Fără un simț al setei foarte bine dezvoltat, pisicile beau apă doar atunci când sunt foarte însetate și când sunt deja într-un grad relativ de deshidratare. De asemenea, forma gurii lor nu este dezvoltată pentru a bea cantități mari de apă într-un timp scurt (ca a câinilor, de exemplu), astfel atunci când beau apă, beau foarte puțin.
Deshidratarea cronică este o problemă comună la pisici și poate avea consecințe grave asupra sănătății lor. Necesarul hidric al unei pisici este de 50 ml/kilogram. Astfel, pentru o pisică de 4 kilograme necesarul zilnic este de 200 ml pe zi.
Însă, majoritatea pisicilor consumă hrană comercială de tipul crochetelor, care, fără îndoială, le oferă toți nutrienții de care acestea au nevoie pentru o dezvoltare sănătoasă, însă au un conținut foarte redus de apă, de aproximativ 8%. Într-o dietă exclusiv uscată, pisicile nu simt nevoia să acopere acest deficit hidric.
Fără un simț al setei foarte bine dezvoltat, pisicile beau apă doar atunci când sunt foarte însetate și când sunt deja într-un grad relativ de deshidratare. De asemenea, forma gurii lor nu este dezvoltată pentru a bea cantități mari de apă într-un timp scurt (ca a câinilor, de exemplu), astfel atunci când beau apă, beau foarte puțin.
Consecința acestui tip de comportament este așa numita deshidratare cronică care, pe termen lung, poate determina probleme de sănătate, precum insuficiență renală cronică sau patologii ale tractului urinar inferior.
Cum putem crește aportul de apă?
Iată câteva sfaturi pentru a păcăli pisica să bea mai multă apă:
Sursa de apă
Se recomandă ca recipientul de apă să nu fie pus lângă sursa de hrană. Studiile arată că pisicile consumă mai multă apă dacă aceasta nu se găsește în același loc cu mâncarea. Un alt truc pentru a convinge pisica să bea multă apă ar fi distribuția mai multor recipiente de apă prin casă.
Materialul bolului de apă
Cel mai potrivit material pentru recipientul de apă este ceramica, fiind foarte ușor de spălat și întreținut. Bolurile de plastic pot reține mirosuri și pisica le poate respinge, pot acumula bacterii și sunt mai greu de curățat. Adâncimea și mărimea recipientelor pot fi diferite, în funcție de preferințele pisicii.
Tipul de apă
Unele pisici preferă apa curgătoare, pe când altele optează pentru apa stătătoare. Multe dintre ele nu sesizează mirosul sau gustul de clor al apei de la robinet și o consumă cu plăcere, însă sunt pisici care nu beau apă tocmai din cauza gustului modificat. Pentru cele care preferă apa curgătoare, se recomandă fântânile de apă. Se găsesc foarte ușor la orice pet-shop sau chiar online. Îți poți da seama destul de ușor dacă o pisică preferă apa curgătoare: vine imediat în chiuvetă când aude apa curgând.
Hrana umedă
Recomandarea medicilor veterinari pentru aducerea unui adaos hidric, indiferent de tipul de apă, de recipientul preferat de pisica ta, este suplimentarea dietei cu hrană umedă. Este cea mai ușoară și eficientă metodă de a convinge pisicuțele să bea apă.
Minim jumătate din necesarul nutrițional al pisicii trebuie să vină din hrana umedă (plicuri, conserve). Dacă nu este posibil acest lucru, din diverse motive (financiare, de exemplu), iată un truc care a funcționat: suplimentarea cu un plic/conservă pe zi, amestecat cu apă proaspătă 1:1. Pisicuțele se bucură de pliculețul oferit și, în același timp, consumă o parte din necesarul ei hidric.
Dacă ai nevoie de alte informații particularizate, te așteptăm la Arcadia Vet.
Arcadia Vet reprezintă un nou capitol în istoria serviciilor medicale veterinare din România și creează un circuit complex și integrat, cu accent pe profesionalism în prevenție, diagnostic, tratament și recuperare și pe o relație autentică și empatică cu proprietarii.
Arcadia Vet este policlinica, centrul de imagistică și spitalul veterinar non-stop, cu linie de primiri urgențe, unde profesionaliștii din domeniu tratează și găsesc soluții personalizate pentru animalele de companie, într-un cadru de îngrijire sigur și fără stres.
Publicitate și alte recomandări video