anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

duminica, 26.06.2022

Advertorial

Despre infecții cronice ale ficatului

GALERIE
foto DOROBAT CARMENSigla infectioase
 • foto DOROBAT CARMEN
 • Sigla infectioase
- +

Ficatul poate suferi de infecții cronice determinate de diverși agenți infecțioși - virusuri sau bacterii. Cele mai frecvente sunt cele determinate de virusul hepatic B și C.

Referitor la virusul hepatic B - este prezent cam la 30% din populația globului și aproximativ  400 milioane pacienți au hepatită cronică, din care 25% le dezvoltă ciroză sau cancer hepatic.

În prezent există alternative de tratament ale infecției cu virusul hepatic B - terapia cu administrare orală - 1 tabletă / zi pentru o perioadă nedefinită de timp în funcție de parametrii paraclinici care se determină la anumite intervale de timp. Trebuie subliniat faptul că până în momentul de față nu avem soluție de vindecare a acestei infecții, întrucât acidul nucleic( ADN) viral se integrează în acidul nucleic al celulei hepatice, ceea ce face imposibilă extragerea sa. Există în prezent diverse soluții terapeutice aflate în fază de studiu clinic experimental.

Dacă analizăm situația virusului hepatic B, nu trebuie uitat de virusul hepatic  D, care traiește numai în prezența virusului B. Pentru aceasta infecție mixtă B+D, soluțiile terapeutice sunt extrem de restrânse ( se administrează interferon α ,1 an ) și cu rezultate nu din cele mai favorabile.

În ceea ce privește virusul hepatic C, incidența la nivel european este de 2,5-3%, cu valori ușor mai mari în România: 3-4 % și peste, în zona de N-E a țării și în Dobrogea. Din fericire, în prezent această infecție poate fi vindecată cu noua terapie ,,INTERFERON FREE,,. Trebuie subliniat că prin acest tratament vindecăm infecția și nu hepatita cronică, de aceea pacientul trebuie în continuare monitorizat de medicul curant.

Aceste virusuri  hepatitice au aceleași căi de transmitere: prin sânge ( transfuzii, instrumentar medical nesteril, administrarea de droguri pe cale iv, pearcing, tatuaj ), pe cale sexuală, dar și de la mamă la făt. Ca în cazul oricărei infecții, este important să diagnosticăm boala cât mai precoce și să o tratăm. Ca urmare, toți care cred că ar fi avut factori de risc pentru transmiterea unei astfel de infecții ar fi de dorit să se testeze.

În plus, există persoane cu risc de expunere - cum este personalul medical care trebuie să se protejeze în primul rând prin vaccinare anti - B; pentru virusul hepatic C nu există vaccin. Pacienții cu infecții cronice ale ficatului trebuie monitorizați și consiliați în ceea ce privește tratamentul și regimul igieno-dietetic; intervenția unui psiholog ar fi necesară în astfel de cazuri în special la cei cu tratament de lungă durată, ca cei cu hepatită cronică B.

Literatura de specialitate de ultimă oră arată eforturile depuse pentru a ameliora funcția hepatică în cazul acestor afecțiuni. Ar fi de dorit să reținem că de regulă ,,ficatul nu doare,, - o astfel de suferință cronică se manifestă necaracteristic: senzatie de oboseală, lipsa poftei de mancare, greață, dureri articulare - simptome înșelătoare, care pot duce pacientul spre alte specialități, ceea ce poate întârzia diagnosticul.

În sprijinul acestor pacienți, proiectul dezvoltat de Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Iași în colaborare și cu susținerea Consiliului Județean Iași - „Hepatita cronică C în zona de N-E a țării” vine în sprijinul direct al populației. Ficatul poate fi ținta și altor infecții virale: virusul varicelei, virusul care determină mononucleoza infecțioasă, virusul citomegal; dar și bacterii, de exemplu, afectarea hepatică din leptospiroză, boală Lyme, sepsis.

Aceste câteva date sunt doar noțiuni sumare privind posibila afectare a ficatului, organ esențial în economia organismului. Ca urmare, a verifica funcția hepatică prin examen de laborator, dar și examen imagistic periodic ar fi indicat, în special în situația identificării unor factori de risc.


Prof.dr. Carmen Mihaela DOROBĂȚ

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ce urmează după David?

Nicolae GRECU

Ce urmează după David?

Va rămâne copilul minune din înotul românesc un star nemuritor, rece şi singur sau va fi pionul unei emulaţii atât de necesare în sportul autohton?

opinii

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (IV)

Eugen MUNTEANU

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (IV)

Ideile învăţaţilor ardeleni privitoare la originea romană a poporului român şi la caracterul latin al limbii române au fost receptate şi împărtăşite şi de păturile cultivate ale societăţii din Moldova şi Valahia, contribuind la accelerarea procesului de modernizare, în sensul occidentalizării.

Cât de eficiente sunt pieţele?

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Cât de eficiente sunt pieţele?

Titlul este extrem de îndrăzneţ deoarece dialectica privind eficienţa sau ineficienţa pieţelor se găseşte permanent într-un impas. Sistemele complexe nu pot fi înţelese dintr-o perspectivă simplistă. Interogaţia poate fi încadrată în ceea ce Andrei Pleşu numea întrebări „mari” sau „ruseşti”, ceea ce poate conduce spre un drum fără oprire. 

Franţa, în echilibru fragil

Alexandru CĂLINESCU

Franţa, în echilibru fragil

Dezavuarea lui Macron şi a politicii sale este fără echivoc. Partidul preşedintelui LREM (La République En Marche) a fost din capul locului o construcţie artificială, o ficţiune. LREM a canibalizat cele două mari partide tradiţionale de la dreapta şi de la stânga (...). Reformele pe care le promitea Macron au rămas, aproape toate, literă moartă. Preşedintele a preferat să apeleze la ceea ce se numeşte „democraţie directă”, organizând dezbateri naţionale (ineficiente) şi înfiinţând organisme artificiale („Convenţia cetăţenească pentru climat” - „cetăţenesc” este un cuvânt magic, sugerând racordarea la tradiţia republicană).

pulspulspuls

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Foială mare de câteva zile la poştalionul ieşean, stimaţi telespectatori. Motivul: nu vreo chestiune profesională sau vreun eveniment legat de instituţiune, ci cu totul altceva: faptul că şeful de la Iaşi, un locotenent de-al menajerului de oraş Grămadă, va candida la alegerile pemepiste din filiala judeţeană, alegeri care au loc chiar astăzi. 

Caricatura zilei

Tik Tok Yoga

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.