de Matematică, Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației, Facultatea de Teologie Ortodoxă și Facultatea de Teologie Romano-Catolică.
Ceremonia festivă și de la Universitatea Tehnică: cea mai bună admitere din ultimii 20 de ani
La Universitatea Tehnică „Gheorghe Asachi” din Iași, festivitatea de deschidere a avut loc de la ora 12, în Aula Magna „Carmen Sylva” din Corpul A.
La ceremonie au participat rectorii prezenți și la UAIC (prof.univ.dr. Gerard Jităreanu, prof.univ.dr. Aurelian Bălăiță, prof.univ.dr. Liviu-George Maha), reprezentanți ai autorităților locale și ai companiilor partenere, dar și studenți din anul precedent, cei mai performanți fiind premiați.
TUIASI se mândrește cu una dintre cele mai bune sesiuni de admitere din ultimii 20 de ani, locurile bugetate fiind completate în totalitate la cele 11 facultăți, cu o concurență acerbă în sesiunea de toamnă, care a atras 526 de candidați pentru doar 184 de locuri. Astfel, mesajul rectorului Dan Cașcaval a fost centrat pe interesul tot mai mare al tinerilor pentru TUIASI și campus.
,,Începem noul an academic cu foarte mult optimism și încredere, iar ceea ce vă spun se datorează faptului că am avut o concurență fără egal în ultimii 20 de ani, o concurență care practic a fost distribuită uniform la facultățile universității. Spun asta pentru că, în afară de facultățile care în ultima vreme erau cumva consacrate unei concurențe ridicate, anul acesta am avut peste 2/loc la studiile de licență și la celelalte facultăți să spunem mai puțin atractive în ultimii ani. De altfel, în sesiunea de admitere din toamnă, patru dintre facultățile noastre nici nu au mai scos locuri la admitere pentru că și-au depășit capacitatea de școlarizare. De asemenea, privim cu optimism și încredere pentru că, iată, primim studenții într-un campus care, noi spunem, este sustenabil din punct de vedere al funcționării și al dezvoltării lui, un campus studențesc verde, poate cel mai verde din țară, care începând din acest an va avea și un sistem inteligent de trafic, va fi un campus în exclusivitate dedicat studenților, și care chiar acum, în aceste momente, își modernizează anumite spații, tocmai pentru a fi cât mai apropiat de studenți”, a declarat rectorul Dan Cașcaval.
Ce proiecte mai sunt în desfășurare?
Rectorul TUIASI a oferit detalii și despre stadiul altor proiecte în desfășurare, inclusiv despre construcția căminului din zona splai Bahlui și Palatul Universitar.
,,Iarăși spun că începem cu optimism și încredere pentru că vom pune în curând, la modul propriu, piatra de temelie a căminului care în sfârșit se va construi – de către Compania Națională de Investiții. Acum două săptămâni am trecut și de Consiliul Tehnico-economic și putem începe, sper, construcția acestui cămin, care va fi situat între facultățile de Construcții și Automatică și Calculatoare. Este un cămin destinat studenților doctoranzi. Investiția, ultimele cifre, pentru că prețurile se modifică și acesta a fost un motiv pentru care, iată, au trecut 7 ani de la aprobare și încă nu s-a început construcția, va fi la peste 4 milioane de euro. De asemenea, sperăm ca în scurt timp să punem și piatra de temelie a campusului dual pe care îl construim împreună cu Universitatea de Științele Vieții. Despre Palatul Universitar am discutat cu domnul rector Maha. De fapt, noi am avut câteva demersuri anterior alegerilor la cele două universități, am fost personal la Guvern și la vremea respectivă mi s-a spus că fiind în litigiu nu pot fi alocate fonduri, care în estimarea noastră, pentru zona noastră, s-ar fi ridicat acum 4 ani la 25 de milioane de euro. Acum am discutat cu domnul rector Maha și am decis ca amândoi să mergem la Guvern și să solicităm fonduri, pentru că indiferent cine va câștiga acest proces, el va rămâne unei universități, deci unei instituții a statului, o clădire de patrimoniu, simbol nu doar al Iașului”, a subliniat acesta.
Deschiderea noului an universitar la UNAGE Iași
Și Universitatea Națională de Arte „George Enescu” și-a deschis porțile pentru noul an academic, la ora 13:30, în Sala „Eduard Caudella” de la Casa Balș. Spre deosebire de anii anteriori, anul acesta, ceremonia de deschidere a fost mai simplificată. Corul UNAGE, coordonat de prof. univ. dr. George Dumitriu, a interpretat imnul GAUDEAMUS, la începutul manifestării. Mai târziu, au avut loc festivitățile de deschidere a noului an universitar în cadrul celor trei Facultăți ale UNAGE, după cum urmează: Facultatea de Interpretare, Compoziție și Studii Muzicale Teoretice în Amfiteatrul „Achim Stoia”, Facultatea de Teatru în Sala STUDIO și Facultatea de Arte Vizuale și Design la Galeria „Aparte”.
Rectorul UNAGE, prof.univ.dr. Aurelian Bălăiță a avut un discurs formulat în jurul unui moment important, care va avea loc pe parcursul acestui an universitar: 165 de ani de UNAGE.
,,Pășim în parcurgerea celui de al 165-lea an de învățământ artistic modern la Iași, căci în octombrie 2025 vom împlini și sărbători 165 de ani, aceeași vârstă cu sora mai mare, UAIC”, a declarat rectorul.
De asemenea, UNAGE a deschis anul cu cel mai mare număr de studenți de până acum, 1680, dintre care 399 boboci.
În cadrul Facultății de Teatru, spectacolul „Majordomul”, o adaptare scenică după romanul „Rămășițele zilei” de Kazuo Ishiguro, a avut premiera la ora 18. Spectacolul „Majordomul” va fi reluat pe data de 1 octombrie, la ora 17, și va fi urmat de o Conferință cu titlul „Gestul psihologic în teatrul de animație”, care va începe la ora 18:30, în Sala Studio a Facultății de Teatru. Tot în cadrul UNAGE, Facultatea de Arte Vizuale și Design a găzduit GALA Absolvenților promoției 2024, la Galeria „Aparte”, și expoziția „4 Cells”, ce a reunit lucrările a patru absolvente ale facultății într-un proiect transdisciplinar, desfășurat la Galeria Universitas.
Citește și:
Publicitate și alte recomandări video