„Descoperim lumea în tandem” – Douăzeci de elevi cu deficienţe de vedere din Iaşi, excursie o săptămână pe munte
Liceul Special „Moldova” din Târgu Frumos a organizat în perioada 15-21 august Tabăra „În tandem pe munte”, care este parte a proiectului „Descoperim lumea în tandem”. Douăzeci de elevi cu deficienţe de vedere, însoţiţi de adulţi, personal didactic şi personal auxiliar al liceului, au participat la diverse activităţi. Au fost propuse patru ateliere: „Ciclism în tandem”, „Dezvoltarea abilităţilor de viaţă independentă”, „Orientare şi mobilitate” şi „Clubul ştiinţelor aplicate”.
Prima zi a debutat cu exersarea mersului în tandem pe biciclete, unde elevii şi adulţii au colaborat şi s-au coordonat, adaptându-se la posibilităţile fiecărui partener. Apoi copiii au dezvoltat abilităţi de viaţă independentă, participând, prin rotaţie, la pregătirea sălii de mese, precum şi la debarasare şi selectarea deşeurilor.
În cea de doua zi, întreaga echipă a beneficiat de un tur ghidat al Şcolii Gimnaziale Ibăneşti. Turul s-a încheiat cu o întâlnire în cadrul căreia au fost împărtăşite experienţe semnificative legate de şcoală, educaţie, viziunea asupra integrării şcolare şi orientării în carieră.
A urmat un atelier de gastronomie în cadrul căruia elevii, îndrumaţi de adulţi, au spălat, curăţat şi tăiat legume, iar seara s-a încheiat cu impresii în jurul focului de tabără.
Cea de-a treia zi a început cu activitatea „Ştafeta în tandem”, organizată în colaborare cu elevii voluntari ai Şcolii Gimnaziale Ibăneşti. Au fost parcurşi în ştafetă aproximativ 12 km de drum forestier, coborând de la tabără, până la Satul Alegoric de la Fâncel, Ibăneşti.
După masa de prânz, au fost primiţi în vizită de către Alteţa Sa Prinţul Dimitrie Sturdza la cabana sa de vacanţă – „Casa Cerbului” – unde au vizitat muzeul său privat de vânătoare.
După-amiază, copiii coordonaţi de domnul profesor de geografie, au participat la o activitate educativă, cu scop de explorare a mediului natural şi de orientare geografică, unde aceştia au putut observa şi simţi diferenţa între diferitele tipuri de arbori. Au putut estima altitudinea la care se află în funcţie de tipul de pădure şi au stabilit punctele cardinale, luând ca reper muşchiul de pe coapaci.
În cea de-a patra zi, au vizitat Castelul Regal de Vânătoare, Biserica de lemn „Sfântul Nicolae” din Lăpuşna şi Păstrăvăria Lăpuşna. Au descoperit Borna din Ibăneşti de pe Via Transilvanica, care marchează traseul dintre Putna şi Drobeta Turnu-Severin şi are o lungime de 950 de km.
Liceul Special „Moldova” din Târgu Frumos şcolarizează elevi nevăzători şi cu deficienţe de vedere din regiunea Moldovei. Scopul proiectului a fost ca aceştia să dezvolte deprinderi de viaţă independentă, de cooperare şi adaptare la mediul urban şi natural greu accesibil, în cadrul celor patru ateliere propuse.
Publicitate și alte recomandări video