anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
anunturi

vineri, 27.01.2023

Profesori de la FEAA

Despre dezvoltare sustenabilă, într-o producţie livrescă de excepţie

GALERIE
The Sustainable Development Theory A Critical Approach
 • The Sustainable Development Theory A Critical Approach
- +

Recent, la Editura Palgrave Macmillan (St. Martin's Press, LLC and of Palgrave Macmillan Ltd. - United States & United Kingdom), una din cele mai prestigioase din lume, a apărut cartea “The Sustainable Development Theory: A Critical Approach” (Vol. 1 - The Discourse of the Founders). Aceasta poartă semnătura a trei autori, aparţinători şcolii ieşene de economie de la Universitatea Alexandru Ioan Cuza. 

Întâi, îl numim pe făuritorul de teorie economică, profesorul doctrinar Ion Pohoaţă – Dr. Honoris Causa. Excelenţa CV-ului acestuia, găzduit (online) de nenumărate instituţii academice şi publicaţii ştiinţifice, ne face prezentarea de prisos. El e secondat de doi tineri, de asemenea de excepţie. Delia Elena Diaconaşu, cercetător, cu un doctorat în finanţe şi un masterat în matematică, îmbracă, aici, haina rigorii, raţionalităţii şi, deopotrivă, a acurateţei stilistice. Ucenicul profesorului, doctorul în economie Vladimir Crupenschi e, aici, pe post de cărturar înnecat în pasiunea lecturilor de cărţi mari şi multe, cap-coadă.

Acest trio se vede încercat de o experienţă, realmente, temerară. El îşi propune să argumenteze că uriaşa producţie livrescă scrisă pe tema dezvoltării sustenabile nu a urmat tot timpul căile cunoaşterii autentice. Dimpotrivă, a bagatelizat, în multe locuri, tema temelor ştiinţei economice. Spre a restitui temei gravitatea şi rigoarea ei pierdute, autorii se dezvoltă pe două mari turnante. Întâi, trimit analiza în matca ei firească, la fondatorii ştiinţei economice, pe care-i sondează analitic, nepărtinitor, valorificator, în locuri mai puţin răscolite. În raport cu aceştia, ei încearcă să convingă şi să arate care ar fi adevăratele resorturi ale sustenabilităţii. Faptul se produce în Volumul I, deja apărut. Volumul II, finalizat şi în curs de apariţie, şi care se anunţă foarte incisiv, pune în discuţie nume de marcă, paradigme consacrate, şcoli etc. pentru a constata ce fac contemporanii cu zestrea ideatică a fondatorilor. Şi suntem anunţaţi cu surprize de la nume în raport cu care aşteptările, se pare, ne sunt prea mari. În peisajul literaturii de profil cartea, face vădită notă distinctă. Poate e bine să spunem că la susamintita editură (Palgrave Macmillan), nu au publicat foarte mulţi autori români. În materie economică, în ultimii ani, regăsim aici puţine nume.

De pildă, Luminiţa Chivu et al. (Deindustrialization and Reindustrialization in Romania. Economic Strategy Challenges, 2017) ori Daniel Dăianu et al. (Criza zonei euro şi viitorul Europei, 2014). Cu certitudine, lucrarea asupra căreia am insistat aici va reţine atenţia şi se va impune pentru că e solidă, excelent argumentată şi pedeantregul convingătoare. E plină de sevă, în contra curentului, răscolitoare şi, pe cât de cristalină pe atât de năvalnică. În fine, aşa cum se poate intui după cele spuse mai înainte, au intrare la ea, deopotrivă, studenţii, profesorii, cercetătorii, academicienii şi nu numai… Altfel zis, şi economiştii şi non-economiştii. Iar calea de acces este cât se poate de facilă, editura punând-o déjà la dispoziţia doritorilor inclusiv în format e-book.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

OPENAI: despre viitorul luminos al şcolii

Ioan Alexandru TOFAN

OPENAI: despre viitorul luminos al şcolii

Cumva, punctişorul ne readuce la realitate: adică cu capul în nori, acolo unde le şade bine celor care pornesc pe drumul cunoaşterii. Ne provoacă, aşadar, să căutăm sensul şi nu informaţia, culoarea şi nu doar forma lumii. Să înţelegem în profunzime, nu să stăpânim, mongolic, depărtările. Cum spunea Marin Tarangul, să privim lumea, nu doar să o vedem.

opinii

Conservator? De ce nu…

Alexandru CĂLINESCU

Conservator? De ce nu…

Dacă odinioară mi se reproşa că eram prea atras de „nou”, iată că recent am fost etichetat drept „conservator”. Cum termenul are, pentru cei care l-au folosit, o conotaţie negativă, m-am întrebat în ce măsură mi se potriveşte şi dacă trebuie numaidecât să văd în asta un defect. Nu sunt, în mod clar, un „tradiţionalist”, nu mă cramponez de valori ce par - şi adesea chiar sunt - anacronice, am oroare de închistările dogmatice şi de tezismul rudimentar. În acelaşi timp constat că da, sunt zone unde agresivitatea „progresistă” mă crispează şi unde dispariţia unor criterii (morale, estetice etc.) mă deprimă.

IoT

Neculai SEGHEDIN

IoT

Adică Internet of Things (IoT), adică Internetul lucrurilor, sau, mai convingător spus, Internetul tuturor lucrurilor. Acest concept desemnează reţeaua de obiecte fizice, care conţin senzori, software şi alte tehnologii, în scopul conectării şi schimbului de date cu alte dispozitive şi sisteme de pe Internet. Lucrurile care se conectează pe Internet sunt, de exemplu, autoturisme, obiecte de uz casnic, sisteme de iluminat, sisteme de alarmă, sisteme de producţie industrială etc.

„Dezumanizarea” femeii Canaanence

pr. Constantin STURZU

„Dezumanizarea” femeii Canaanence

Într-un text publicat acum zece ani, atrăgeam atenţia asupra unor tendinţe extrem de îngrijorătoare pentru viitorul umanităţii. Din păcate, ele se adeveresc pe zi ce trece. Enumeram atunci, nu neapărat într-o ordine anume: promiscuitatea şi vulgaritatea, violenţa şi decăderea morală, transformarea omului în utilizator de tehnică performantă, concomitent cu pierderea accentuată a intimităţii, înmulţirea alimentelor tot mai chimizate şi creşterea gradului de dependenţă faţă de medicamente şi multe, multe alte elemente care indică un anumit grad de dezumanizare programată.

pulspulspuls

Iată-l pe marele politician ieşean care se milogea să urce pe scenă, lângă boşi!

Iată-l pe marele politician ieşean care se milogea să urce pe scenă, lângă boşi!

La cererea publicului continuăm pe astăzi miniseria de întâmplări haioase petrecute la Iaşi cu ocazia Zilei Unirii, dragi telespectatori. 

Caricatura zilei

Second Hand Germania

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Un raport al Universitatii “Babes Bolyai” din Cluj Napoca a stabilit ca teza de doctorat a ministrului de Interne este plagiata. Credeti ca Lucian Bode sa demisioneze?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.