Zeci de maşini din Iaşi au fost vandalizate. Poliţişti în civil pândesc parcările. De ce sunt furate catalizatoarele?
De altfel, în ultimile zile, tot Iasul a auzit de patania unor ieseni din Alexandru care s-au (...)
citeste totvineri, 27.01.2023
- Eu nu pot pricepe câtă vreme o să mai apară folclor la noi! Nu înţeleg câtă vreme o să mai existe babe cu dinţi sau fără dinţi în vreun sătuc din vârf de munte, care să pună la dispoziţia interpreţilor de muzică populară „nestemate folclorice”, spun şi eu aşa, ca să fiu în trend.
- Aaa, fii serios - îmi răspunde o poetă prietenă, care pe cât de sensibilă este, pe atât ştie să taie în carne vie prin opiniile sale prezentate tranşant. La noi, ca şi mai în toată lumea, de altfel, folclorul nu mai există demult.
- Şi atunci?
- Şi atunci interpreţii de muzică populară „fac ce fac de mult”, ca să eminescuiesc puţin - e la modă zilele astea: trişează.
- Cum trişează?
- Interpreţii fac ei melodiile sau, cel mai adesea, au oameni care fac asta: dirijori, „creatori de folclor”, chiar interpreţii, cum ziceam etc. Babele cu dinţi sau fără dinţi de care spuneai, care scarmănă lână sau pun pânza în stative şi cântă de „frunză verde”, nu mai există. Pun pariu că astăzi mulţi nici nu mai ştiu ce este aceea stativă, iar vorba a scărmăna lâna le sună comic şi atât.
- Aşadar, trişează!
- Daaa! Câtă vreme va exista public doritor de cânt popular, interpreţii vor trişa. Şi încă au conştiinţa că fac un lucru bun, că ei continuă o tradiţie, bla-bla-bla. În alte ţări, în „putredul Occident”, de pildă, se recunoaşte faptul că folclorul a dispărut de ceva vreme. Şi atunci fac tot felul de simpozioane, manifestări, forumuri, în care se pomenesc chestiile astea moarte sau muribunde. Aşa o să fie şi la noi. Acuşica! Parcă a şi început.
- E destul de dureros ce spui.
- Dureros trebuie să fie şi pentru cântăreţii de folclor conştienţi, care îşi văd an de an publicul tot mai restrâns. Şi mai dureros va fi atunci când interesul publicului pentru cântecul popular va dispărea. Căci se va întâmpla şi asta într-un viitor mai mult sau mai puţin apropiat. Noi trăim o altă realitate. E suficient să ne uităm în Franţa sau Germania, de pildă, şi să ne dăm seama că aşa se va petrece şi la noi într-un viitor mai mult sau mai puţin apropiat. Să nu ne amăgim.
- Mda, minte-mă frumos, deci!
- Cam aşa. Şi generaţiile se schimbă. Tinerii, bunăoară, sunt tot mai puţin interesaţi de folclor. Andra, de pildă, care cântă şi un fel de folclor de bodegă, un talmeş-balmeş, e un exemplu. Cum ar fi: „Eu cânt pentru tine, dragă lume,/ De când mă ştiu pe pământ/ Că în viaţa asta, orice ai face,/ Toate vin şi merg pe rând.” Pârţ! Nu-i vorbă, versurile aşa-zisei muzici uşoare (e uşurică, ce-i drept) sunt şi mai tâmpite. Suntem deja departe de versurile de altădată ale lui Florin Bogardo sau Marius Ţeicu. E drept, erau şi pe atunci versuri de tot rahatul, ca s-o spun pe româneşte. Îmi amintesc, de exemplu, de unele dintr-o melodie cântată de Anda Călugăreanu: „Într-o zi mi-ai dăruit - o portocală,/ Eram doi copii ce-aveau - o portocală,/ Lumea toată ne părea - o portocală,/ Soarele era şi el - o portocală./ da da da, da da da, chiar aşa!”
- Şi atunci ce se va întâmpla în viitor?
- Îţi pasă ce se va întâmpla în viitor?
- Oarecum. De pildă, să nu mor prea curând. Apoi să câştig lovele căcălău şi să muncesc cât mai puţin. Cred că aşa visează mai toţi.
- Reîntorcându-mă la folclor, să spun: Este greu de găsit un răspuns. Dar să ne uităm la alte ţări, cum am spus. Cât va mai exista public interesat, folclorul contrafăcut nu se va stinge. Şi versurile sale contrafăcute. Plus că la noi ia naştere, a luat deja, un altfel de „folclor”: manele, guţisme, sălămisme, Carmen de la Bărbuleşti, Narcis de la Sălciua (sau viceversa, dracu mai ştie). Deh, e democraţie, frati-miu! Şi apoi sărăcie. Cel sărac este totdeauna sclav şi inegal cu cel care stă deasupra lui şi-l apasă, spune undeva Eminescu. Se mulţumeşte cu subproduse: cu măruntaiele, cu brânza puturoasă, cu hainele second hand, să fie în lumea a treia, dus de nas de politicienii hoţi şi mincinoşi. Şi cu other reality: filme netflix, community, humanity sau cu alte minciunele politicianiste. Aşadar, el va fi întotdeauna adeptul unor produse hartistice parcă făcute pentru noii sclavi de azi - manelele. El se crede fericit cu manelele. Hei, gagico, ce halim/ Ce halim şi ce pilim/ Seara asta ce servim/ Ne iubim ş-apoi dormim.
Daaa, dormim! Somnul de veci îl dormim! În ilaritatea generală. În fine, explicaţiile sunt mult mai alambicate, dar în principal... asta e!
Radu Părpăuţă este scriitor, traducător şi publicist
Cuvinte cheie: + creatori de folclor, muzica traditionala, folclor contrafacut
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
Unde investeşti în criză. „Refugiu” în imobiliare, aur şi economisire. Afacerile care aduc bani
O nouă tehnologie de terapie antiinflamatorie ce i-a entuziasmat pe toți specialiștii lumii MSK (P)
Un județ din România, pe locul 5 în lume la categoria cele mai ospitaliere zone turistice
Proces celular care poate duce la moartea sau regenerarea celulelor stem
Învățătoare bătută de mama unei eleve la o școală din municipiul Botoșani
E timpul să înveți engleza, limba de circulație internațională! (P)
25 de judeţe şi Bucureşti sub cod galben de ninsoare şi viscol până sâmbătă seara. Polei în Moldova
Iată-l pe marele politician ieşean care se milogea să urce pe scenă, lângă boşi!
Politehnica a adus un internaţional de 20 de ani crescut în Italia. Iaşul a trecut Prutul
I-a tăiat faţa în trafic şi a sărit la bătaie. Scandalul s-a terminat cu o condamnare
Tânără de 21 de ani, condamnată pentru un accident mortal. Lipsa de experienţă!
Pot mare la Primărie: se împart 200 milioane de lei. Un contract mare la stârpitul căpuşelor
Un Caritas cu mobilă. 114 plângeri de înșelăciune la adresa Bismobil Kitchen
Gripa încă face victime la Iaşi. 40% dintre cei depistaţi cu gripă au nevoie de internare
Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului, la Casa Muzeelor din Iaşi
Gradul de lăcomie al medicului șpăgar de la Oncologie Suceava: bani și cadouri la fiecare 15 minute
Guvernul ia în calcul să subvenţioneze din nou carburanţii, după scumpirile din ultima perioadă
Elena Rybakina a învins-o pe Victoria Azarenka şi este prima finalistă de la Australian Open
Bărbat cercetat după ce a înfometat şi schingiuit peste 30 de câini
Tatăl lui Novak Djokovici s-a fotografiat cu susţinători ai lui Putin, la Melbourne
RedacțiaÎnvățătorul care a bătut un elev că nu știa tabla înmulțirii, sancționat cu 15% din salariu jumătate de an |
Alexandru CĂLINESCUConservator? De ce nu… |
Neculai SEGHEDINIoT |
pr. Constantin STURZU„Dezumanizarea” femeii Canaanence |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.