Deschideri oficiale grandioase la cele mai mari universităţi ieşene: UMF şi „Al.I. Cuza“

marți, 30 septembrie 2014, 01:50
6 MIN
 Deschideri oficiale grandioase la cele mai mari universităţi ieşene: UMF şi „Al.I. Cuza“

Deşi Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad“ a început oficial cursurile în urmă cu două săptămâni, ieri, în apropierea zilei tradiţionale de debut al anului universitar, 1 octombrie, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“, Universitatea de Arte „George Enescu“ şi Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa“ au organizat ceremonii de deschidere a anului universitar sub auspiciul schimbării.

Dacă UAGE şi-a lansat ieri o nouă identitate vizuală creată în colaborare cu studenţii instituţiei de învăţământ superior, deschiderea anului universitar la „Cuza“ a arătat o dată pentru totdeauna situaţia cvasi-conflictuală în care a fost lăsat de legea Funeriu învăţământul superior prin crearea structurii bicefale de conducere a universităţii. Aceasta vorbeşte de existenţa a doi poli decizionali, de putere, concentraţi în jurul Senatului şi al Consiliului de Administraţie.

Într-o ceremonie solemnă – la care au participat, printre alţii, academicienii Alexandru Zub, Radu Miron şi Victor Spinei, sau prof.dr. Mihail Voicu, preşedintele Academiei Române – prof.dr. Vasile Işan, rectorul instituţiei de învăţământ superior şi preşedintele Consiliului de Administraţie, şi prof.dr. Constantin Rusu, preşedintele Senatului, şi-au aruncat aluzii (vagi şi elegante) în timpul discursurilor de la prezidiu, cu privire la cooperarea „adesea dificilă“ dintre cele două nuclee ale universităţii. Iar în ultima ceremonie din ziua de luni, organizată cu fast de către UMF în Piaţa Naţiunilor, în spatele steagurilor celor 84 de ţări care şi-au trimis reprezentanţi să înveţe medicina la Iaşi, a stat discursul dur al rectorului, care a vorbit despre libertate de exprimare, libertate de existenţă şi despre „coborârea universităţii în stradă“ pentru a lupta, alături de societatea civilă, pentru drepturile sale.

„Universitatea educă prudenţa, cunoaşterea şi imaginaţia“

La deschiderea anului universitar al UAIC, rector prof.dr. Vasile Işan a vorbit despre presiunile care există asupra învăţământului superior şi care aduc confuzie asupra ideii de universitate. În faţa unei audienţe selecte, acesta a adresat în Aula Magna „Mihai Eminescu“ două întrebări al căror răspuns nu a dorit, până în final, să îl ofere, susţinând că este unul liber, al fiecăruia. „Ce este o universitate şi pentru cine este o universitate? Sigur că nu am pretenţa să formulez un răspuns de vreme ce de veacuri întregi se pun aceste întrebări şi de veacuri întregi se încearcă răspunsuri. Ele fac parte dintr-o categorie pe care eu aş numi-o a întrebărilor permanente“, a declarat prof.dr. Vasile Işan.

Acesta a precizat ulterior că nu va prezenta nici bilanţ şi nici cifre ale activităţii universitare din anul precedent, pentru că acestea nu ar ilustra, fie că sunt bune sau rele, decât o faţă a universităţii, şi a dorit să prezinte mulţumiri. „Universitatea este, dacă vreţi, o ordine spontană, a apărut şi s-a format ca ordine spontantă, de aceea cel mai răspândit tipar academic este al instituţiei colegiale, o universitate a egalilor. Şi modelele care încearcă să o transforme într-o întreprindere economică sau un departament administrativ nu reuşesc să o facă, fiindcă universitatea este singura instituţie care permite armonizarea aventurii vieţii, a călătoriei pe care orice persoană o face de-a lungul vieţii, singura instituţie care educă prudenţa, cunoaşterea şi imaginaţia“, a adăugat rectorul.

La prezidiul din Aula Magna a instituţiei de învăţământ superior au vorbit, pe rând, şi Cristian Adomniţei, preşedintele Consiliului Judeţean din Iaşi, şi Mihai Chirica, viceprimarul oraşului, care aveau să aducă discursuri similare şi la cea de-a doua ceremonie a zilei, de la UMF, în care îndemnau spre „calitate în educaţie şi cercetare“ şi spre o colaborare mai strânsă interinstituţională. La rândul său, prof.dr. Constantin Rusu a ţinut să precizeze că instituţia condusă de el, Senatul UAIC, funcţionează optim şi „veghează“ asupra întregii universităţi. „Începem într-o zi de luni pentru a ne merge bine tot anul, dar în opinia mea începem acest an sub aceleaşi auspicii, o veşnică reformă, o permanentă tranziţie, dar aşa cum ne-am descurcat în anii din urmă sperăm să o facem la fel şi de acum înainte, mai ales că avem alături de noi universităţile partenere din Iaşi“, a conchis acesta. În continuarea tuturor discursurilor şi urărilor, prof.dr. Ştefan Avădanei, fost decan al Facultăţii de Litere, a ţinut un curs numit  „Povestiri universitare“.

Ideea universităţii care „luptă alături de societatea civilă“

De la ora 17, pe esplanada UMF, la deschiderea festivă a anului universitar pusă sub semnul „diversitate şi multiculturalitate“, câteva sute de persoane aşteptau ca cele 84 de steaguri, reprezentând naţiunile studenţilor care învaţă la Iaşi, de la Burundi, la Canada, Japonia, Franţa, SUA sau Somalia, să fie purtate de către vânt. Pe scena amplasată în Piaţa Naţiunilor, reprezentanţii Senatului şi ai Consiliului de Administraţie al UMF, cât şi reprezentanţi ai cultelor şi administraţiei locale din Iaşi au adresat cuvinte de bun venit studenţilor, într-un eveniment organizat de ABplus events.

Moderatoarea, Carmen Târnoveanu de la TVR Iaşi, a introdus, pe parcursul serii, toţi invitaţii care au luat cuvântul, inclusiv cei opt studenţi, câte doi de la fiecare universitate, premiaţi pentru activitatea lor deosebită din anul anterior, diplomele fiind înmânate de către decani. În discursul său, rectorul prof.dr. Vasile Astărăstoae a precizat că universitatea plănuieşte investiţii de 24 de milioane de euro în anul care vine şi a militat pentru accentuarea rolului acesteia în societate. „Iaşul rămâne în conştiinţă ca oraşul universităţii, o cetate care are cinci bastioane, care apără libertatea şi democraţia, şi asta este esenţa unei universităţi. De aceea, după cum aţi văzut aici, toate cele cinci bastioane sunt prezente într-un moment în care asistăm la derapaje de la esenţa democraţiei, asistăm la existenţa unei democraţii formale în care libertatea trebuie să fie apărată“, a precizat rectorul.

Acesta a continuat vorbind despre spiritul instituţiei de învăţământ superior ca fiind unul lăsat de către Grigore T. Popa, fondatorul, ca pe un testament. „Nu este întâmplător că universitatea promovează diversitatea şi multiculturalitatea. Fondatorul ne-a lăsat acest testament, şi suntem obligaţi să îl ducem la capăt cu orice jertfă. Trebuie să practicăm toleranţa, a fi toleranţi nu înseamnă a fi exclusivişti, a înşela sentimetele celor din faţa ta, ci e un principiu al minţii. Apoi, universitatea trebuie să facă  bine. O universitate nu poate să nu simtă suferinţa celor aflaţi în jur, trebuie să preia această responsabilitate socială faţă de individ sau faţă de colectivul didactic“, a precizat prof.dr. Vasile Astărăstoae.

În continuarea festivităţii, profesorii care au urcat o treaptă academică au fost învestiţi în grad de către rector, printre aceştia numărându-se şi prorectorii Radu Iliescu şi Ileana Cojocaru, cât şi preşedintele Senatului, Gabriel Dimofte, sau Diana Cimpoeşu, medic-primar UPU SMURD la Spitalul „Sfântul Spiridon“ din Iaşi. Punând accentul pe comunicarea doctor-pacient, UMF a lansat un radio studenţesc, Radio U, realizat de către studenţii de la instituţia de învăţământ superior în ideea dezvoltării abilităţilor de comunicare, fiind un radio care care emite online. Festivitatea de la UMF s-a încheiat cu un concert şi un frumos foc de artificii, după ora 21.

 

 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii