anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
TVR Iasi Telejurnal
anunturi

duminica, 26.03.2023

Descoperire surprinzătoare, cu dronele, pe un deal din comuna ieşeană Bălţaţi. “E mai veche decât Cucuteni”. Ce a decis Guvernul?

GALERIE
baltati-comuna
  • baltati-comuna
- +

Primarul comunei ieşene Bălţaţi vrea să profite din plin de „noul statut” al comunei, de «zonă cu resurse turistice». Vasile Aştefanei crede că va pune mâna acum pe mai mulţi bani europeni, cu care să dezvolte comuna pe care o conduce. Bălţaţi este la câţiva kilometri de Iaşi, între Leţcani şi Târgu Frumos, fiind atestată de Guvern zilele trecute ca fiind zonă cu resurse turistice, alături de alte 20 de localităţi din 10 judeţe.

„Aşteptările sunt foarte mari. Dacă până acum la orice proiect cu finanţare europeană pe care l-aş fi depus aş fi pierdut câteva puncte pentru că nu era atestată comuna ca zonă cu resurse turistice, acum voi obţine punctaj maxim”, se entuziasmează primarul Vasile Aştefanei.

Punctul forte al comunei ar fi Dealul Boghiului, susţine primarul, unde „cu ajutorul dronelor s-a descoperit o aşezare cu o vechime mai mare decât cea de la Cucuteni. Numai că nu a fost pusă în valoare până acum.”

Aştefanei recunoaşte că majoritatea investiţiilor făcute în Bălţaţi s-au făcut cu ajutorul fondurilor europene, nu cu banii primiţi de la statul român. Contabilizează aproape 2,6 milioane de euro în perioada 2017-2022. „Cea mai mare dezvoltare a comunei s-a făcut din surse de finanţare externe. Şi din bugetul local am mai făcut investiţii, drumuri, baza sportivă (…), dar din banii economisiţi de-a lungul timpului”, spune primarul.

Comuna Bălţaţi numără aproape 5.000 de oameni, în zonă desfăşurându-şi activitatea 60 de firme la sfârşitul anului 2021, printre ele şi nume „grele” precum Solar Energy Bălţaţi din Sârca (parc fotovoltaic), Plantagro com (cereale), Saral Prod (prelucrarea lemnului), Nichifor Company (agricultură) sau Piscicola Podişu (acvacultură).

În total, firmele din comuna Bălţaţi au înregistrat o cifră totală de afaceri de aproape 4,5 milioane de euro în 2021, potrivit datelor Camerei de Comerţ şi Industrie Iaşi.

Totuşi, cu ce îi ajută pe primari astfel de atestate? „Prin promovarea ca zone cu resurse turistice, aceste localităţi vor beneficia de şanse mai mari de dezvoltare, prin atragerea fondurilor europene, ȋn condiţiile ȋn care proiectele de infrastructură turistică, tehnică şi de protecţia mediului vor fi promovate cu prioritate, prin programele naţionale, regionale şi judeţene de dezvoltare”, susţine Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.