Despre barbariile temutului demnitar comunist Ion Dincă, zis „Teleagă“
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 16.05.2021

Despre barbariile temutului demnitar comunist Ion Dincă, zis „Teleagă“

GALERIE
Ion Dinca
  • Ion Dinca
- +

Dumitru Tudor, fost ofiţer de poliţie judiciară la IPJ Mehedinţi, povesteşte cazul petrecut în toamna anului 1988, când prim-viceprim-ministru Ion Dincă, aflat într-o vizită în Mehedinţi, a ordonat comandantului Miliţiei arestarea unui cioban, pe care l-a văzut cu oile într-un lan de porumb. Dumitru Tudor, primul detectiv înregistrat în România postdecembristă, directorul unei firme de detectivi particulari din Drobeta Turnu Severin, îşi aminteşte şi acum vizita prim-viceprim-ministrului Ion Dincă, zis „Teleagă”, din toamna anului 1988, în judeţul MehedinţI, scrie adevărul.ro.

Ion Dincă avea reputaţia de om dur, de cel mai de temut dintre demnitarii regimului Ceauşescu. Se spune că stătea cu pistolul pe masă, în biroul său. În fiecare an, când începea campania de recoltare a păioaselor, apoi a porumbului, în sudul judeţului Mehedinţi, pentru că acolo erau CAP-urile cu mii de hectare de teren agricol, o parte din ofiţerii de la Miliţia Judeţeană erau repartizaţi pe comune şi trimişi în teren să supravegheze activitatea subofiţerilor de la Posturile de Miliţie comunale şi să preîntâmpine în felul acesta furturile din producţia statului socialist. Păţania s-a petrecut în localitatea mehedinţeană Tâmna. Demnitarul comunist a trecut pe lângă un lan de porumb, când a observat prezenţa  unui cioban cu oile pe camp, conform adevărul.ro.

“Vine cu Gipanul (ARO) pe E-70 şi în dreptul comunei Tâmna vede un cioban cu oile în lanul de coceni. Porumbul fusese cules manual, dar cocenii erau netăiaţi şi bineînţeles că mai rămăseseră ştiuleţi prin lan. Face el o inspecţie, vede cum stau lucrurile, cheamă Comandantul poliţiei şi-i ordonă să trimită subalternii să aresteze ciobanul pentru distrugerea lanului de porumb. Raportăm noi că nu este nici o pagubă, întrucât porumbul fusese cules, dar nemernicul găsise vreo şapte ştiuleţi, îi culesese şi-i pusese în Gipan. Ne-a dat peste nas că nu ne facem datoria şi ne-a numit trădători”, povesteşte fostul ofiţer de poliţie judiciară la IPJ Mehedinţi. Nu s-a oprit aici şi a solicitat ca ancheta să fie făcută de un procuror. Magistratul şi-a făcut cruce în faţa acestui caz, mai mult decât ridicol.

A cerut să fie tăiată o oaie

Ion Dincă nu s-a lăsat cu una cu două, stăruind în continuarea anchetei şi la un moment dat a cerut să fie tăiată o oaie şi să-i scoată maţele pentru a fi numărate boabele de porumb pe care le înghiţise. În felul acesta, credea demnitarul comunist, putea fi stabilit prejudiciul, iar ciobanul trimis la închisoare. După ce a dat acest ordin, Ion Dincă a plecat la Bucureşti. „Noi am venit la Miliţie. Acolo tevatură mare . Ne aşteptau Primul Secretar, Şeful miliţiei judeţene, Procurorul. Le-am spus ce am făcut, cum am tăiat oaia pe burtă şi i-am numărat boabele mâncate, i-am dat procesul verbal procurorului, s-a uitat bietul om mirat, s-a întors către mine: <>. A luat procesul-verbal în mână şi a plecat vorbind singur”, spune Dumitru Tudor. După toată această nebunie, oamenii legii au aşteptat a doua zi să vadă dacă prim-viceprim-ministru Ion Dincă se mai interesează de caz. Cum acesta nu a mai niciun semn, miliţienii au lăsat ciobanul în libertate, iar oaia tăiată a fost pregătită ca la carte de bucătarii unui restaurant din apropierea municipiului Drobeta Turnu Severin.

CITIŢI MAI MULTE PE adevărul.ro

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Principiul lui Peter şi sportul

Nicolae GRECU

Principiul lui Peter şi sportul

Cei care nu izbutesc să treacă trec graniţa dintre competenţă şi incompetenţă se consideră insultaţi de către cei care observă aceasta.

Filmuletul zilei

opinii

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (VII)

Eugen MUNTEANU

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (VII)

În ultimul foileton al acestei serii sunt analizate două „contribuţii“ recente ale unor autori români, marcate de manipularea de tip protocronist a unor documente de istorie medievală europeană.

Nu poţi fi misogin când vorbeşti despre mironosiţe

pr. Constantin STURZU

Nu poţi fi misogin când vorbeşti despre mironosiţe

Ziua de mâine, a treia duminică a Paştilor, este consacrată femeilor mironosiţe (purtătoare de miruri la mormântul Domnului). Un bun prilej pentru a vorbi despre condiţia femeii în creştinism.

Este morala creştină compatibilă cu etosul capitalismului?

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Este morala creştină compatibilă cu etosul capitalismului?

Azi doresc să vă provoc la reflecţie, fără să mă implic impunând vreun punct de vedere personal care să mă înregimenteze într-o tabără pro sau contra. E un subiect incitant, argumentele variate ale apărătorilor şi acuzatorilor nefiind deloc futile în a decela un răspuns definitiv.

pulspulspuls

Senatoarea de la Iaşi a dat iar iama-n pălării

PULS

Senatoarea de la Iaşi a dat iar iama-n pălării

Nu ştim alţii cum sunt, dar noi, numai când vedem o nouă pălărie a madamei senator PNL de Iaşi Scântei, parcă ne tresaltă inima de ce procopseală pe capul nostru s-a ales încât să avem şansa unei aşa reprezentări în Parlament. Nu, nu vă gândiţi că e la Iaşi madama, căci auzim că pe-aici n-a mai dat de la alegeri încoace, ci undeva pe la Arad, de ziua Regelui, ştiţi voi pasiunea veche.

Caricatura zilei

WC spațial

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.