anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Despre contagiunea financiară

GALERIE
AlinAndries
 • AlinAndries
- +

După criza financiară globală, înţelegerea fenomenului de contagiune la nivelul instituţiilor financiare a devenit o prioritate pentru factorii de decizie în vederea creşterii stabilităţii financiare, cu scopul de a reduce efectele crizelor financiare viitoare sau chiar de a le preveni. 

Experienţa crizei financiare globale sugerează faptul că nu doar situaţia individuală a participanţilor este importantă, ci că arhitectura sistemului financiar joacă un rol central în modelarea şi propagarea riscului sistemic. Studiile de specialitate indică faptul că interconectarea şi interdependenţa băncilor globale au jucat un rol major în criza financiară din 2007-20091. Ca o consecinţă a creşterii reţelei financiare globale şi a gradului foarte înalt de integrare şi interconexiune în sistemul financiar global, atunci când o bancă se confruntă cu probleme financiare, problemele ei se pot răspândi asupra altor bănci şi ameninţă să contamineze întregul sistem financiar fapt care poate determina o criză sistemică globală.

Contagiunea în sistemul financiar este definită ca fiind propagarea unor anomalii ale pieţei, cu efecte negative, de la o piaţă la alta şi se manifestă ca o creştere excesivă a corelaţiilor transfrontaliere (co-mişcare a pieţelor financiare) ale volatilităţii şi ale rentabilităţii activelor financiare în timpul perioadelor de criză. Contagiunea este o consecinţă a creşterii efectelor de propagare. Astfel, într-un sistem financiar global şi integrat, contagiunea financiară a devenit un fenomen comun, dar totuşi imprevizibil. În timpul perioadelor cu incertitudine ridicată, efectele de propagare se răspândesc într-o manieră diferită şi cu o intensitate distinctă.

Philipp Hartmann, Director general adjunct al departamentului de cercetare la Banca Centrală Europeană (BCE), sugerează cinci criterii pentru a defini contagiunea2: 1. Un şoc într-o instituţie financiară afectează alte instituţii financiare sau o scădere a preţului unui activ determină o scădere a preţurilor altor active; 2. Legăturile între falimente sau scăderi ale preţurilor trebuie să fie diferite de cele caracteristice în perioadele normale; 3. Relaţiile depăşesc ceea ce poate fi explicat prin fundamentele economice; 4. Evenimentele care declanşează contagiunea sunt evenimente negative extreme specifice situaţiilor de criză; 5. Legăturile sunt mai degrabă rezultatul răspândirii în timp, decât efectele simultane ale volatilităţii comune.

În afară de contagiunea transfrontalieră, piaţa interbancară este un canal de contagiune semnificativ în sistemul bancar. Având în vedere gradul înalt de integrare a sistemului financiar şi complexitatea reţelelor bancare, un şoc într-o instituţie importantă poate provoca lipsă de lichidităţi sau chiar falimentul altor actori de pe piaţă. Astfel, falimentul unei bănci globale de importanţă sistemică (G-SIB) şi/sau a unei instituţii de importanţă sistemică la nivel naţional (O-SIIs), aşa cum sunt definite de Consiliul de Stabilitate Financiară (FSB) la nivel global şi de Autoritatea Bancară Europeană (EBA) la nivel european, poate să afecteze stabilitatea întregului sistem financiar (sau chiar să-l conducă la colaps), manifestându-se astfel riscul sistemic. Banca Centrală Europeană (ECB) defineşte riscul sistemic ca fiind riscul ca instabilitatea financiară să afecteze semnificativ furnizarea de către sistemul financiar a produselor şi serviciilor financiare necesare, spre un punct unde creşterea economică şi bogăţia unei ţări ar putea fi afectate. Externalităţile negative pe care băncile le pot transmite în cazul falimentului se pot propaga foarte rapid către întreaga economie, din cauza interconexiunilor dintre instituţiile financiare, dar şi a expunerilor comune de pe pieţele financiare.

Dar efectul de contagiune, propagarea extrem de rapidă a efectelor falimentului unei entităţi, către o altă entitate sau către întregul sector de activitate, nu se manifestă doar la nivelul sistemului financiar-bancar, ci şi în alte domenii. Astfel, pandemia de Covid-19 şi criza energetică au reliefat cât de importante sunt structura şi nivelul de dezvoltare a sistemului de sănătate şi cel energetic în gestionarea crizelor şi în propagarea efectelor negative. Mai mult, în contextul inflaţionist actual observăm cât este de importantă aplicarea unor măsuri la nivel naţional şi regional şi înţelegerea efectelor generate de implementarea acestor măsuri în vederea implementării unor politici adecvate a limita propagarea şi impactul externalităţilor negative.

 

1 Andrieş, A. M., Ongena, S., Sprincean, N., & Tunaru, R. (2022). Risk spillovers and interconnectedness between systemically important institutions. Journal of Financial Stability, 58, 100963.

2 Hartmann, P., Straetmans, S., & de Vries, C. (2007). Banking System Stability. A Cross-Atlantic PerspectiveNBER Chapters, in The Risks of Financial Institutions, pag. 133-188

 

Alin Andrieş este profesor universitar doctor la Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ucraina, Taiwanul şi Amnesty International (I)

Alexandru LĂZESCU

Ucraina, Taiwanul şi Amnesty International (I)

Percepţiile eronate privind riscurile şi oportunităţile au avut adesea consecinţe catastrofale în istorie; decizia Chinei privind o invazie a Taiwanului va fi influenţată şi de percepţia privind consistenţa răspunsului Occidentului faţă de agresiunea Rusiei.

opinii

Slavă lui Rabelais

Nichita DANILOV

Slavă lui Rabelais

Vom intra într-o epocă în care resursele de materii vor conta la fel de mult ca şi tehnologia. Epoca energiei ieftine, după cum spunea un comisar european, a luat sfârşit. Epoca revendicărilor abia a început.

Ţara asta-i un miracol

Michael ASTNER

Ţara asta-i un miracol

Nu ştiu de ce, dar parcă-n România guvernanţii par să exclame cu toţii (în gândul lor): Păi, unde-am ajunge dacă tot poporul ar putea să se ducă fără probleme dintr-o parte în alta, pe autostrăzi şi drumuri expres şi drumuri naţionale modernizate şi decongestionate de existenţa autostrăzilor şi drumurilor expres?!

(Re)denumiri anapoda ale unor instituții de învățământ (V)

Eugen MUNTEANU

(Re)denumiri anapoda ale unor instituții de învățământ (V)

Nu este exclus ca timpul și uzul să valideze și să impună aceste formule denominative noi, dar, deocamdată, cel puțin pentru persoanele cu o educație umanistă solidă, impresia de improvizație și oportunism persistă.

pulspulspuls

Cum au fost arvunite locurile AUR de la Iaşi pentru viitoarea legislatură a Parlamentului

Cum au fost arvunite locurile AUR de la Iaşi pentru viitoarea legislatură a Parlamentului

Discuţiile de la Şcoala politică de vară de pe Bahlui, care s-a ţinut în aceste zile pe terasa unei berării boeme din târg, ar fi continuat la nesfârşit pe tema imposibilei şi, totuşi, foarte probabilei, coaliţii dintre liberali şi userişti, dacă cineva nu ar fi adus în discuţie, nu se ştie cu ce intenţii, problema vizitei în oraşul nostru a lui George Simion, liderul partidului AUR. 

Caricatura zilei

Vreme de neplajă

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.