Despre creier şi cartofi prăjiţi
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Despre creier şi cartofi prăjiţi

GALERIE
Bogdan Iliescu
  • Bogdan Iliescu
- +

Creierul mărşăluieşte pe stomac (adaptat după zicerea lui Napoleon Bonaparte, „Armata mărşăluieşte pe stomac”).

Ce legătura este între creier şi cartofii prăjiţi? Şi nu, răspunsul că creierul e foarte preocupat de cartofii prăjiţi la unii dintre semenii noştri, nu e răspunsul pe care îl căutăm.

Răspunsul pleacă dintr-un punct la care probabil că nu vă aşteptaţi. De la întrebarea, cum am reuşit noi, oamenii, să avem un creier atât de mare. Şi nu mă refer neapărat la greutatea lui, nici măcar la proporţia pe care o are raportat la greutatea organismului nostru. Nu, mă refer la densitatea neuronilor şi numărul lor, fără egal în universul cunoscut, pentru nicio specie. Deci, cum am ajuns să avem cel mai complex lucru cunoscut de om chiar între urechi? Un posibil răspuns este oarecum surprinzător, deoarece indică o cauză care cu siguranţă nu ar fi prima în atenţia cititorului. El ne provine din rezultatele unui grup de cercetatori condus de Herculano-Houzel. EI propun o teorie, bazată pe concluziile unui studiu foarte complex, conform căreia suratele noastre, primatele mai mari (cimpanzeul, gorila) nu îşi permit costul metabolic al susţinerii unui număr mai mare de neuroni. De exemplu, genealogia marilor maimuţe pare să fi favorizat creşteri semnificative în dimensiunea corpului, mai degrabă decât dimensiunea creierului de la strămoşul comun cu descendenţa Homo, în timp ce descendenţa Homo pare să fi favorizat un număr extins de neuroni. O dimensiune corporală mare are un cost metabolic care trebuie susţinut prin mâncare, astfel mamiferele mari trebuie să mănânce mai mult şi nu se pot concentra pe alimente rare, greu de găsit sau capturate. Cu cât numărul de neuroni este mai mare, cu atât este mai mare costul caloric al creierului, ceea ce înseamnă că este nevoie de mai mult timp pentru a mânca pentru a sprijini doar consumul creierului, iar hrănirea poate consuma foarte mult timp.

Susţinerea acestei idei este creşterea capacităţii de a controla focul pentru a găti alimente, ceea ce creşte enorm producţia de energie a alimentelor şi viteza cu care acestea sunt consumate. Este posibil să fi fost un pas crucial în permiterea dublării imediate a numărului de neuroni cerebrali care se estimează că a avut loc între H. erectus şi H. Sapiens. Prin urmare, se crede că gătitul permite indivizilor să ingereze în foarte puţin timp întreaga necesitate calorică pentru ziua respectivă, oferind astfel timp liber pentru a utiliza neuronii adăugaţi în avantajul lor competitiv. Prin urmare, când vă mai gândiţi la cartofi prăjiţi, gândiţi-vă că ei va dau timpul necesar să vă bucuraţi de toate lucrurile reconfortante şi creative pe care le faceţi.

Este o evoluţie ciudată care, văzută de la o distanţă de jumătate de milion de ani, ar sugera că creierul a inventat cumva modalităţi de a asigura o dezvoltare şi o extindere continuă până la punctul în care oamenii ar fi suficient de pricepuţi să trăiască pentru a-l lăsa să se joace cu marmură de sticlă în jurul ei. Dar aici ne oprim la întrebarea mai importantă: încotro se îndreaptă? Cum va arăta şi ce va fi capabil pentru încă o jumătate de milion de ani de acum înainte?

Bogdan Iliescu este medic primar neurochirurg la Spitalul de Neurochirurgie din Iaşi şi preşedinte al Asociaţiei Creierului Iaşi

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Opţiuni

Cătălin ONOFREI

Opţiuni

Urmează o perioadă plină de umor.

Filmuletul zilei

opinii

Femei tunate

Briscan ZARA

Femei tunate

Se pune o presiune culturală tot mai mare din partea societăţii moderne plictisite de ceea ce este natural, normal, pentru perfecţionarea continuă a aspectului fizic. Fetele/ femeile petrec din ce în ce mai mult timp în faţa oglinzii pentru a-şi acoperi defectele (de cele mai multe ori unice şi fermecătoare) pentru a arăta cât mai asemănător cu personajele din desene animate, pentru a fi, cu alte cuvinte, toate la fel!

Ce înseamnă Big Data şi cum ne va afecta viaţa această tehnologie?

Ciprian IFTIMOAEI

Ce înseamnă Big Data şi cum ne va afecta viaţa această tehnologie?

Big Data înseamnă procesare, analiză şi predicţie având la dispoziţie capacităţi imense de stocare a datelor din mediul digital. Aceste date sunt frecvent descrise de o componentă a informaticii numită Artificial Intelligence - AI (inteligenţă artificială), mai exact de un domeniu al AI numit „învăţare automatizată” care, mai pe înţelesul tuturor, înseamnă matematică aplicată în procesarea unui volum mare de date pentru a obţine probabilităţi. 

De ce avem „lupi tineri” şi nu tineri politicieni? (I)

Mihai DORIN

De ce avem „lupi tineri” şi nu tineri politicieni? (I)

Avem fireşti aşteptări ca într-un partid tinerii să fie o alternativă la mentalitatea şi năravurile generaţiei vechi. Aşa ar fi normal într-o ţară în care clasa politică şi-ar propune să fie în serviciul public cu responsabilitate, maturitate şi patriotism. Din nefericire, sursele şi resursele reclamate de o asemenea conduită, lipsesc aproape cu desăvârşire. 

pulspulspuls

Oftaturi grele în politichia ieşeană. Ieşenii au, mai nou, sfori la Suceava şi Vaslui

Oftaturi grele în politichia ieşeană. Ieşenii au, mai nou, sfori la Suceava şi Vaslui

Oftaturi grele, din străfundul sufletului, cică se tot aud de sâmbătă seară încoace prin zona lui dom’ Costel şi a apropiaţilor acestuia, stimaţi telespectatori.

Caricatura zilei

Turnee golf

Editia PDF

Bancul zilei

- Ioane, ce tot strâmbi din nas la sarmalele mele? Nu sunt bune? - Ba da, Marie, sunt bune, dar toti ceilalti din sala de (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.