Ana Bogdan a câștigat turneul!!! Românca s-a impus în finală cu 6-2, 3-6, 6-1.
UPDATE Dupa un meci tensionat, de joc ”umar la umar”, românca s-a i (...)
citeste totluni, 08.08.2022
După criza financiară globală, înţelegerea fenomenului de contagiune la nivelul instituţiilor financiare a devenit o prioritate pentru factorii de decizie în vederea creşterii stabilităţii financiare, cu scopul de a reduce efectele crizelor financiare viitoare sau chiar de a le preveni.
Experienţa crizei financiare globale sugerează faptul că nu doar situaţia individuală a participanţilor este importantă, ci că arhitectura sistemului financiar joacă un rol central în modelarea şi propagarea riscului sistemic. Studiile de specialitate indică faptul că interconectarea şi interdependenţa băncilor globale au jucat un rol major în criza financiară din 2007-20091. Ca o consecinţă a creşterii reţelei financiare globale şi a gradului foarte înalt de integrare şi interconexiune în sistemul financiar global, atunci când o bancă se confruntă cu probleme financiare, problemele ei se pot răspândi asupra altor bănci şi ameninţă să contamineze întregul sistem financiar fapt care poate determina o criză sistemică globală.
Contagiunea în sistemul financiar este definită ca fiind propagarea unor anomalii ale pieţei, cu efecte negative, de la o piaţă la alta şi se manifestă ca o creştere excesivă a corelaţiilor transfrontaliere (co-mişcare a pieţelor financiare) ale volatilităţii şi ale rentabilităţii activelor financiare în timpul perioadelor de criză. Contagiunea este o consecinţă a creşterii efectelor de propagare. Astfel, într-un sistem financiar global şi integrat, contagiunea financiară a devenit un fenomen comun, dar totuşi imprevizibil. În timpul perioadelor cu incertitudine ridicată, efectele de propagare se răspândesc într-o manieră diferită şi cu o intensitate distinctă.
Philipp Hartmann, Director general adjunct al departamentului de cercetare la Banca Centrală Europeană (BCE), sugerează cinci criterii pentru a defini contagiunea2: 1. Un şoc într-o instituţie financiară afectează alte instituţii financiare sau o scădere a preţului unui activ determină o scădere a preţurilor altor active; 2. Legăturile între falimente sau scăderi ale preţurilor trebuie să fie diferite de cele caracteristice în perioadele normale; 3. Relaţiile depăşesc ceea ce poate fi explicat prin fundamentele economice; 4. Evenimentele care declanşează contagiunea sunt evenimente negative extreme specifice situaţiilor de criză; 5. Legăturile sunt mai degrabă rezultatul răspândirii în timp, decât efectele simultane ale volatilităţii comune.
În afară de contagiunea transfrontalieră, piaţa interbancară este un canal de contagiune semnificativ în sistemul bancar. Având în vedere gradul înalt de integrare a sistemului financiar şi complexitatea reţelelor bancare, un şoc într-o instituţie importantă poate provoca lipsă de lichidităţi sau chiar falimentul altor actori de pe piaţă. Astfel, falimentul unei bănci globale de importanţă sistemică (G-SIB) şi/sau a unei instituţii de importanţă sistemică la nivel naţional (O-SIIs), aşa cum sunt definite de Consiliul de Stabilitate Financiară (FSB) la nivel global şi de Autoritatea Bancară Europeană (EBA) la nivel european, poate să afecteze stabilitatea întregului sistem financiar (sau chiar să-l conducă la colaps), manifestându-se astfel riscul sistemic. Banca Centrală Europeană (ECB) defineşte riscul sistemic ca fiind riscul ca instabilitatea financiară să afecteze semnificativ furnizarea de către sistemul financiar a produselor şi serviciilor financiare necesare, spre un punct unde creşterea economică şi bogăţia unei ţări ar putea fi afectate. Externalităţile negative pe care băncile le pot transmite în cazul falimentului se pot propaga foarte rapid către întreaga economie, din cauza interconexiunilor dintre instituţiile financiare, dar şi a expunerilor comune de pe pieţele financiare.
Dar efectul de contagiune, propagarea extrem de rapidă a efectelor falimentului unei entităţi, către o altă entitate sau către întregul sector de activitate, nu se manifestă doar la nivelul sistemului financiar-bancar, ci şi în alte domenii. Astfel, pandemia de Covid-19 şi criza energetică au reliefat cât de importante sunt structura şi nivelul de dezvoltare a sistemului de sănătate şi cel energetic în gestionarea crizelor şi în propagarea efectelor negative. Mai mult, în contextul inflaţionist actual observăm cât este de importantă aplicarea unor măsuri la nivel naţional şi regional şi înţelegerea efectelor generate de implementarea acestor măsuri în vederea implementării unor politici adecvate a limita propagarea şi impactul externalităţilor negative.
1 Andrieş, A. M., Ongena, S., Sprincean, N., & Tunaru, R. (2022). Risk spillovers and interconnectedness between systemically important institutions. Journal of Financial Stability, 58, 100963.
2 Hartmann, P., Straetmans, S., & de Vries, C. (2007). Banking System Stability. A Cross-Atlantic Perspective, NBER Chapters, in The Risks of Financial Institutions, pag. 133-188
Alin Andrieş este profesor universitar doctor la Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi
Cuvinte cheie:
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
Cu fiecare proiect imobiliar inovator axat pe regenerare urbană, Iașul revine la viață (P)
Sfaturi pentru angajații care își desfășoară activitatea la birou (P)
Auditul public, între ineficiență și dezideratul consolidării
Zece cadre didactice de la Colegiul Naţional au mers în Spania în cadrul unui proiect Erasmus
Profesori de la Colegiul “Alecsandri”, la cursuri în Florenţa
127 de lucrări de artă, pe simezele internetului. „Şase – şase! Poartă-n casă!”
Licitaţie pentru parcele de teren de casă la Dobrovăţ. Redevenţă minimă de 1352 lei/an
„Ana Bogdan, cetăţean de onoare al Iaşului!” Albe şi negre după Iaşi BCR Open
FOTO „Cerbul cu opt picioare”. Iluzia optică surprinsă de un fotograf
Papa va beatifica un preot ucrainean executat prin împuşcare în Uniunea Sovietică
Un sat din Islanda, ameninţat de gazele emanate de noua erupţie vulcanică
Ce au discutat Vladimir Putin şi Recep Tayyip Erdogan timp de patru ore la Soci?
Ce notă dă ministrul Alexandru Rafila la Sănătate: Am o anumită satisfacţie
Cum vede ministrul Sănătăţii intrarea în şcolile postliceale sanitare fără diplomă de Bacalaureat
Ce spun omenii de ştiinţă despre fulgerul care a omorât doi oameni în faţa Casei Albe
Petrolul Ploieşti a învins Universitatea la Cluj, scor 1-0, în Superliga de fotbal
Ricardo Pereira va lipsi aproape şase luni de pe gazon, din cauza unei accidentări
Rafila, despre infecţiile nosocomiale din spitale: Este o realitate
Ce măsuri a luat UEFA după ce fanii Fenerbahce au scandat numele lui Putin la un meci cu Dinamo Kiev
Pentru prima dată în istoria cunoscută, izvorul fluviului Tamisa s-a deplasat cu 8 km în aval
Joe Biden se simte ''foarte bine'', deşi este în continuare pozitiv la COVID-19
Oasele și cartilajele rechinilor, cheia vindecării osteoporozei?
Tot mai multe femei își doresc copii după vârsta de 35 de ani
Cum au fost arvunite locurile AUR de la Iaşi pentru viitoarea legislatură a Parlamentului
Ucraina este la un pas de faliment. “O mare pierdere pentru economia noastră”
Trolling masiv pe pagina de Facebook a Ambasadei Chinei la Bucureşti
China anunţă ”lovituri cu rachete de precizie” în strâmtoarea Taiwan
LIVE - Primarul Mihai Chirica susţine astăzi o conferinţă de presă. Ce se va pune în discuţie?
Pelosi şi preşedinte sud-coreean Kim Jin-pyo promit sprijin pentru denuclearizarea Coreei de Nord
Meciul Universitatea Cluj - Petrolul, de vineri, din Superliga va fi arbitrat de Andrei Chivulete
Actorul Joaquin Phoenix revine pe marele ecran în continuarea "Joker" în 2024
Manechinul Chrissy Teigen aşteaptă un copil. Ea a mai pierdut o sarcină în urmă cu doi ani
Înmatriculările noi de vehicule rutiere pentru transportul pasagerilor au scăzut cu 7,6%
Alexandru LĂZESCUUcraina, Taiwanul şi Amnesty International (I) |
Nichita DANILOVSlavă lui Rabelais |
Michael ASTNERŢara asta-i un miracol |
Eugen MUNTEANU(Re)denumiri anapoda ale unor instituții de învățământ (V) |
Cum au fost arvunite locurile AUR de la Iaşi pentru viitoarea legislatură a Parlamentului |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.