Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Despre ascensiune

GALERIE
Codrin Liviu Cutitaru 2016
  • Codrin Liviu Cutitaru 2016
- +

La o întâlnire a membrilor filialei locale cu lidera de la Bucureşti, Maimusică s-a articulat, brusc şi zgomotos, peste ţeastă chiar în toiul discursului înflăcărat ţinut de marea şefă. Derutată de sunete, sala a început să aplaude deodată furtunos.

Un universitar agronom din urbe a cunoscut recent, spre uimirea multora, ascensiunea politică rapidă. Profesorul, pe numele său Maimusică Ciupeanu (à propos, cei care mi-au descris personajul, eu neavând încă onoarea să-l cunosc direct, nu au ratat ocazia să-mi aducă un reproş - luasem în băşcălie, au observat respectivii, într-un articol, numele altui erou din lumea academică, Maimuţom, dar iată că se putea şi mai rău: Maimusică, o stranie şi inexplicabilă combinaţie între maimuţă şi pisică!), se specializase în domeniul terenurilor agricole montane, zonă de expertiză închisă, ce nu-l putea face, se înţelege, prea popular. Maimusică avea totuşi o particularitate, cum să-i spun, "neurologică" ori "nervoasă", care-i conferise notorietate măcar printre proprii studenţi şi colegi. La intervale de zece-douăzeci de secunde, omul se lovea singur, necontrolat, cu mâna dreaptă peste cap, speriindu-şi interlocutorii neavizaţi despre ticul în cauză şi tulburând sonor atmosfera cu zgomotele, cam macabre, de cutie craniană traumatizată, pe care le emitea. De unde provenea neobişnuitul şi, probabil, extrem de durerosul gest? Prietenii intimi ai domnului Ciupeanu credeau că irepresibilul impuls se născuse în interiorul unui episod teribil din copilăria bietului Maimusică. Pe la vârsta de trei ani, se povestea, viitorul universitar agronom dezvoltase plăcerea primejdioasă de a sări nebuneşte pe patul cu arcuri (al anilor şaptezeci). Părinţii nu reuşeau să-l dezveţe de nefericitul obicei, oricât de mult s-ar fi străduit. Dimpotrivă, luptându-se insistent să-l împingă spre alte jocuri, Maimusică revenea şi mai furibund la iubirea dintâi. Devenise maestru în salturi gigantice (până în tavan), pe care orice acrobat profesionist le-ar fi considerat remarcabile la un copil aşa de mic. Până într-o seară, când, pe fondul unei clipe de neatenţie a mamei, micul Ciupeanu pierdu, în aer, reperele "sus" şi "jos", aidoma piloţilor intraţi, fatalmente, în nebuloasa looping-ului catastrofal, şi ateriză, ca o torpilă, cu ţeasta înainte, în dunga elemenţilor caloriferului fabricat din fontă dură. Occipitalul lui Maimusică plesni scurt, precum un pepene răscopt în miez de vară, eliberând jeturi masive de sânge prin toată casa. Sărmana doamnă Ciupeanu - singură cu progenitura buclucaşă în acel moment - simţi că întregul univers se prăbuşeşte subit peste ea.

Găsi totuşi puterea să-l înfăşoare pe rănit într-o pătură şi, aşa cum era, în capot şi papuci, să alerge disperată la Spitalul de Pediatrie (aflat, din fericire, foarte aproape!). Tragedia abia începuse însă. La un oarecare interval după incident, sosi acasă şi tatăl lui Maimusică, domnul Ciupeanu, distins balerin la Filarmonica de Stat din oraş. Descoperi, îngrozit, uşa apartamentului descuiată, luminile aprinse, nimeni înăuntru şi, şocant, sânge pe pereţi şi pe jos. Sună disperat la uşile vecinilor, solicitând ajutor. Cu toţii se arătară oripilaţi: nu auziseră şi nu văzuseră nimic. Exsanguinat de spaimă, domnul Ciupeanu refuză să anunţe Miliţia, aşa cum recomandau colocatarii strânşi ca la circ, şi se duse, livid, în balcon (stăteau la etajul al patrulea). Fără soţie şi fără Maimusică, existenţa nu mai avea nici un sens. Se aruncă decis, cu gesturi elegante, de balerin apreciat, în gol. Neprevăzută a fost doar copertina cofetăriei de la parterul blocului, care, excelent întinsă, îl propulsă pe sinucigaş, la fel ca recamierul pe micul Ciupeanu, înapoi în slăvi, de unde ateriză, viu şi nevătămat, între crengile unui cireş din vecinătate. Fix atunci revenea de la spital doamna Ciupeanu cu micuţul în braţe. A-şi vedea şi soţul zburând prin aer se dovedi prea mult pentru trista femeie, care leşină instantaneu, scăpându-l pe Maimusică, pentru a doua oară, cu fruntea de bordura trotuarului. Din nou, sânge, groază şi nişte buni samariteni care înşfăcară băieţelul (înfăşurat deja în tifon ca un cosmonaut sovietic) şi fugiră cu el la camera de gardă a spitalului pediatric. Acolo, vai, acelaşi doctor de serviciu! Când îl văzu iarăşi plin de sânge pe copilul suturat şi bandajat mai devreme, chirurgul experimentă, la rândul lui, un colaps şi-şi scăpă micul pacient pe cimentul sălii de intervenţie, producându-i traumatisme craniene suplimentare. Astfel a dobândit Maimusică, pentru tot restul vieţii, bucuria de a se plesni peste creier de trei ori consecutiv. Vă întrebaţi, desigur, ce legătură are faptul cu menţionata ascensiune politică rapidă a insului? Păi, de câteva luni, profesorul a intrat în cel mai mare partid stângist din România. La o întâlnire a membrilor filialei locale cu lidera de la Bucureşti, Maimusică s-a articulat, brusc şi zgomotos, peste ţeastă chiar în toiul discursului înflăcărat ţinut de marea şefă. Derutată de sunete, sala a început să aplaude deodată furtunos.

Ca atare, în prezent, datorită loialităţii sale, la proxima remaniere, Ciupeanu e primul pe listă pentru postul de ministru al Agriculturii.

Codrin Liviu Cuţitaru este profesor universitar doctor la Facultatea de Litere din cadrul Universităţii "Alexandru Ioan Cuza" din Iaşi

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri