Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Despre jocul strategiei

GALERIE
Schipor Dan-consultant management
  • Schipor Dan-consultant management
- +

Un management de calitate combină în mod armonios practicile de management operaţional cu cele de management strategic. Pentru a întelege mai bine care este rolul managementului strategic în obţinerea rezultalelor unei organizaţii îmi vine în minte o analogie cu jocurile de strategie. O analiză a mecanismelor acestor jocuri ne poate da indicii despre importanţa managementului strategic pentru organizaţii. Este foarte important pentru o strategie de succes să nu rămânem doar la stadiul în care ne propunem să câstigăm jocul. A avea o strategie înseamnă a gândi paşii prin care ajungi să câştigi acel joc. Câştigarea unei partide trebuie văzută ca rezulatul implementării unei strategii de joc gândite şi corect implementate. Jucătorul, la fel ca şi managerul, are la dispoziţie mai multe strategii posibile prin care poate câştiga. Mi se întâmpla frecvent să întreb managerii companiilor client care este strategia companiei şi foarte rar primesc un răspuns coerent. De cele mai multe ori discuţia curge înspre nişte declaraţii de misiune generale de genul staregia firmei nostre este să facem cât mai mulţi bani, să devenim numărul unu, sau să aducă plusvaloarea acţionarilor fără însă a explica în mod credibil cum vor reuşi să facă acest lucru.
Dacă este să revenim la analogia cu jocurile de societate, managementul strategic ar trebui să plece de la cunoaşterea foarte bună a regulilor de joc, prin urmare a regulilor, atât cele scrise cât şi cele nescrise, din piaţa în care funcţionează compania. Totodată este foarte important să evaluezi corect resursele aflate la dispoziţia ta cât şi resursele care le au la dispoziţie concurenţii tăi. Dacă în cazul şah-ului vorbim de o analogie cu modelul de piaţă perfectă în care resursele sunt disponibile în aceeaşi măsură celor doi jucatori şi toate informaţiile sunt la vedere şi disponibile ambilor combataţi, în jocurile moderne de strategie lucrurile sunt diferite. Mecanismele pe care sunt construite noile jocuri, sunt mai aproape de realităţile pieţei actuale, adică resursele nu se împart egal şi nici nu sunt aceleaşi pentru toţi concurenţii iar informaţiile despre resursele celorlalţi nu sunt întotdeauna disponibile. Prin urmare o atenţie continuă la mişcările concurenţilor din piaţă este fundamentală pentru un management corect. În caz contrar unul din concurenţi poate închide jocul şi profitul se poate transforma foarte usor în pierdere. În piaţă avem exemplul recent a celui mai mare producător de telefoane din lume care nu a fost atent la mişcările concurenţilor şi a ajuns în pierdere şi în situaţia de a fi vândut. După analiza resurselor trebuie gândită strategia care poate transforma resursele aflate la dispoziţia ta în puncte câştigate în lupta cu competitorii. Această strategie trebuie să fie suficient de consistentă şi implementarea ei suficient de riguroasă ca să nu pierzi timp şi resurse inutil, însă trebuie să fie reevaluată continuu în funcţie de reacţia celorlalţi concurenţi.
În jocurile de strategie este foarte important ca opozanţii să-ţi descopere cât mai târziu strategia pentru a nu te putea împiedica să o pui în practiceă. În managementul strategic acestea sunt barierele care trebuie puse pentru ca un competitor să nu-ţi poată copia strategia.
Alte lecţii pe care le putem învăţa din analogia cu jocurile de strategie ar fi:
-        mai devreme sau mai târziu cineva ajunge să domine jocul şi toţi ceilalţi se vor alia şi vor eroda din poziţia deţinută de cel mai avansat concurent;
-        după mai multe runde de joc strategiile câştigătoare tind să fie copiate;
-        când doi sau mai mulţi jucatori au aceeaşi strategie, de regulă ambii pierd meciul în favoarea altui concurent care nu este angrenat într-o bătălie directă cu un alt concurent;
-        strategia cu cea mai mare şansă de succes nu este cea copiată de la alţii ci cea care ţine cont de resursele pe care le ai tu la dispoziţie şi care utilizează complet şi eficient aceste resurse;
-        de cele mai multe ori, datorită interacţiunilor cu ceilalţi, nu reuseşti să aplici în totalitate strategia propusă, de aceea este bine să ai strategii alternative, pentru diferite scenarii de reacţie ale competitorilor.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri