Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

PASTILA DE MANAGEMENT

Despre excese în management

GALERIE
Schipor Dan-consultant management
  • Schipor Dan-consultant management
- +

Iată-ne pentru prima dată împreună în noul an după o vacanţă mai lungă decât de obicei. Sper că 2015 va găsit sănătoşi şi odihniţi pentru a face faţă provocărilor ce vor urma. Vă urez ca aceste provocări să fie transformate în oportunităţi exploatate de către voi şi companiile pe care le conduceţi.

Şi pentru că intervalele de zile libere la sfârşitul anului trecut s-au înlănţuit armonios, cred că şi excesele culinare specifice sărbătorilor au avut o perioadă mai lungă să se manifeste ca şi provocări pentru fiecare dintre noi. Unii au reuşit probabil să le facă faţă cu brio, alţii, printre care mă număr şi eu, s-au lăsat cuprinşi de atmosfera de sărbătoare şi s-au lăsat pradă acestor excese.

Cuprins de remuşcări astăzi aş vrea să vă împărtăşesc câteva opinii cu privire la excese, nu cele culinare, ci cele din management care pot fi la fel de dăunătoare organizaţiilor pe care le conduceţi ca şi excesele culinare pentru propriul organism.
 
Un prim exces la care aş vrea să mă refer este “practicizarea” excesivă a activităţii organizaţiilor autohtone. Managerii se raportează excesiv la experienţele proprii şi cele ale companiei din trecut, petrec prea mult timp în operaţional şi nu mai reuşesc să se ocupe de orientarea strategică a organizaţiei. Astfel organizaţia va face de fiecare dată ceea ce a mai făcut în trecut şi va inhiba inovaţia, exploatarea de oportunităţi noi sau adaptarea la schimbările care survin în piaţă, rămânând competenţi într-o piaţă care încet, încet va dispărea.
Un alt timp de exces este cel contrar “practicizării” adică teoretizarea excesivă. Acest tip de management vorbeşte mult despre viitor şi face puţin în prezent având ca şi consecinţă lipsa rezultatelor pe termen scurt şi riscând să ducă firma în incapacitatea de a mai funcţiona pentru a-şi vedea planurile realizate.
În practica de zi cu zi, pe lângă cele două excese de ordin oarecum strategic apar foarte multe excese operaţionale: şedinte interminabile sau din contra lipsa lor totală, excese de raportare sau din contră lipsa cu desăvârşire a rapoartelor, excese de limbaj sau comportament care vin mai degrabă din managementul de tip cazon în care conducătorului îi sunt permise orice fel de manifestări la adresa subalternilor, procedurizare şi ierarhizare excesivă sau din contră disoluţia totală a ierarhiilor de decizie şi lipsa oricărei structuri de organizare teorietică.
 
Cel mai des însă în practica de management se întâlnesc excesele cauzate de specializarea de bază a managementului de top al organizaţiei. Dacă background-ul managerului vine din ştiinţe umaniste va tinde să exagereze rolul angajaţilor şi a relaţiilor care se stabilesc între ei în obţinerea rezultatelor. Dacă din contră pregătirea lui de baza este una tehnică va tinde să liniarizeze excesiv procesele de management pe o raţionalitate bazată pe principiul cauză - efect, uitând că ştiinţa economică şi managementul în particular sunt ştiinte sociale şi nu exacte.
 
Multe dintre excesele prezentate mai sus le veţi întâlni, într-o măsură mai mare sau mai mică la diferiţi manageri din organizaţiile în care activaţi. Veţi observa chiar că unele dintre ele produc rezultate pentru organizaţie. Nu vă lăsaţi păcăliţi şi nu consideraţi că aceste excese sunt normale pentru că mai devreme sau mai târziu îşi vor arăta efectele negative. Cele mai evidente vor fi: lipsa de rezultate,  costuri colaterale uriaşe pentru rezultatele obţinute sau crearea unor organizaţii dezechilibrate şi cu riscuri majore.
Nu uitaţi că rolul nostru de manageri este să obţinem rezultate predictibile şi să creăm organizaţii armonioase şi sustenabile în timp. Vă urez succes fiecăruia dintre voi în acest demers!

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri