Deși promite noi spitale, Guvernul nu rezolvă nici problemele celor existente. Preluarea CF Iași de către UMF, înghețată fără răspunsuri de peste un an

sâmbătă, 11 ianuarie 2025, 03:52
3 MIN
 Deși promite noi spitale, Guvernul nu rezolvă nici problemele celor existente. Preluarea CF Iași de către UMF, înghețată fără răspunsuri de peste un an

Autoritățile încă se luptă să onoreze o promisiune făcută în urmă cu mai bine de trei ani universităților de medicină și farmacie din țară: cedarea spitalelor din subordinea Ministerului Transporturilor către instituțiile de învățământ superior pentru crearea primelor spitale universitare din România.

Saga cedării acestora a fost una turbulentă, marcată inclusiv de protestele angajaților, care se temeau pentru viitorul lor, dar a fost finalizată în urmă cu un an. Din ianuarie 2024 urma o procedură accelerată în Guvern, trebuia semnat un protocol, iar patrimoniul urma să fie preluat în toată țara de UMF-uri în general, cu două excepții – la Craiova a intrat pe fir primăria locală, iar la București Spitalul Witting a fost preluat de către MApN.

La Iași, deși și-au manifestat interesul public inclusiv Primăria Iași și Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, Spitalul Căi Ferate a fost „atribuit” în urma concursului către Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa”. Doar că, un an de zile mai târziu, nu s-a făcut niciun pas concret în direcția asta.

Surse din Ministerul Transporturilor au declarat presei la nivelul lunii decembrie 2023 că șase spitale la nivelul țării erau implicate în derularea de proiecte finanțate cu fonduri europene. Astfel că procedurile urmau să înceapă după finalizarea acestor proiecte – practic după 1 ianuarie. De atunci promisiunea era că se lucrează la o Hotărâre de Guvern care să transfere aceste spitale, iar după ce va trece HG-ul respectiv, printr-un protocol de predare-primire, în 60 de zile urmau să intre în posesia universităților și a UAT-urilor care s-au declarat interesate.

La Iași mai multă miză a avut-o anul trecut lupta pentru șefia spitalului dintre dr. Glod și dr. Mitrofan, care s-a mutat ulterior în instanțe, după ce ministerul a ezitat mai multe luni să confirme rezultatele definitive ale concursului și să-l numească pe dr. Mihai Glod în funcție. Ulterior, lucrurile s-au liniștit definitiv: spitalul continuă activitatea sub Ministerul Transporturilor, iar UMF așteaptă să treacă HG-ul respectiv.

Oficial: nicio noutate. Neoficial: după alegeri

Surse din interiorul UMF au precizat pentru „Ziarul de Iași” că au avut loc pregătiri serioase pentru a transforma CF Iași într-un spital universitar real. Au fost gândite modificări, s-a creat un plan de investiții, există și un prorectorat, condus de prof.dr. Camelia Bogdănici, cu numele „relația cu spitalele clinice și implementarea proiectului «Spital Universitar UMF Iași»”. Doar că de fiecare dată când a fost interpelat Guvernul pe subiect nu au mai venit niciun fel de noutăți. Neoficial, au existat discuții că problema spitalelor urma să fie pusă pe tapet după alegeri, dar după haosul de la prezidențiale, au fost amânate pe termen nedefinit.

„Ziarul de Iași” a discutat cu rectorul UMF Iași, prof.dr. Viorel Scripcariu, care urmează să participe la o serie de consultări la nivelul Ministerului Educației în aceste zile, unul dintre subiecte fiind și preluarea Spitalului CF Iași. Doar că nu există vreun orizont concret când s-ar putea concretiza această perspectivă.

„Nu sunt noutăți, discuțiile au înghețat de mai bine de un an. Așteptăm și suntem pregătiți să preluăm atunci când lucrurile vor progresa”, a declarat acesta.

UMF vrea și spitalul de la Pașcani

UMF Iași și-a luat angajamentul încă din ianuarie 2023, când a transmis către Guvern intenția de a prelua Spitalul CF Iași, să îl ia în administrare și pe cel din Pașcani, de același profil, coordonat tot de Ministerul Transporturilor. La Pașcani se dorea, la momentul respectiv, să se facă un laborator de analiză şi testare a capacităţii de muncă pentru toţi cei care lucrează în siguranţa circulaţiei, de la transportatori rutieri la angajații CFR.

„Nu dăm pe nimeni afară, nu ne propunem asta, noi vom prelua cu aparat administrativ, cu tot, dar cadrele didactice ale noastre care lucrează acolo vor trebui să primească nişte atribuţii în plus în sensul că aceste spitale trebuie să fie spitale de succes, pentru asta trebui să muncim. Mă gândeam, când au apărut primele astfel de discuţii, că la Iaşi să facem o platformă de chirurgie minim-invazivă, să avem câteva săli de chirurgie laparoscopică, un robot chirurgical, şi cadrele noastre didactice, chiar dacă nu lucrează acolo, să vină cu pacienţii lor, pe care îi urmăresc, să opereze acolo”, declara rectorul Viorel Scripcariu pentru „Ziarul de Iași” în 2023, când UMF a anunțat că dorește să preia unitățile spitalicești.

Etichete: Spitalul CF Iași, UMF

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii