Despre ieșirea din iluzie și intrarea în lumea reală a Iașului (P)
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Advertorial

Despre ieșirea din iluzie și intrarea în lumea reală a Iașului (P)

GALERIE
camelia gavrila
  • camelia gavrila
- +

Orasul Iași se confruntă cu accentuate discrepanțe urbanistice, fiind, din nefericire, un spațiu al contrastelor sociale – metropola este divizată în zona centrului, cu recunoscuta sa estetică și frumusețe atent îngrijită și cultivată, și, pe de altă parte, într-un univers diametral opus, unde se află cartiere prăfuite, pierdute între străzi înguste, blocuri înghesuite, câteva parcuri stinghere, locuri în care cetățenii sunt sufocați și exasperați de agresiunea betonului cenușiu, de străzi și alei degradate, de probleme diverse și complexe.

În fiecare zi vă voi prezenta câte un fragment din acest univers neglijat și mereu amânat ca prioritate de către  administrația locală, postând câte o fotografie revelatoare pentru trista realitatea unui oraș care se dorește și merită să fie european.

În mod cert, domnul Chirica are propriile calități – are carismă, arată că deține, într-o oarecare măsură, cunoștințe despre administrația publică, iar, la un prim contact, creează o imagine pozitivă, convingătoare și aparent prietenoasă. Această ipostază inițială este, însă, repede risipită de indiferența certă, de lipsa de răbdare și empatie, de derapaje lingvistice, de atitudini inadmisibile – insulte, limbaj violent, agitație și amenințări publice aduse celor care îl contrazic sau îl irită. La toate acestea  se adaugă o anume autosuficiență, cât și incapacitateadovedită în ultimii anide a valorifica eficient potențialul major al Iașului sau oportunități de finanțare ale unor proiecte semnificative.

În această situație gravă, Iașul are nevoie, acum,în anul 2020:

-    de un lider competent, care să știe să atragă resurse financiare,prin proiecte coerente și interesante;

-    de un primar cu viziune, nu de un simplu „director tehnic”;

-    de acțiuni concrete, de perspective de viitor, nu doar de ornamente florale și fâșii de gazon;

-    de soluții reale, de studii de fezabilitate, de unele demersuri credibile,  nu de machete și ipoteze, de promisiuni conjugate la timpul viitor, de poze încântătoare de la evenimente, care nu reflectă însă realitatea profundă a orașului;

-    de spații verzi și locuri de joacă suficiente pentru toți cetățenii, nu de aglomerări sufocante de blocuri edificate ilegal și iresponsabil;

-    de parcări în cartiere și în centrul orașului, nu doar de toalete și coșuri de gunoi inteligente;

-    de creșe și grădinițe pentru copiii din cartierele periferice, nu de indiferența și autosuficiența manifestate de un edil care nu vrea să recunoască adevărul, când este confruntat cu realități evidente.

Iașul real este despre orele petrecute în traficul infernal, despre piețele insalubre și supraaglomerate, despre locurile de parcare insuficiente sau chiar inexistente în unele zone. Iașul este despre cetățenii apăsați de probleme, prinși în amânări birocratice,fără niciun răspuns de la administrație...Și, surprinzător și revoltător,  ceea ce ni se prezintă acum, în timpul campaniei electorale, pe pagina de Facebook a Primăriei sau a primarului Mihai Chirica, constituie doar o proiecție iluzorie a unei realități virtuale, fără nicio legătură cu lumea concretă. Rămânem astfel ca personajul  Alice,  din cartea lui Lewis Carroll, prinși în oglinzile înșelătoare ale unei lumi deformate, între file de estetică superficială și efemeră.

Domnule Chirica, nu ne mai puteți înșela, se vede că mandatul încheiat este modest, departe de așteptările și de promisiunile anului 2016, lipsa eficienței manageriale este argumentul principal pentru ca ieșenii să oprească experimentul.V-am văzut și am așteptat destul, timp de patru ani, sperând să se întâmple ceva. Iașul din povestea dumneavoastră, prezentat cu fast, este doar un miraj fotografic și narativ, fără corespondent real! Iașul este ceea ce trăim noi…iar noi MERITĂM MAI MULT!

 

Deputat PSD de Iași
Prof. dr. Camelia GAVRILĂ
VICEPREŞEDINTELE COMISIEI PENTRU ÎNVĂŢĂMÂNT,
ŞTIINŢĂ, TINERET ŞI SPORT

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Spre 2024

Cătălin ONOFREI

Spre 2024

Spion rus ori doar simplu mercenar român, Ponta s-a activat şi a apăsat deja butonul roşu!

Filmuletul zilei

opinii

Zona de confort

Briscan ZARA

Zona de confort

E o poziţie în care am putea sta la nesfârşit, pe care o căutăm în momentele grele, o regretăm când o pierdem, dar pe care de multe ori o şi urâm pentru că nu ne oferă nimic deosebit. Cu toţii căutăm şi găsim această stare, fără ea e greu de trăit. Pentru că vrem sa ne simţim confortabil, liniştiţi, relaxanţi. Ca orice pe lumea asta însă, foarte rar recunoaştem când suntem într-o asemenea stare şi o apreciem extrem de puţine ori.

Familia românească în lumina datelor statistico-demografice

Ciprian IFTIMOAEI

Familia românească în lumina datelor statistico-demografice

Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) a stabilit ca pe data de 15 mai a fiecărui an să se aniverseze Ziua Internaţională a Familiei pentru a sublinia importanţa pe care comunitatea internaţională o acordă familiilor. La propunerea Institutului Român pentru Drepturile Omului şi a Patriarhiei Române, ziua de 15 mai a devenit zi de sărbătoare a familiei şi în România. Pentru anul 2021, Secretarul General al ONU, Antonio Guterres, a propus ca temă de reflecţie „Familiile şi noile tehnologii”.

Trilogia. Ultimul capitol

Mihai DORIN

Trilogia. Ultimul capitol

Drama universităţilor româneşti în primele decenii ale regimului comunist nu era un subiect lesne de acceptat la începutul anilor ’90 de comunitatea academică. Istoricul Dănuţ Doboş a constatat acest decalaj dintre subiectul istoric şi receptori, preferând, pentru început să se adreseze publicului larg.

pulspulspuls

De ai noştri fug toţi ca dreacul de tămâie

De ai noştri fug toţi ca dreacul de tămâie

Nu ştim dacă aţi observat în ultimele zile cam cât de tare a decăzut Iaşul, odată cu penaliada marilor cârmaci liberali, dar haideţi să vă atragem noi atenţia la un aspect care poate v-a scăpat. 

Caricatura zilei

Descoperire științifică

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.