Despre ieșirea din iluzie și intrarea în lumea reală a Iașului (P)
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

vineri, 26.02.2021

Advertorial

Despre ieșirea din iluzie și intrarea în lumea reală a Iașului (P)

GALERIE
camelia gavrila
  • camelia gavrila
- +

Orasul Iași se confruntă cu accentuate discrepanțe urbanistice, fiind, din nefericire, un spațiu al contrastelor sociale – metropola este divizată în zona centrului, cu recunoscuta sa estetică și frumusețe atent îngrijită și cultivată, și, pe de altă parte, într-un univers diametral opus, unde se află cartiere prăfuite, pierdute între străzi înguste, blocuri înghesuite, câteva parcuri stinghere, locuri în care cetățenii sunt sufocați și exasperați de agresiunea betonului cenușiu, de străzi și alei degradate, de probleme diverse și complexe.

În fiecare zi vă voi prezenta câte un fragment din acest univers neglijat și mereu amânat ca prioritate de către  administrația locală, postând câte o fotografie revelatoare pentru trista realitatea unui oraș care se dorește și merită să fie european.

În mod cert, domnul Chirica are propriile calități – are carismă, arată că deține, într-o oarecare măsură, cunoștințe despre administrația publică, iar, la un prim contact, creează o imagine pozitivă, convingătoare și aparent prietenoasă. Această ipostază inițială este, însă, repede risipită de indiferența certă, de lipsa de răbdare și empatie, de derapaje lingvistice, de atitudini inadmisibile – insulte, limbaj violent, agitație și amenințări publice aduse celor care îl contrazic sau îl irită. La toate acestea  se adaugă o anume autosuficiență, cât și incapacitateadovedită în ultimii anide a valorifica eficient potențialul major al Iașului sau oportunități de finanțare ale unor proiecte semnificative.

În această situație gravă, Iașul are nevoie, acum,în anul 2020:

-    de un lider competent, care să știe să atragă resurse financiare,prin proiecte coerente și interesante;

-    de un primar cu viziune, nu de un simplu „director tehnic”;

-    de acțiuni concrete, de perspective de viitor, nu doar de ornamente florale și fâșii de gazon;

-    de soluții reale, de studii de fezabilitate, de unele demersuri credibile,  nu de machete și ipoteze, de promisiuni conjugate la timpul viitor, de poze încântătoare de la evenimente, care nu reflectă însă realitatea profundă a orașului;

-    de spații verzi și locuri de joacă suficiente pentru toți cetățenii, nu de aglomerări sufocante de blocuri edificate ilegal și iresponsabil;

-    de parcări în cartiere și în centrul orașului, nu doar de toalete și coșuri de gunoi inteligente;

-    de creșe și grădinițe pentru copiii din cartierele periferice, nu de indiferența și autosuficiența manifestate de un edil care nu vrea să recunoască adevărul, când este confruntat cu realități evidente.

Iașul real este despre orele petrecute în traficul infernal, despre piețele insalubre și supraaglomerate, despre locurile de parcare insuficiente sau chiar inexistente în unele zone. Iașul este despre cetățenii apăsați de probleme, prinși în amânări birocratice,fără niciun răspuns de la administrație...Și, surprinzător și revoltător,  ceea ce ni se prezintă acum, în timpul campaniei electorale, pe pagina de Facebook a Primăriei sau a primarului Mihai Chirica, constituie doar o proiecție iluzorie a unei realități virtuale, fără nicio legătură cu lumea concretă. Rămânem astfel ca personajul  Alice,  din cartea lui Lewis Carroll, prinși în oglinzile înșelătoare ale unei lumi deformate, între file de estetică superficială și efemeră.

Domnule Chirica, nu ne mai puteți înșela, se vede că mandatul încheiat este modest, departe de așteptările și de promisiunile anului 2016, lipsa eficienței manageriale este argumentul principal pentru ca ieșenii să oprească experimentul.V-am văzut și am așteptat destul, timp de patru ani, sperând să se întâmple ceva. Iașul din povestea dumneavoastră, prezentat cu fast, este doar un miraj fotografic și narativ, fără corespondent real! Iașul este ceea ce trăim noi…iar noi MERITĂM MAI MULT!

 

Deputat PSD de Iași
Prof. dr. Camelia GAVRILĂ
VICEPREŞEDINTELE COMISIEI PENTRU ÎNVĂŢĂMÂNT,
ŞTIINŢĂ, TINERET ŞI SPORT

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Politicienii ieşeni faţă în faţă cu adevăraţii băieţi deştepţi

Dan CONSTANTIN

Politicienii ieşeni faţă în faţă cu adevăraţii băieţi deştepţi

Este un domeniu care cere mai ales creativitate, înţelegerea modului de business şi o conexiune bună la internet.

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

Mituri şi inerţii

Alexandru CĂLINESCU

Mituri şi inerţii

În ura faţă de „trădătorul” Pacepa acţionează două mituri: mitul Securităţii „patriotice”, care ne-a apărat de duşmani (mai ales de sovietici) şi mitul lui Ceauşescu mare patriot, omul care a făcut o sumedenie de lucruri bune şi care a schimbat faţa României. Aceste două mituri sunt de o deconcertantă tenacitate şi e uşor să ne convingem dând o simplă „raită” pe Facebook.

Cel mai modest dintre pământeni (III)

Neculai SEGHEDIN

Cel mai modest dintre pământeni (III)

La 32 de ani Armstrong îşi trăieşte tragedia vieţii: pierderea fiicei sale, Karen, în vârstă de doi ani, în urma unei tumori la creier. El nu va mai vorbi cu nimeni despre acest fapt, nici măcar cu soţia sa, Janet. Momentul este redat în filmul „First man/ Primul om”, realizat în 2018, la şase ani după moartea astronautului.

„Deşoşocizarea” AUR

Nicolae CREŢU

„Deşoşocizarea” AUR

La cum merg treburile în politichia românească, perspectivele de „spectacol” public al tupeului şi imposturii, din păcate, sunt din ce în ce mai… înfloritoare.

pulspulspuls

Cum de a apărut scandalul cu şpaga onorabilului Mugurel care bea Ciuc

Cum de a apărut scandalul cu şpaga onorabilului Mugurel care bea Ciuc

Multă lumea ne-a sunat să ne întrebe ce se întâmplă cu ultima acţiune a procurorilor de anticorupţie, cea care îl vizează pe Mugurel care bea Ciuc, viteazul penelist care a păstorit cândva şi pe plaiurile noastre. 

Caricatura zilei

Bloc lângă vilă

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.