anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Despre cotele de gen

GALERIE
lucian dirdala
 • lucian dirdala
- +

În principiu, nu ar trebui să ne iluzionăm că introducerea cotelor de gen ar perturba prea mult mecanismele clientelare care continuă să inspire, în România, recrutarea şi promovarea politică.

La începutul săptămânii, Ziarul de Iaşi a publicat un material ce aborda tema echilibrului de gen în politica românească - o chestiune ce nu figurează, să o recunoaştem, pe lista scurtă a urgenţelor zilei, dar pentru care găsirea unei soluţii elegante ar fi binevenită.

Articolul menţiona proiectul de lege prin care ar urma să se instituie o cotă de minimum 33 la sută pentru femei, la alegerile parlamentare, precum şi eforturile Comisiei europene de a promova reprezentarea de tip „fermoar” pe listele pentru viitorul scrutin paneuropean (un candidat să fie precedat şi urmat de o candidată). Desigur, este interesant de văzut care va fi soluţia adoptată la Bruxelles, pentru că alegerile se apropie. Şi mai semnificativă este, însă, dezbaterea internă, mai ales pentru că tema genului stârneşte emoţii puternice în anumite zone ale spectrului politic.

Pentru semnatarul acestor rânduri, ideea unui act normativ care să fixeze un prag de reprezentare pentru femei pe listele de la alegerile parlamentare este una acceptabilă, în acest moment al dezvoltării noastre democratice. Ideal ar fi să nu existe nevoia unui astfel de prag, dar, acum, lucrurile nu stau deloc aşa. Pe termen lung, s-ar putea spera că o competiţie onestă bazată pe merit va produce, în interiorul partidelor, un echilibru de gen în reprezentarea parlamentară sau în structurile interne de conducere politică. Dar nu ne putem preface că avem de-a face cu organizaţii meritocratice care, iată, ar fi ameninţate de corecţiile impuse printr-o lege de acest tip. Nu se va întâmpla nimic rău cu partidele româneşti dacă se introduce o cotă de gen pentru legislative.

După cum se ştie, în trecut, toate încercările de a adopta un asemenea sistem de cote au eşuat. Cititorii îşi pot aminti, probabil, că aleşi de ambele genuri, din toate ungherele spectrului politic, au respins propunerea cu ardoare meritocratică. Multe doamne s-au autoprezentat drept exemple vii ale ideii că nimic nu poate sta în calea ascensiunii politice, dacă există calităţi. Acum, în vremuri de mare coaliţie politicoasă cu Bruxelles-ul, este de presupus că liderii de partide le vor atrage atenţia parlamentarilor să se abţină de la etalarea propriilor concepţii în materie de filosofie socială, şi să voteze ce trebuie.    

„Fermoarul” propus în textul proiectului, corect înveşmântat în limbajul non-discriminării (se garantează şi bărbaţilor acces la minimum o treime din locuri) este potrivit pentru alegerile în circumscripţia utilizată la legislative - judeţul. În principiu, un partid care speră la un sfert din mandatele din judeţul Iaşi ar trebui să avanseze cel puţin două nume de doamne care să însemne ceva în politica acestui spaţiu. Este foarte bine, iar faptul că această prevedere ar duce la o competiţie în interiorul componentei feminine a partidului, care poate fi sau nu agregată într-o organizaţie de femei, este îmbucurător.

Se pune, atunci, întrebarea dacă nu ar fi utilă, în perspectivă, adoptarea unei legi similare pentru celelalte alegeri desfăşurate într-o asemenea circumscripţie, cele pentru consiliul judeţean. Pentru consiliile locale, o prevedere de acest tip ar putea părea exagerată în cazul localităţilor mici, cu organizaţii de partid formate, practic, din câţiva oameni. În cazul consiliilor judeţene, însă, sistemul ar putea funcţiona. Revenind la exemplul unui partid care ar obţine un sfert din mandate, probabil că ar fi nevoie ca el să poată prezenta trei nume de doamne cu o activitate politică demnă de luat în seamă.

În principiu, nu ar trebui să ne iluzionăm că introducerea cotelor de gen ar perturba prea mult mecanismele clientelare care continuă să inspire, în România, recrutarea şi promovarea politică. Dar, dacă se va reuşi o cât de mică stimulare a participării feminine, se poate spune că proiectul cotelor de gen şi-a atins cel de-al treilea scop important. Primul ar trebui să fie, desigur, o ameliorare a legitimităţii forurilor reprezentative, iar cel de-al doilea are de a face cu multiplicarea opiniilor şi argumentelor formulate din perspectivă feminină, în procesul de legiferare. Dacă avem aşteptări modeste, am putea curând constata că rezultatele vor fi rezonabile.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Admitere nouă, obiceiuri vechi

Ioan Alexandru TOFAN

Admitere nouă, obiceiuri vechi

În lipsa unor criterii ferme cu privire la viaţa academică şi a unor planuri solide de viaţă, absolvenţii de liceu nici nu au la îndemână prea multe temeiuri pentru a decide ce vor studia ca studenţi. Astfel, argumentul îmbulzelii devine oarecum convingător.

opinii

Modernitatea şi postmodernitatea alienării

Codrin Liviu CUȚITARU

Modernitatea şi postmodernitatea alienării

Fugi, Rabbit (şi toată seria pe care o deschide) reprezintă o parabolă a alienării în universul postindustrial, publicarea sa în română căpătând, încă din 2008, cu un an înaintea morţii scriitorului, o neaşteptată legitimitate culturală în contextul prezentului.

Perpetuum praedictionem

Bogdan ILIESCU

Perpetuum praedictionem

The best way to predict the future is to create it. (Cel mai bun mod să prezici viitorul este să îl creezi.) Peter Drucker

Provincialismul trufaş al capitalei

Florin CÎNTIC

Provincialismul trufaş al capitalei

Într-una dintre postările sale educative de pe FB, Dan Alexe sublinia că toţi avem accent şi că cel valah, „dă Bucureshti”, e unul dintre cele mai caraghioase, graiul obişnuit al respectivilor aborigeni fiind şi plin de greşeli de acord. Căci a fi provincial nu e o chestiune de plasare geografică, ci de educaţie, nu?

pulspulspuls

Concediu la secret pentru famiglia premarelui

Concediu la secret pentru famiglia premarelui

’Neaţa bună, dragi cetitori! Am vrut pe astăzi să vă spunem una faină cu premarele Mihăiţă al nostru, dar n-o mai spunem căci, din ce am auzit, omul şi-a luat famiglia şi a şters-o în concediu. 

Caricatura zilei

Ambulanța

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.