anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

miercuri, 25.05.2022

Descoperirea din Egipt care poate schimba istoria. Morminte vechi de 3000 de ani au fost scoase la lumină

GALERIE
morminte
 • morminte
- +

Sicriele colorate din lemn împodobite cu picturi și inscripții descoperite recent de o echipă de arheologi egipteni au fost deschise sâmbăta trecută pentru a dezvălui mumii perfect conservate.

Cele 30 de sicrie sigilate au fost găsite accidental sub Necropola Asasif, pe malul de vest al râului Nil, a declarat Mostafa Waziri, secretar general pentru Consiliul Suprem al Antichităților din Egipt, pentru NBC News

„Arheologii făceau o săpătură fără legătură când cineva a observat ceea ce părea a fi un sicriu. Sunt foarte fericit că am făcut această descoperire cu mâini egiptene”, a spus Waziri. Au continuat să sape pentru a descoperi o cachetă de sicrie stivuite în două straturi la doar câțiva metri sub nisip. Sicriele sunt estimate la 3.000 de ani și aparțineau unor bărbați, femeiși a doi copii, care erau cel mai probabil preoți.

Ministerul Antichităților din Egipt a descris sicriele drept una dintre cele mai mari și mai importante descoperiri din ultimii ani. Sâmbătă, 25 ianuarie 2020, arheologii purtând mănuși au deschis cu delicatețe două dintre sicrie pentru a descoperi mumii perfect conservate, un bărbat și o femeie, învelite în pânză. Genul mumiilor se poate distinge prin forma mâinilor lor. Waziri a spus că femeile au fost îngropate cu mâinile deschise în timp ce mâinile bărbaților erau închise.

Necropola Asasif este situată în orașul antic din Thebesul de Vest. Majoritatea mormintelor din necropolă datează din perioada târzie, care s-a încheiat în anul 332 î.C., dar se consideră că sicriile recent descoperite sunt mult mai vechi. Waziri a spus că decorațiunile elaborate de pe sicrie au compensat faptul că nu au fost îngropate în morminte corespunzătoare. Asemănarea în design sugerează că toate au fost realizate la același atelier.

”Sicriele erau bine păstrate pentru că erau bine ascunse de atacatorii de mormânt. Sicriele găsite în morminte sunt adesea deteriorate din cauza termitelor, dar, deoarece au fost îngropate în nisip, au fost complet intacte. Cele 20 de sicriele descoperite in sitularheologic vor fi expuse în Muzeul Egiptului Mare, care va fi deschis la Giza anul viitor.”, a spus Waziri.

Sursa: playtech

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Un mai prea îndepărtat (I)

Cătălin ONOFREI

Un mai prea îndepărtat (I)

Au trecut peste trei decenii de la primele alegeri „libere”!

opinii

Papua Noua Românie

Briscan ZARA

Papua Noua Românie

Furtul şi distrugerea lucrurilor care nu-ţi aparţin sunt obiceiuri respectate cu sfinţenie de toţi aici. Fiecare dintre aceste fapte va fi recompensată cu vârf şi îndesat în lumea de apoi, deci e bine să ai cât mai multe din astea în portofoliu.

Șefu-i șef și-n pielea goală?

Cristina DANILOV

Șefu-i șef și-n pielea goală?

Conceptul de „violenţă de gen”, considerată a fi iniţial o chestiune de familie ce nu trebuia să iasă pe uşi şi, deci, în care nu trebuie să se intervină din afară, denumeşte azi o problemă mai largă ce pare să se fi extins, dincolo de uşa casei, pe mai multe paliere din viaţa de zi cu zi a multor femei. Prezenţa acestui tip de violenţă în relaţii de cuplu sau profesionale scoate în evidenţă, din păcate, şi mai mult imaginea femeilor aflate în situaţie de subordonare faţă de bărbaţi şi presupune asumarea relaţiilor de putere inegale din punct de vedere istoric dintre cele două genuri, prin care bărbaţii sunt legitimaţi să-şi menţină status-quo-ul de dominaţie.

Artă şi război

Mihai DORIN

Artă şi război

Războiul a fost mereu o temă de reflecţie pentru istorici şi artişti, dar şi o temă de investigaţie declarat „obiectivă” de către istorici şi asumat subiectivă de către artişti. Nu e o competţie între cele două viziuni, ci o formă de complementaritate liberă. 

pulspulspuls

O mică îndoială strecurată în altar la Mitropolie de preoţii ieşeni mai deschişi spre lume. Problema lui Teo Fan Fan

O mică îndoială strecurată în altar la Mitropolie de preoţii ieşeni mai deschişi spre lume. Problema lui Teo Fan Fan

Pentru că tot este astăzi în calendarul ortodoxiei ziua Sfântului Cuvios Simeon cel din Muntele Minunat, haideţi să împărtăşim cu ocazia asta şi cu domniile voastre, iubiţi drept-credincioşi, o chestiune de care ne minunăm şi ne tot roade de mai multă vreme pe noi, iar mai nou auzim că roade şi unele feţe bisericeşti de prim rang din toată arhiepiscopia, şi nu numai. 

Caricatura zilei

Cireșe, nu ruble

Editia PDF

Bancul zilei

Doi rechini : - Ce faci, ma? - Am fost bolnav... - Pai, ce-ai avut?  - Am mâncat un general rus si o saptamân (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.