Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Despre două iniţiative civice interesante

GALERIE
stadion 33
  • stadion 33
- +

Pentru un om politic timpul pare să treacă altfel, are dimensiuni istorice. Statul poate să ridice calitatea educaţiei la sate în decenii, timp suficient pentru ca generaţii întregi de copii buni să se rateze. De aceea cred că, uneori, agenda publică făcută din mulţime este mai bună decât cea din birou.

 

 

      A fost inaugurat recent “stadionul copiilor”, un proiect susţinut de “Ziarul de Iaşi” şi de Direcţia pentru protecţia copilului din cadrul Consiliului Judeţean. Ce are specific acest demers este implicarea mixta a unui grup de “oameni de bine” şi a statului pentru a construi un teren de sport copiilor din centrul rezidenţial din Galata. “Ziarul de iaşi” a lansat ideea, în paralel cu o colectă publică, în ajunul Crăciunului din 2011. Nu mai puţin de 36 de sponsori, persoane fizice şi firme au contribuit cu bani şi bunuri, adunând astfel tot ceea ce era necesar pentru a construi infrastructura de baza. Lista acestora o puteţi consulta AICI. Poze şi video AICI. Consiliul Judeţean a adus ulterior gazonul sintetic, care dă o înfăţişare extrem de atractivă terenului. Imagini şi video de la lansare găsiţi aici.
      Cred că trebuie să încurajăm asemenea proiecte şi să observăm că o sumedenie de fonduri cu destinaţie caritabilă se irosesc pe lucruri de nimic. Lipseşte, cred, din atenţia celor care dau bani multor organizaţii de binefacere grija pentru detalii, pentru concreteţea finală a destinaţiei acestora. Pe de altă parte, experienţa acestui stadion, dar nu numai, după cum veţi vedea, mi-a întărit convingerea că multe proiecte depind în cea mai mare măsură doar de voinţa şi încăpăţânarea unora de a le duce la capăt. Stadionul nu s-ar fi concretizat fără încăpăţânarea Amaliei Dascălu, la vremea aceea reporter al “Ziarului de Iaşi”, care a iniţiat campania de strângere de fonduri şi a continuat-o cu o perseverenţă de admirat. Nu a fost uşor, mai ales în condiţii de criză şi pe fondul unor păreri cvasi-generale că statul trebuie să facă întreaga investiţie. Succesul iniţiativei arată că agenda publică a statului poate fi făcută şi din “mulţime’, nu doar din birou, că asemenea iniţiative pun statul la lucru, sau suplinesc neputinţa acestuia. Au de a face, puţin, cu spiritul unei comunităţi libertariene, care-şi stabileşte priorităţile, şi le pune în practică, chiar dacă acestea vizează lucrări de infrastructură.
   În ceea ce priveşte relaţionarea statului cu asemenea iniţiative civice, am găsit atitudini greu de înţeles chiar la cel mai înalt nivel. În anul 2001 am prezentat fostului preşedinte de atunci, Ion Iliescu, proiectul “Pro Ruralis”. Prin acest program, realizat de “Ziarul de Iaşi” în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Iaşi, 100 de elevi străluciţi din mediul rural, care provin din familii cu dificultăţi financiare, sunt aduşi anual să înveţe la şcolile de prestigiu din oraş. Le sunt plătite cheltuielile de cazare, masă şi şcolarizare. Cei mai mulţi sunt selectaţi încă din clasa a cincea, în urma unor teste foarte riguroase. Fondurile necesare sunt donate de persoane fizice şi companii din Iaşi, ţară sau străinătate, la care s-au alăturat, meritoriu, Primăria şi Consiliul Judeţean. Activitatea fundaţiei este coordonată de prof. Victor Geangalău, fost inspector general adjunct al Ispectoratului Şcolar Judeţean, de numele căruia se leagă o mare parte a reuşitei acestui proiect. În bilanţul fundaţiei figurează, pe lângă cei o sută de elevi în diverse clase, nu mai puţin de 57 de absolvenţi, cu toţii acum studenţi în anii terminali sau absolvenţi de medicină, economie, drept, inginerie etc. Aproape toţi au fost selectaţi în clasa a cincea şi au fost sprijiniţi opt ani de Pro Ruralis. Despre “Pro Ruralis” găsiţi detalii AICI.
 
          Ştiţi ce mi-a spus atunci, în 2001, preşedintele Iliescu? “Apreciez iniţiativa, dar nu pot să o susţin. Ar însemna să lăsăm mediul rural românesc fără valori. Soluţia este să creştem calitatea educaţiei la sate”. Curios este că aceeaşi replică a dat-o, după vreo cinci ani, şi preşedintele Traian Băsescu, atunci când a ezitat să promulge un amendament la legea Educaţiei care încuraja modelul “Pro Ruralis”. Ce-i drept, realizând graba judecăţii, el a promulgat ulterior amendamentul şi chiar a oferit timp de un an o bursă din partea Preşedinţiei.   
        Pentru un om politic timpul pare să treacă altfel, are dimensiuni istorice. Statul poate să ridice calitatea educaţiei la sate în decenii, timp suficient pentru ca generaţii întregi de copii buni să se rateze. De aceea cred că, uneori, agenda publică făcută din mulţime este mai bună decât cea din birou.
 
PS. Un interviu interesant cu Aurora Liiceanu, care abordează, printre altele, şi problema lucrurilor mărunte, a “micuţismelor” care-i preocupă pe români, puteţi citi AICI

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri