Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Despre comportamentul financiar al gospodăriilor

GALERIE
Alin Andries
  • Alin Andries
- +

După Al Doilea Război Mondial în perioada în care se formau Naţiunile Unite, Winston Churchill a spus celebrul citat: „Nu lăsaţi niciodată o criză bună să se risipească”. Într-un alt context, perspectiva lui Churchill asupra naturii umane poate fi aplicată şi la crizele cu care ne confruntăm astăzi.

O externalitate pozitivă (dacă dorim să vedem şi oportunităţile şi nu doar efectele negative) a crizelor financiare care au afectat economiile de-a lungul istoriei constă în faptul că aceste crize evidenţiază fragilitatea sistemelor economice. Astfel crizele financiare readucând în centrul atenţiei importanţa adoptării unui comportament economic responsabil şi sustenabil la nivelul gospodăriilor, agenţilor economici şi a autorităţilor publice. Autorităţile politice şi administrative, întreprinderile şi chiar indivizii au realizat după criza globala din 2008 că un rol important în crearea bulei ipotecare şi în declanşarea crizei a avut-o comportamentul nechibzuit al tuturor participanţilor. Astăzi, cu toţii suntem conştienţi ca pandemia de Covid-19 a expus fragilitatea bunăstării economice a gospodăriilor, politicile implementate pentru a limita răspândirea virusului ameninţând securitatea economică a populaţiei. În plus, criza energetică actuală şi creşterea accentuată a inflaţiei subliniază şi ele importanţa unui comportament financiar responsabil pe termen lung.

Studiile de specialitate subliniază că modul în care o gospodărie planifică şi acţionează din perspectivă financiară nu se bazează doar pe componenta economică, ci există mulţi alţi factori responsabili pentru comportamentele financiare la nivelul gospodăriilor precum alfabetizarea financiară, starea civilă şi dinamica cuplului, vârsta şi nivelul educaţiei, starea sănătăţii, aversiunea faţă de risc, interacţiunile sociale, experienţele anterioare şi valorile culturale.

La nivel microeconomic, procesul de economisire este pentru populaţie poate cel mai important mecanism pentru aplatizarea volatilităţii veniturilor şi pentru diminuarea unor şocuri economice. Mai mult, în contextul unei pieţe de capital slab dezvoltate, depozitele reprezintă printre puţinele instrumente financiare utilizate pentru acumularea de active. În multe ţări, creşterea consumului a fost finanţată prin împrumuturi, iar pentru multe gospodării aceste credite au devin neperformante în contextul crizei. Mai mult, generaţiile viitoare de vârstnici se pot confrunta cu o situaţie economică tensionată dacă nu economisesc suficient pentru pensionare şi se îndatorează excesiv. Pentru a preveni astfel de situaţii şi a încuraja bunăstarea socială, este important să fie încurajate economisirea şi consumul raţional.

Deciziile economice ale gospodăriilor cu privire la economisire şi cheltuieli sunt de interes şi pentru instituţiile de credit care ar trebui să ofere gospodăriilor servicii financiare adecvate. Înţelegerea factorilor care stau la baza deciziilor de economisire sau de a împrumuta bani este importantă pentru luarea deciziilor privind crearea de noi produse financiare şi în renegocierea condiţiilor de creditare ale clienţilor afectaţi de criză.

La nivel macroeconomic, deciziile indivizilor de a economisi sau de a-şi cheltui banii în mod colectiv influenţează economia globală deoarece economiile gospodăriilor reprezintă principala sursă de fonduri de investiţii. Economia unei ţări poate stagna dacă populaţia are un nivel al încrederii în economie scăzut şi îşi întârzie sau reduce cheltuielile, în timp ce prosperitatea pe termen lung se poate atinge doar în condiţii de încredere şi consum responsabil.

În consecinţă, înţelegerea şi monitorizarea corespunzătoare a comportamentului financiar al gospodăriilor sunt necesare pentru a promova politici macroeconomice adecvate care vizează o creştere economică echilibrată.

Alin Andrieş este profesor universitar doctor la Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri