anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

vineri, 30.09.2022

Despre dietă

GALERIE
Codrin Liviu Cutitaru 2016
 • Codrin Liviu Cutitaru 2016
- +

Nu demult, m-am întîlnit cu prietenul meu din copilărie, Marţipan Protase. Ca mulţi dintre noi, omul se luptă de ani buni cu greutatea, avînd highs and lows, cum zic englezii, adică trecînd, succesiv, prin faze de „esenţializare“ sau, dimpotrivă, „substanţializare“ corporală. Ultima oară cînd l-am văzut, prin vară, cunoscuse o transformare fantastică.

Părea, pur şi simplu, tras prin inel, remodelat după calapodul adolescenţei! Era însă, vizibil, deprimat. Mi-a spus, în treacăt, că ţinuse un regim nou, cu rezultate semnificative. A sărit apoi la altceva, iar eu nu am îndrăznit să insist, din politeţe. Puteai deduce tacit că, în ciuda efectelor spectaculoase, un lucru nu funcţiona în respectiva dietă. Probabil că renunţarea la un mod de viaţă consacrat, renunţare resimţită drept traumă. Toţi gurmanzii puşi subit la post o experimentează. Am presupus atunci că Marţipan se lovise de un asemenea prag. Spre stupoarea mea, acum, la doar cîteva luni de la precedenta întîlnire, amicul se îngrăşase la loc, ba parcă îşi „adăugase“ unele rotunjimi ce nu-i erau specifice în anii săi pantagruelici de maxim triumf. Se arăta, în schimb, foarte vesel. Profitînd de exuberanţa afişată inexplicabil, nu l-am mai iertat cu întrebările. Ce se întîmplase?

De ce aceste schimbări bruşte de greutate şi de unde stările emoţionale contradictorii, invers proproţionale cu „realitatea“ propriei corporalităţi? „E o poveste complicată“, a admis Marţipan. „Am slăbit impresionant, urmînd ad litteram un regim fără carbohidraţi. Iniţial, a fost bine. Totuşi, după vreo trei săptămîni, au apărut situaţii deconcertante şi stranii. Am realizat, de exemplu, că devenisem, peste noapte, extrem de inteligent. Mă ştii de mic, nu are rost să fim ipocriţi! La capitolul ăsta nu am strălucit niciodată. Ceea ce voi, tovarăşii de joacă, înţelegeaţi imediat, eu procesam îndelung, rumegam cerebral mai precis, înainte să mă dumiresc. Cînd, în sfîrşit, o făceam, revelaţia nu mai îmi folosea la nimic - voi vă aflaţi deja în cu totul alt loc, pe alte meridiane ale jocului şi ale gîndirii. Vorba antologică a Postelnicului ceauşist: am fost un dobitoc. Tu, care erai cu poantele la purtător, mă considerai, neîndoios, stupid irecuperabil, întrucît nu rîdeam la glume. Nu rîdeam, deoarece nu le pricepeam pe moment. Hohoteam ulterior acasă, din senin şi fără sens, luînd-o rapid peste bot de la taică-meu care, pe lîngă tîmpit, mă bănuia a fi şi impertinent.“

„Mă rog“, trecu prietenul Protase peste moment, „cert rămîne faptul că, fără kilogramele în plus, am dezvoltat o viteză de reacţie intelectuală nemaipomenită. Aveam, deodată, idei, vorbeam la şedinţele de la serviciu, ofeream soluţii la diverse dileme economice. Lumea mă privea consternată. Vechea maimuţă blazată căpătase fulgerări comportamentale de leopard. Ieşirea din anchiloză a cerebelului a fost doar una dintre chestiuni. Şi alte segmente ale anatomiei mele au întinerit abrupt. Sub impactul lor, m-am încurcat, concomitent, cu secretara directorului şi cu portăreasa instituţiei. Braţele mi s-au făcut viguroase şi vioaie. O vioiciune spontană, atît de spontană, încît mi-am altoit soţia şi copii exact ca taică-meu altădată, în clipele lui de glorie domestică. Nimeni nu mă mai recunoştea pe stradă, fizionomia placidă din trecut fiind înlocuită de o căutătură aprigă şi necruţătoare. Urmările pot fi intuite. Am fost dat afară de la muncă (directorul se speriase de iniţiativele mele, ameninţătoare pentru poziţia sa!), am luat bătaie şi de la secretară, şi de la portăreasă, iar nevasta şi băieţii m-au părăsit. Colac peste pupăză, m-au arestat şi poliţiştii în domiciliul personal, fiindcă un vecin speriat i-a alertat. Suspecta că un necunoscut pătrunsese, prin efracţie, în apartamentul meu...“

„Depresia m-a copleşit (în acea perioadă m-ai şi întîlnit, de altfel!)“, continuă Protase după o pauză analitică. „Reîngrăşarea ajunsese o problemă de viaţă şi de moarte!... Iată-mă aşadar, astăzi, fericit, în faţa ta!“ Am zîmbit cu înţelegere, comentînd:. „Marţipane, ai trecut prin tenebrele efectului colateral. Nu e grav. Ai păţit aidoma yoghinului începător.“ S-a uitat la mine derutat. „Un tip“, îi povestesc eu, „decide să se apuce de yoga fără instructor. Citeşte prima recomandare din carte. Luni, post negru. Nu mănîncă nimic. A doua zi, trece mai departe. Marţi, post negru. Se supune stoic. Miercuri, joi, vineri şi sîmbătă, identic. Face individul foamea şase zile şi, în cea de-a şaptea, lecturează, tremurînd din toate încheieturile - duminică, ieşiţi într-o poiană, vă dezbrăcaţi complet de haine, vă aşezaţi în poziţia lotus şi meditaţi profund. Se duce amărîtul, epuizat, în pădure şi execută indicaţia întocmai. După cîteva minute de contemplaţie, aude un foşnet ciudat de jur împrejur. Priveşte atent şi descoperă că fundul lui mînca iarbă.“ Marţipan nu a rîs, bineînţeles, la poantă, dar nu m-am îngrijorat. Ştiam că va hohoti, negreşit, mai tîrziu.

Codrin Liviu Cuţitaru este profesor universitar doctor la Facultatea de Litere din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

De ce câştigă extrema dreaptă

Pavel LUCESCU

De ce câştigă extrema dreaptă

Tot mai mulţi din aşa-zisa lume civilizată strigă tot mai strident că vor o schimbare. Deocamdată nici ei nu ştiu cum şi către ce. Dar, ca de atâtea ori în istorie, se vor găsi mereu politicieni care vor ştii să călărească valul şi să ne vândă cu succes o nouă rundă de iluzii.

opinii

Cu ochii larg închişi

Alexandru CĂLINESCU

Cu ochii larg închişi

Unele evenimente din ultima vreme, mai ales aşa-zisele „referendumuri” organizate de ruşi în terioriile ocupate, m-au făcut să-mi reamintesc de un text pe care l-am publicat în urmă cu nouăsprezece ani. Îl reiau aici, în ideea că el va arăta, o dată în plus, că liderul de la Kremlin este, în tot ce face, de o nesmintită şi sinistră consecvenţă.

De la oraşul creativ, la cel al creatorilor (I)

George PLEȘU

De la oraşul creativ, la cel al creatorilor (I)

Săptămâna trecută a fost lansată, fără prea mare tam-tam mediatic, dar cu reacţii bune în online, platforma orasulcreatorilor.com. În spatele ei sunt oameni din echipa care a realizat logo-ul Iaşului, care de data aceasta au invitat pentru consultări mai largi o serie de tineri implicaţi în industriile creative locale, în timp ce site-ul era încă în perioada de teste.

Ego-grafii. Emil Brumaru (I)

Codrin Liviu CUȚITARU

Ego-grafii. Emil Brumaru (I)

Emil Brumaru era, în subsidiar, aidoma tuturor scriitorilor adevăraţi, fiinţa cea mai delicată cu putinţă - aproape fragilă, aş îndrăzni să observ - care-şi disimula, în identitatea (construită) de rebel al culturii, propriile temeri şi inhibiţii în faţa „infernului” din celălalt.

pulspulspuls

Aripa fără scrupule a partidoiului local tocmai dă atacul la un proiect de milioane de iepuroi!!

Aripa fără scrupule a partidoiului local tocmai dă atacul la un proiect de milioane de iepuroi!!

Iată, dacă mai era nevoie, stimaţi telespectatori, dovada că şi în politichie este valabilă vorba aia că aşchia nu sare departe de trunchi şi unde altundeva puteam vedea mai bine o asemenea confirmare decât în familia fostului deputat Rachetă Patriot, hahalera universitară care a făcut de râs oraşul în ţară şi nu numai cu iniţiativa legii privind pensiile speciale, dar mai ales prin nenumăratele declaraţii şovine, patriotarde şi pompoase de tip vadimist. 

Caricatura zilei

Zbor anulat

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.