anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

vineri, 12.08.2022

Deşi sunt bani, niciun sân nu a fost refăcut în cadrul programului naţional gratuit

GALERIE
reconstructie-sani
 • reconstructie-sani
- +

La Iaşi, subprogramul de refacere a sânului pierdut în urma unei mastectomii încă nu funcţionează. Clinica de Chirurgie Plastică de la Spitalul „Sfântul Spiridon”, singura clinică din municipiu care derulează subprogramul şi care a primit deja bugetul pentru realizarea intervenţiilor, încă nu a demarat procedura de licitaţie pentru achiziţionarea expanderelor tisulare şi a implanturilor, iar Institutul Regional de Oncologie, intrat mai târziu în subprogram, încă nu a primit finanţarea.

Deşi proiectul a fost făcut public de reprezentanţii Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) de la sfârşitul lunii mai, deocamdată intervenţiile sunt realizabile numai pe hârtie. Spitalul „Sfântul Spiridon” încă nu poate achiziţiona materialele sanitare necesare din cauza lipsei de interes din partea pacientelor, iar IRO nu poate realiza procedura pentru că încă nu a primit banii de la CNAS.

„Profesorul Stamate a deschis o listă pentru pacientele interesate, care au recomandare de la medicul oncolog şi care au fost văzute şi de un plastician. Deocamdată, noi nu putem demara procedura de achiziţie pentru că nu putem cumpăra o proteză de o anumită mărime, încă una de o altă mărime şi alte două cu mărimi diferite. Abia după ce mai multe paciente sunt consultate şi înregistrate pe listă cu o anumită mărime putem deschide procedura”, a explicat ec. Ioan Bârliba, managerul Spitalului „Sfântul Spiridon”.

Prin subprogramul naţional de endoprotezare după afecţiuni oncologice derulat de CNAS, Spitalul „Sfântul Spiridon” a primit un buget de 145.000 de lei, ceea ce a determinat specialiştii să aprecieze că vor putea realiza lunar câte nouă reconstrucţii mamare, costul mediu pe pacietă fiind în valoare de 3.150 de lei. Pe lista de evaluare deschisă la Clinica de Chirurgie Plastică de la spital, s-au înscris deocamdată aproximativ zece paciente. În acelaşi timp, la IRO s-au realizat deja cinci reconstrucţii mamare, toate din resursele proprii ale spitalului, întrucât CNAS întârzie să asigure finanţare şi institutului.

„În prima HG pentru finanţarea subprogramului nu am fost incluşi, însă ulterior, în iulie, am fost prinşi în program dar bugetul încă nu a fost alocat. Am luat legătura cu CJAS, ni s-a spus că banii alocaţi iniţial au fost direct pentru clinica de la Spitalul «Sf. Spiridon»” şi că vom primi şi noi finanţarea, dar încă nu am primit nimic. În institut s-au realizat deja cinci reconstrucţii din fondurile noastre. Trei dintre acestea au fost cu expander, două cu ţesut propriu. Acum pe lista de aşteptare avem 15 paciente, dintre care şapte au indicaţie pentru implant, patru pentru ţesut propriu şi alte patru paciente sunt în discuţii”, a explicat ec. Mirela Grosu, manager IRO.

În iunie, în evidenţa IRO se aflau 2.144 de paciente care au fost diagnosticate cu cancer mamar, iar dintre acestea, în 2013, aproximativ 170 au suferit o operaţie de mastectomie. Prima reconstrucţie mamară realizată la IRO a avut loc în luna februarie, iar proteza achiziţionată de institut a costat 1.578 de lei cu tot cu TVA.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Liviu Dragnea să ne ierţi

Liviu Dragnea să ne ierţi

Dosarele deschise cu greu de procurori împotriva suspecţilor de abuz şi alte infracţiuni se tot înfundă. Unele se închid, mai nimeni nu e vinovat de nimic. După fumul gros de la gazele jandarmilor din 10 august, peste evenimentele din piaţă se aşază ceaţa unei justiţii inerte. Ceaţa persistă şi azi, dar azi ştim deja multe şi lucrurile deja nu mai par ceea ce păreau pe-atunci.

opinii

O limbă din prefabricate

Alexandru CĂLINESCU

O limbă din prefabricate

Un fenomen frapant care se petrece astăzi este ceea ce aş numi proliferarea prefabricatelor. Nu e ceva nou, dar devine tot mai accentuat şi, pentru cine ţine la expresivitatea limbii, tot mai supărător. Spun „prefabricate” pentru că e vorba de cuvinte şi formule luate de-a gata şi puse uneori în cele mai neaşteptate contexte. Au făcut de pe acum o glorioasă carieră la televiziune, politicienii şi jurnaliştii le rostesc cu o voluptate solemnă, convinşi că impresionează publicul printr-un limbaj elevat.

Tehnologie şi muzică (2)

Neculai SEGHEDIN

Tehnologie şi muzică (2)

Chitarele electrice au pătruns în România în anii '50-'60, odată cu muzica rock-and-roll, devenită, apoi, muzica rock. Bineînţeles că limitările ideologice ale vremii nu permiteau o dezvoltare pe scară largă a culturii rock, un curent muzical care era o expresie a libertăţii de exprimare şi care utiliza mijloace de expresie artistică nemaivăzute până atunci. Însă, cu toate barierele de comunicare cu vestul, tinerii din România, în special studenţii, erau la curent, atât cât se putea, cu noile orientări muzicale occidentale. Pe lângă aceste constrângeri, mai apărea o problemă, aceea a instrumentelor muzicale, care presupuneau o tehnologie nouă, aveau costuri ridicate, se procurau greu şi nu se fabricau în ţară.

Nebuna de la Rhornfield Hall

Codrin Liviu CUȚITARU

Nebuna de la Rhornfield Hall

Meritul „intertextului” lui Jean Rhys este acela de a reconfigura un personaj schematic (în forma sa iniţială) şi de a-i conferi dimensiune psihologică. Fantoma lunatică „Bertha” devine, în acest roman postmodern, sensibila şi nevropata „Antoinette”, victima unui univers rigid şi extrem de neconcesiv cu inadaptaţii.

pulspulspuls

Zilele trecute am celebrat patru ani de la această semnătură istorică a premarelui. Fie primit (ştiţi voi unde)!

Zilele trecute am celebrat patru ani de la această semnătură istorică a premarelui. Fie primit (ştiţi voi unde)!

Iacătă, stimaţi telespectatori, că, graţie unei vigilenţe sporite a unui amic de la presa concurentă din târg, am intrat şi noi în posesia unei fotografii document. 

Caricatura zilei

Isărescu și calul

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.