Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Despre judecători şi vrăjitoare

GALERIE
index
  • index
- +

Adevărata faţă a Justiţiei se vede acum, când gradul de independenţă a sporit, magistraţii au devenit tangibili, iar rufele murdare nu se mai spala în familie.

 

        
 Ultimii doi sau trei ani au fost cei mai agitaţi din istoria postdecembristă a Justiţiei din România. Au fost discuţii şi atacuri la adresa Curţii Constituţionale şi a judecătorilor care o compun. Este politizată, sau nu? Deciziile acesteia sunt urmarea unor analize juridice temeinice, sau sunt doar un alt braţ politic al celor care reuşesc să facă majoritate printre cei nouă judecători? Au urmat interminabile dispute în interiorul Consiliului Superior al Magistraturii, între secţia de procurori şi cea de judecători şi între judecătorii din secţia care îi reprezintă. S-a discutat pe marginea rolului CSM, a independenţei acestuia şi a interferenţei în treburile Executivului şi invers. Poate un judecător să acorde drepturi salariale nebugetate de Guvern? Şi invers, cât de independent este CSM, câtă vreme Guvernul îi face bugetul? Toate acestea au fost condimentate de numeroase frământări interne duse, în logica sistemului, până la excluderi şi dosare penale.
 
              Au fost apoi arestări în branşă , incredibil de multe comparativ cu primii 20 de ani de după 1989. De fapt s-ar putea ca în această discrepanţă să găsim răspunsul la ceea ce se întâmplă acum. Perioadele Iliescu şi Constantinescu nu au fost interesate să reformeze Justiţia, păstrând-o ca pe un aliat docil şi uşor de recompensat. Din acest motiv, sistemul ca ansamblu a păstrat caracterul închistat şi vetust moştenit de la comunişti. Câteva excepţii s-au văzut în partea de magistratură reprezentată de procurori, acolo unde dinamica angajărilor şi a schimbărilor pe funcţie a fost mai mare. Aceste modificări au fost motivate pe de o parte de interesul fiecărei puteri de a spune ceva pe tema corupţiei – amintiţi-vă de celebrul CNAICO al lui Emil Constantinescu, PNA-ul lui Năstase şi DNA-ul lui Băsescu – pe de altă parte de expunerea publică mai mare a procurorilor (actualul prim-ministru este fost procuror, la fel şi Mona Macovei). Totuşi, adevărata faţă a Justiţiei s-a văzut în ultimii ani, când gradul de independenţă a sporit, magistraţii au devenit tangibili, iar rufele murdare nu s-au mai spălat în familie.
     Odată cu certurile interne au ieşit la iveală profile de oameni care ne judecă. Gândiţi-vă la soţul judecătoarei Viorica Costiniu, trimis în judecată împreună cu fostul senator PSD Cătălin Voicu, la Georgeta Buliga din Iaşi, cea care ascundea mita în sertarul cu lenjerie intimă, la colega ei, Camelia Acrâşmăriţei, care făcea afaceri cu Ioan Zapodeanu în timp ce-i judeca dosarele, şi la mulţi alţii. Cineva din sistem îmi spunea că în Iaşi a fost trântit un dosar – adică s-a dat o sentinţă în doi peri, prin care cel care acuza putea spune că a câştigat, iar cel acuzat pretindea că nu a fost condamnat - în schimbul unei perechi de sandale din Italia. Un înalt magistrat din Iaşi, trecut la cele veşnice recent, era cunoscut pentru abilitatea  de a da trei sentinţe diferite într-un dosar, toate motivate impecabil din punct de vedere juridic: una pro, alta de mijloc şi una împotrivă. Alegerea depindea de “convingerea sa intimă”. Nu în ultimul rând, gândiţi-vă la judecătoarele Alina Costache şi Viorica Dinu, arestate pentru luare de mită. Un amănunt m-a frapat în cazul celor din urmă. Alina Costache şi-a sunat ghicitoarea în ziua arestării, admonestând-o că nu a anticipat acţiunile DNA. Citiţi aici despre aceasta. Un alt caz, despre o judecătoare care “făcea vrăji” colegilor, poate fi consultat aici.
     Mă cutremură gândul că asemenea persoane ne judecă. Mulţi cred sau speră că judecătorii sunt  nişte olimpieni reci, înţelepţi, imparţiali, care fac dreptate. Dezamăgirea este foarte mare când dau, în proporţie ridicată, de oameni profund corupţi, avizi de putere şi de îmbogăţire, mediocri, laşi, lipsiţi de valori şi taraţi de incultură, care se ascund în spatele simbolurilor şi a solemnităţilor care prostesc. Nu vreau să generalizez, desigur. Nu despre cei oneşti şi competenţi e vorba aici. Din nefericire, ei tind să fie excepţii. Mă întreb cum poţi să dai atâta putere unor indivizi care cred în mirajul ghicitoarelor şi a vrăjilor? În general, mă miră “subţirimea”, pe arii mari, a  corpului de “elită” care administrează puterea judecătorească. Vei găsi “olimpieni” care nu au puterea propriei opinii, tobă de carte şi fără nici o valoare, şantajabili pentru complicităţi ieftine, cu atitudini de contabili, care nu văd lumea din cauza cifrelor, şmecheri, ingineri judiciari şi imobiliari etc. Şi nu ştiu de cât timp este nevoie pentru a vaccina şi a însănătoşi această lume. Certurile din interior şi disputa cu lumea politică par să reprezinte un pas în direcţia bună. Probabil asta va rămâne în urma lui Traian Băsescu, o Justiţie care conştientizează propria-i independenţă şi încearcă să-şi găsească un drum. 
 
P.S. În structurile centrale ale viitorului DNA va fi, se pare, un post important pentru un procuror ieşean.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri