Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Deși studiile clinice nu au vizat situația gravidelor, medicii le recomandă să se vaccineze împotriva COVID-19

GALERIE
gravida
  • gravida
- +

Vaccinarea împotriva virusului SARS-CoV-2 în rândul femeilor gravide sau care alăptează este privită de către specialiști de la nivel mondial ca o decizie care trebuie să se ia de la caz la caz, după o discuție cu medicul care se ocupă de pacientă. Momentan, cele două vaccinuri care există în România, Pfizer/BioNTech și Moderna, nu au fost testate și pentru aceste categorii, din acest motiv neexistând date clare care să indice clar dacă dozele de vaccin ar fi potrivite sau nu pentru viitoarele mame.

„Studiile DART (Data from Developmental and Reproductive Toxicity) elaborate de Moderna și publicate în 4 Decembrie 2020 arată lipsa oricăror efecte adverse asupra reproducerii și dezvoltării embrionare la șoarece. Studiile DART ale lui Pfizer-BioNtech sunt așteptate în scurt timp și sunt date preliminare că vor arăta aceeași lipsă de efecte adverse asupra reproducerii”, se explică într-o poziție oficială a Societății de Obstetrică și Ginecologie din România în legătură cu acest subiect. Spre exemplu, studiile pentru categoria gravidelor sunt planificate să înceapă în Statele Unite ale Americii din această lună. 

Decizia vaccinării va fi luată de gravide după o discuție amplă cu medicul

Societatea de Obstetrică și Ginecologie din România (SOGR) recomandă tuturor medicilor să poarte discuții pe larg cu pacientele gravide sau cu cele care alăptează și să le ofere informații echilibrate, iar datele științifice să fie prezentate într-un limbaj accesibil acestora. „Trebuie subliniat ce se știe sigur, dar și ce nu se știe încă, explicând riscurile mamei și fătului în momentul îmbolnăvirii cu COVID-19 și severitatea bolii, eficiența vaccinului, datele limitate încă de siguranță a vaccinului la gravide și motivul acestei limitări. De asemenea, faptul că reacțiile adverse sunt aceleași ca în populația generală, și ca frecvență, și ca intensitate”, au precizat reprezentanții SOGR în același document. Însă în cele din urmă decizia de a se imuniza sau nu va rămâne a pacientei după ce va primi răspunsurile la întrebările pe care le are și își va rezolva majoritatea nelămuririlor. „Trebuie să fie discutate și gradul de expunere al gravidei la locul de muncă, la domiciliu precum și măsura în care îmbolnăvirea ei pune la risc membrii familiei și mai ales dacă aceștia au comorbiditățile cunoscute pentru COVID-19. Decizia legată de vaccinare trebuie să fie autonomă și asumată de gravidă sau de femeia care alăptează”, mai precizează aceștia.


Sursă Pexels

Gravidele – risc mare de a dezvolta forme severe de COVID-19

Până acum, datele certificate de studiile științifice la nivelul decembrie 2020 – ianuarie 2021 arată că gravidele simptomatice cu COVID-19 au un risc mai mare de a dezvolta o formă severă a bolii comparativ cu femeile simptomatice care nu sunt gravide. În același timp, femeile însărcinate care suferă de diabet și obezitate au un risc mult mai mare să facă o formă severă. Mai multe grupuri de experți internaționali, American College of Obstetricians and Gynecologists (ACOG), Center of Diseases Control (CDC), Joint Committee on Vaccination and Immunisation (JCVI), Academy of Breastfeeding Medicine (ABM) au fost de acord că gravidele reprezintă o populație cu risc înaltă, alături de pacienții care suferă de cancer, obezitate, boli renale, cardiace, imunosupresoare – toți dezvoltând forme severe de COVID-19. „Ținând cont de mecanismul de acțiune al acestor vaccinuri și de rezultatele studiilor clinice de fază II și III, este de așteptat ca eficiența și siguranța vaccinurilor la gravide să fie aceleași ca în cazul femeilor negravide. Există doar un lot foarte mic de femei (voluntare în studiile clinice) care au rămas gravide accidental pe parcursul administrării vaccinului. Datele acestora sunt urmărite, dar nu au fost încă finalizate”, au explicat reprezentanții SOGR.

Totuși, în general recomandarea medicilor specialiști înclină să fie către vaccinare, dacă se pun în balanță riscurile aduse de infecție cu cele care ar putea să apară ca urmare a vaccinării. „Este adevărat că în primele studii efectuate și pe care există cel mai lung «follow-up», adică șase luni, nu au fost incluse nici gravidele și nici copiii sub 16, respectiv 18 ani. Deci nu avem date clinice care să certifice, dar pacientele care au rămas gravide în timpul urmăririi sau cele care au alăptat nu au prezentat nicio complicație. Practic, conduita etică este să spunem că este alegerea gravidei, dar și autoritățile de sănătate din SUA și din Europa menționează că nu există niciun risc cunoscut”, a precizat prof. dr. Răzvan Socolov, medic primar obstetrică-ginecologie și șeful Secției de Obstetrică de la Maternitatea „Elena Doamna” din Iași.


Dr. Răzvan Socolov

În urma tuturor datelor colectate în acest moment, Societatea de Obstetrică și Ginecologie din România a solicitat autorităților să nu restricționeze accesul la vaccinare în cazul gravidelor sau femeilor care alăptează, având în vedere că nu există astfel de restricții nici în Uniunea Europeană și nici în Statele Unite ale Americii. „De asemenea, solicităm nuanțarea mesajului de către cei aleși ca vectori de promovare, pentru a nu mai auzi cuvinte precum: «nu vaccinăm gravidele, nu este sigură vaccinarea la gravide, etc»”, au susținut reprezentanții societății de specialitate. 

Mai jos redăm o serie de recomandări din partea grupurilor de experți internaționali pe baza datelor disponibile în ultima perioadă.

Recomandările American College of Obstetricians and Gynecologists la nivelul datelor existente pe 21 Decembrie 2020:

1. Nu există date că vaccinurile Covid-19 sunt contraindicate în sarcină. Gravidele trebuie să fie libere să decidă dacă se vaccinează sau nu.

2. Nu este necesară amânarea obținerii sarcinii după terminarea vaccinării cu ambele doze de vaccin.

3. Prin mecanismul lor de acțiune, se consideră că vaccinurile nu cresc riscul de infertilitate.

4. Dacă o femeie rămâne gravidă după prima doză, a 2-a doza trebuie administrată conform protocolului.

5. Testul de sarcină nu este necesar înainte de administrarea vaccinului.

6. Vaccinul antigripal și vaccinul DTPa trebuie făcute în sarcină la interval de minim 14 zile de la administrarea vaccinului Covid-19.

7. Imuoglobulina anti-D nu interferă cu răspunsul imun al vaccinului și trebuie facută în continuare conform protocolului.


Sursă Pexels

Recomandările Academy of Breastfeeding Medicine – 14 Decembrie 2020:

1. Femeile care alăptează nu au fost incluse în studiile clinice, dar datele sugerează că vaccinul nu trece în lapte și în orice caz nu poate acționa asupra nou-născutului. Dacă vaccinul Covid-19 este înghițit și nu injectat intramuscular, este supus digestiei și inactivat imediat.

2. O gravidă vaccinată Covid-19 în sarcină este foarte probabil să transmită anticorpi nou-născutului prin lapte și să îi ofere astfel acestuia o anumită imunitate, imunitate ce va fi crescută ulterior prin continuarea alăptării.

Recomandările ABM (14 Decembrie 2020):

1. Femeile care alăptează nu au fost incluse în studiile clinice, dar datele sugerează că vaccinul nu trece în lapte și în orice caz nu poate acționa asupra nou-născutului. Dacă vaccinul Covid-19 este înghițit și nu injectat intramuscular, este supus digestiei și inactivat imediat.

2. O gravidă vaccinată Covid-19 în sarcină este foarte probabil să transmită anticorpi nou-născutului prin lapte și să îi ofere astfel acestuia o anumită imunitate, imunitate ce va fi crescută ulterior prin continuarea alăptării.

Recomandările Joint Committee on Vaccination and Immunisation – 30 Decembrie 2020:

1. Ca măsură de prevedere, nu este încă recomandată de rutină vaccinarea la gravide, din cauza lipsei de date. Cu toate acestea, este recomandat gravidelor clinic vulnerabile să discute opțiunea vaccinări cu medicul lor, deoarece comorbiditățile acestora le conferă un risc foarte crescut de a dezvolta complicații grave ale bolii Covid-19. De asemenea, gravidele care lucrează în sistemul medical sau de îngrijire socială trebuie să discute opțiunea vaccinării.

2. Nu există nici un risc cunoscut al vaccinării Covid-19 pentru femeile care alăptează.

3. Aceste recomandări se bazează pe situația de moment, până când datele clinice vor permite ca vaccinarea să fie recomandată de rutină tuturor gravidelor.


Acest articol a fost publicat pe PressHUB în cadrul proiectului
“COVID-19 FactsNotFake -The Emergency Newsroom. Infodemic Lie Detector”, un proiect Freedom House Romania, în parteneriat cu Trinitas TV, Radio Trinitas, Ziarul Lumina și Agenția de Știri Basilica, finanțat de Ambasada Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord în România.


Informațiile prezentate nu reprezintă poziția oficială a Ambasadei Marii Britanii. Întreaga răspundere asupra corectitudinii și coerenței informațiilor prezentate revine autorului.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri