Ce e de făcut cu poliţa Euroins? Patronii service-urilor îşi pun mâinile în cap când aud de asiguratorul falimentar
Proprietarii service-urilor sustin ca Euroins deconteaza greu costurile din atelierele auto, î (...)
citeste totvineri, 24.03.2023
Avancronica unui eveniment academic şi cultural major, care se va derula în Iaşi abia peste jumătate de an (...): acordarea domnului Andrei Pleşu, din partea celei mai bătrâne instituţii de învăţământ superior din România, a titlului de doctor honoris causa.
Preiau acest faimos titlu al lui Alexandru Paleologu, întrucât mi se pare a fi „mai în temă” decât orice alt titlu aş putea da eu textului de mai jos. Trăim în viteză şi avem tendinţa de a ne complace în osificarea percepţiilor. În goana după mărunţişuri, ratăm momente existenţiale semnificative, rămânând captivi în ceea ce ar trebui să fie indexul biografiei şi nu esenţa ei. De aceea, am hotărât să fac de pe acum avancronica unui eveniment academic şi cultural major, care se va derula în Iaşi abia peste jumătate de an. În perioada de final a mandatului decanal la Facultatea de Litere, am reuşit să duc la bun sfârşit (cu aprobarea Rectorului Vasile Işan şi a Senatului Universităţii „Alexandru Ioan Cuza”, cărora le sunt, necondiţionat, recunoscător) o iniţiativă mai veche: acordarea domnului Andrei Pleşu, din partea celei mai bătrâne instituţii de învăţământ superior din România, a titlului de doctor honoris causa. Festivitatea va avea loc vineri, 18 noiembrie 2016, în Aula Magna a UAIC, după ce, în prealabil, joi, 17 noiembrie, în aceeaşi incintă, laureatul va susţine prelegerea de deschidere a conferinţei anglistice dedicate lui C. S. Lewis şi organizate, cu o abnegaţie intelectuală demnă de toată preţuirea, de doamna profesoară Daniela Denise Vasiliu (căreia am avut plăcerea, fie şi pe ultima sută de metri, să-i coordonez teza de doctorat, o monografie despre acelaşi C. S. Lewis). Anticipez un eveniment cu mare impact academic, la care, alături de invitatul principal, vor contribui personalităţile universitare din comisia de laudatio (preşedinte - profesorul Alexandru Călinescu) şi un număr important de universitari de la Oxford şi Cambridge, înscrişi cu lucrări la amintitul simpozion.
M-am întrebat adesea de unde vine farmecul intelectual inegalabil al lui Andrei Pleşu? Există şi alţi intelectuali de calibru în preajma noastră, dar puţini reuşesc să exercite o fascinaţie aproape mesmerică asupra semenilor, aşa cum se întâmplă în cazul autorului Parabolelor lui Iisus. El pare a fi „un cuceritor de minţi”, după caracterizarea inspirată, făcută de cineva la un moment dat. Care e detaliul transcendent al personalităţii lui Andrei Pleşu, apt să treacă dincolo de erudiţie, talent şi inteligenţă şi să „hipnotizeze” pur şi simplu, intelectual vorbind, cititorul, auditoriul sau (doar) interlocutorul? Lecturând cărţile acestui remarcabil „radiograf” al îngerilor, nu reuşesc să formulez decât un singur răspuns - profunda umanitate ce traversează întreaga sa operă. Pleşu rămâne unul dintre cei mai sofisticaţi intelectuali ai culturii noastre postbelice, neseparat totuşi, în investigaţiile sale înalte, paradoxal, nici o clipă, de viaţa propriu-zisă, de individul ca atare, de lumea înconjurătoare. Acest profil psihologic-creator, cum să spun, adânc umanizat (greu accesibil gânditorilor de anvergură!) era vizibil la filozof, încă din tinereţe, în convorbirile socratice derulate, la Păltiniş, în anii şaptezeci-optzeci şi consemnate strălucit de Gabriel Liiceanu în celebrul lui Jurnal. Acolo, Andrei Pleşu are nedumeriri în privinţa modului de experimentare a "palierelor” în cultură, fiindcă, presupune, ”în timp ce trecerea de la intelect la raţiune este o chestiune de grad, trecerea de la raţiune la revelaţie se face printr-o ruptură de nivel. În acest sens, poţi fi vinovat că n-ai obţinut raţionamentul, rămânând în orizontul judecăţii, dar nu poţi fi răspunzător pentru faptul că n-ai obţinut conceptul. Responsabil nu eşti decât la nivelul judecăţii şi raţionamentului. Judecata o afirmi, de concept te laşi străbătut; te afirmă el”. Pleşu crede că toate trebuie să folosească individualităţii, că şi cultura reprezintă, până la urmă, un „accesoriu” şi nu un tărâm al revelaţiilor fără obiect (ideea va fi ulterior preluată în metafora „drumului spre ceva”, din Minima moralia).
Altfel, riscul depersonalizării prin cultură rămâne major: „Mi se pare că rişti un monstruos al reuşitei. Poţi obţine raţionamentul, ba chiar conceptul la nivelul operei, în vreme ce în plan existenţial te afli sub nivelul judecăţii. Problema nu este deci de a-ţi gândi gândul, ci de a-ţi trăi gândul. Marea cenzură nu o văd între cultura judecăţii şi cea a conceptului, ci între existenţă şi cultură”. Pentru a fi şi mai convingător, autorul volumului Pitoresc şi melancolie exemplifică: „Eu trebuie să mă lupt cu gurmandiza mea, cu excesul de voluptate, cu histrionismul, cu impulsivitatea” şi, în consecinţă, "nu înţeleg să obţin conceptul cu orice preţ”. Existenţa înverşunată în spirit, fapta intelectuală neabătută şi necondiţionată pot aşadar să deturneze un destin de la fiinţarea în cultură şi să-l împingă, implicit, la eşec. Detaşarea, contemplarea relaxată, umană, a vieţii te duce, frecvent, mai aproape de „sufletul” culturii decât inflexibilitatea ascezei unidirecţionate pe virtuţile minţii. Asta am învăţat de la Andrei Pleşu. Şi este un lucru cu adevărat important.
Codrin Liviu Cuţitaru este profesor universitar doctor la Facultatea de Litere din cadrul Universităţii "Alexandru Ioan Cuza” Iaşi
Cuvinte cheie:
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
Euro se depreciază cu 1% faţă de dolar, pe o piaţă fragilizată de către bănci
Istoria și evoluția pokerului: Origini, impact cultural și momente notabile (P)
Ministerul de Externe de la Kiev a pus “tunurile” pe senatoarea Diana Şoşoacă
O femeie de 72 de ani s-a aruncat de la etajul al patrulea al unui bloc. Ea a murit la spital
32 de poliţişti ieşeni au fost avansaţi în grad de Ziua Poliţiei Române
Cine sunt oficialii români care îl vor arbitra duminică pe Cristiano Ronaldo
Brokerii se opun plafonării prețurilor RCA. Mulți dintre ei și-ar pierde jobul
Cât trebuie să scoatem din buzunar pentru o masă cu peşte, în post
FOTO Parc superb, de agrement, la Horpaz/Miroslava. Dezbatere publică de la ora 18
E adevărat că e mai scump să publici advertoriale tip adult? (P)
Octogenar mort pe holurile spitalului după ce a fugit din salon
Dieta mediteraneană ar putea reduce cu 24% riscul femeilor de a face boli cardiovasculare
Microbuz cu infirmiere românce, implicat într-un accident în Austria. O femeie a murit
Un avion Tarom a aterizat de urgență la Istanbul după o amenințare cu bombă
Mașină Google Street View, implicată într-un accident în Ovidiu, Constanța
VIDEO Patinaj artistic: Moment în premieră în proba de perechi de la Campionatul Mondial
Monica Niculescu s-a califiicat în optimi la Miami Open, la dublu
Karpaten Turism aduce vacanțele All Inclusive la Iași, la Moldova Center (P)
„Marea prescripţie” loveşte din nou. Jongleriile unui executor ieşean, achitate una după alta
Calendarul consultațiilor oftalmologice la nou-născut și copilul de vârstă mică (P)
Academicienii second-hand. Figuri mai vechi ale politichiei ieşene de acum 20 de ani, la interval
Care sunt cele mai vânate clădiri de locuinţe de pe piaţa premium din Iaşi?
Proiectul de brand al Iaşului, medalie de aur, după ce a concurat cu două firme din Londra
Ce a lăudat primarul Mihai Chirica? Mai nimic bun la juniorii Politehnicii Iaşi
Primul ieşean condamnat pentru că a condus drogat scapă cu cazierul curat și cu dreptul de a conduce
Care este mecanismul din spatele jocurilor de păcănele? Iată ce trebuie să știe pasionații…
O bandă de spărgători de maşini şi-a făcut de cap mai multe luni de zile
Se reia licitaţia pentru documentaţia necesară reabilitării termice a Palatului Administrativ
A început votul în Competiţia Destinaţia Anului 2023. La ce categorie concurează Iașul
Alexandru CĂLINESCUDuşmanii democraţiei |
Neculai SEGHEDINSateliţi |
Codrin Liviu CUȚITARUJonathan Coe, un prieten al Iaşului (III) |
George ŢURCĂNAŞUBucureştiul şi non-strategiile de dezvoltare regională |
Academicienii second-hand. Figuri mai vechi ale politichiei ieşene de acum 20 de ani, la interval |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.