Întreținerea livezilor și podgoriilor la Iași: provocări și progrese la început de an

marți, 04 februarie 2025, 04:44
4 MIN
 Întreținerea livezilor și podgoriilor la Iași: provocări și progrese la început de an

Sezonul de întreținere și tăiere a pomilor fructiferi a început timid, la Iași. Vremea bună i-a încurajat pe fermieri să intre în livezi, dar lipsa zilierilor îi cam încetinește, se plâng unii fermieri. În contrast, în podgoria Cotnari, lucrările de întreținere și tăiere a viței-de-vie sunt pe final, beneficiind de condiții favorabile și resurse umane suficiente. Producția de vin din Iași a atins niveluri record anul trecut, datorită recoltei excelente.

S-a dat startul lucrărilor de întreținere și tăiere la pomii fructiferi, cele mai importante intervenții în livezi, la început de an. Aceste activități încep de regulă atunci când nu mai sunt așteptate geruri foarte mari, dar mulți fermieri știu deja asta și au pornit la treabă, fiind încurajați și de temperaturile ridicate de săptămâna trecută.

 

Urmăriți canalul „Ziarul de Iași” pe WhatsApp. Cele mai importante știri ale zilei sunt disponibile aici

Și în satul Plugari au început, recent, lucrările în livadă, dar nu se știe însă când se vor  încheia. Se întâmplă asta din cauza crizei forței de muncă, o problemă care a prins rădăcini, de ani buni, și în agricultură.

„Da, am început tăierile la livadă, dar mă chinui cu patru, cinci oameni pe atâta suprafață de livadă. Anul trecut am mers până în martie cu tăiatul pomilor. Mergeam greu, de aceea. Înainte erau oameni mulți în agricultură, dar acum au plecat la muncă în străinătate”, ne spune Viorica Airinei, administratorul Agrofruct Plugari.

Livada sa se întinde pe o suprafață de 65 ha cu meri, din soiuri de origine străină, cât și autohtonă, de la mere Golden, Starkrimson, Idared  până la Auriu de Bistrița, fructe care odată ce au fost culese ajung la Vaslui, la Agrana Juice Romania, o fabrică de producere a sucului concentrat de mere, cu acționariat 100% austriac. Compania, cu sediul la Vaslui, se laudă cu o producție medie pe sezon de 3.000 de tone de concentrat și 100 de tone de aromă de mere, fructe colectate, în principal, din regiunea Moldovei și din Republica Moldova. Sucurile fabricate aici ajung toate la export, în timp ce rafturile magazinelor din țara noastră abundă de produse de import:

Nemții beau suc de mere natural, la noi românul bea Cola. Din păcate, așa stau lucrurile.”

Întrebată cum se vede începutul de an pentru pomicultură și dacă este loc de replantări sau investiții în suprafețe mai mari în 2025, Viorica Airinei ne-a răspuns că abia prin martie se pot face estimări sau calcule. Până atunci însă fermierii mai speră, totuși, la reprize bune de precipitații, pentru că de replantări și investiții nu va fi cazul în acest an.

„Pentru fructe, abia prin martie o să aflăm cum va fi clima. Doamne ferește, să avem niște înghețuri în martie, că nu va fi bine. Umezeală în sol la noi nu prea e, că nu prea am avut precipitații, așa cum a plouat în alte localități din Iași. Anul acesta nu fac replantări. E un an de stagnare. Nu estimăm nimic încă”, a mai explicat pentru ZdI, reprezentantul Agrofruct Plugari.

În podgorii, lucrările de întreținere și tăiat via sunt pe final

Dacă în livezi, lucrările de întreținere și tăierea pomilor fructiferi este abia la început, în vii astfel de intervenții se cam apropie de final. În podgoria Cotnari de exemplu, tăiatul viei a început încă din decembrie și se estimează că, până la finele acestei săptămâni, lăstarii vor fi gata tăiați. Aici, mâna de lucru nu a fost o problemă. Cel puțin, nu acum, după cum ne asigură președintele directoratului Cotnari.

„Din fericire, da, avem oameni și anul acesta. Facem o pre-tăiere mecanizată, o pre-tăiere grosieră, astfel încât să fie mai ușoară tăierea efectivă, cu forță de muncă umană. Este singura lucrare în care trebuie meșteșugul oamenilor. Este o lucrare foarte importantă, definitorie aș putea spune. În jur de 300 și ceva de persoane au fost implicate la această lucrare. Am avut un avantaj cu vremea bună, care ne-a ajutat să facem lucrările destul de repede și de bine”, ne-a mărturisit Remus Deleanu, președintele directoratului Cotnari.

La rândul său, acesta speră la o primăvară blândă, fără înghețurile din alți ani, pentru a nu fi afectați mugurii intrați în vegetație:

„Dacă ar fi înghețuri ne-ar afecta destul de mult vița-de-vie și atunci, e clar că, la momentul când vine primăvara riscăm să nu mai avem producție pe suprafețele unde au înghețat plantele.”

Anul trecut, cel mai mare producător de vinuri din Iași a obținut, de pe urma celor 1.750 ha cu viță-de-vie, o producție de aproximativ 22 de milioane de kilograme de struguri și în jur de 15 milioane de litri de vin. A fost una dintre cele mai bune recolte din ultimii ani, după cum au apreciat chiar reprezentanții companiei.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii