Despre managementul profesionist
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 27.01.2021

PASTILA DE MANAGEMENT

Despre managementul profesionist

GALERIE
Schipor Dan-consultant management
  • Schipor Dan-consultant management
- +

După cum scriam şi în articolul precedent, la începutul acestui an, împreună cu colegii mei am realizat un studiu de piaţă cu privire la situaţia managemnetului în companiile ieşene.

 

 
 Unul din rezulatele oarecum surprinzătoare ale acestui studiu a fost să constatăm că foarte multe persoane aflate în poziţii de top management în companiile ieşene nu au pregătirea deloc în management sau au doar o pregătire formală de bază în acest domeniu.
Fenomenul se explică prin modul de dezvoltare a afacerilor autohtone care s-a realizat prin acumulări cantitative succesive făcute de nişte afaceri antreprenoriale care s-au dezvoltat din aproape în aproape într-un ritm alert. Ritmul de dezvoltare şi nevoia de rezultate pe termen scurt au dus la o insuficietă pregătire şi fundamentare a modelelor de afaceri pe măsură ce companiile au evoluat şi la o insufficientă pregătire şi dezvoltare a resurselor umane care trebuiau să gestioneze aceste afaceri. În management acest lucru a fost dublat şi de o slabă corelare a mediului academic care crează specialişti în management cu cerinţele concrete ale pieţei forţei de muncă. Astfel antreprenorii locali au fost puşi în situaţia de a improviza şi de a utiliza pe poziţii de top management persoane necalificate în funcţia de manager şi care de regulă erau persoane care s-au dovedit competente în alte domenii: producţie, vânzări, finanţe, etc.
Surprinzător a fost că majoritatea acestor manageri conjuncturali, au produs rezultate bune în perioada de boom economic şi se părea că în România s-a găsit un nou model de management în care pregătirea de specialitate în acest domeniu era facultativă. De fapt rezultatele se datorau mai ales unei conjuncturi de piaţă în care există o cerere mare nesatisfăcută şi trebuia doar să exişti pentru a putea genera nişte rezultate pozitive şi datorită disponibilităţii acestor manageri conjuncturali de a compensa lipsa de pregătire în management cu o muncă titanică şi cu sacrificarea timpului personal pe altarul organizaţie. Limitele acestui sistem şi lipsa de productivitate a acestei abordări s-a văzut abia atunci când cererea s-a restrâns odată cu apariţia crizei globale şi managerii de conjunctură nu au mai ştiut să se adapteze şi să reacţioneze la noile realităţi.
Reacţia nepotrivită a majorităţii companiilor autohtone la situaţia de criză este tocmai rezultatul lipsei unui management profesionist într-o cantitate sufficientă pentru a găsi soluţii la noile conjuncturi. Insuşi faptul că rezultatele slabe obţinute sunt puse pe seama unor factori externi ce ţin de macromediu: piaţă, statul, legislaţie, etc. este o altă dovadă a lipsei unui management de calitate.
Cu siguranţă un manager profesionist ar fi înţeles că rolul lui este tocmai de a găsi modelul de afaceri cel mai potrivit pentru noua conjunctură, model capabil să menţină performanţele organizaţiei în piaţa, să reducă riscurile asociate noii conjuncturi macroeconomice şi să crească performanţele organizaţiei raportate la concurenţa directă din piaţă. El nu ar avea cum să dea vina pe conjunctura pieţei sau pe altcineva pentru rezultatele slabe obţinute pentru că în felul acesta şi-ar nega propria plusvaloare adusă în organizaţie, aceea de a lua decizii fundamentate pe baza processării informaţiilor disponibile şi medierii între diferitele tipuri de interese ale categoriilor de persoane interesate de funcţionarea organizaţiei.
Cred că este timpul ca organizaţiile autohtone să conştientizeze că fără un management profesionist care să vină în completarea unei finanţări corecte, a unor resurse materiale şi umane de calitate, nu vor putea face niciodată performanţă pe termen lung, iar rămânerea doar în zona de supravieţuire a afacerii nu are cum să ducă la progresul societăţii în care trăim.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Summitul democraţiilor

Lucian DÎRDALA

Summitul democraţiilor

Mai ales dacă summitul democraţiilor va prefaţa forme durabile de cooperare, singura modalitate de evitare a cacofoniei va fi aceea ca Washingtonul să recurgă la metode mai vechi şi mai puţin ortodoxe de obţinere a consensului, cum ar fi plăţile colaterale şi exprimările mai răstite.

Filmuletul zilei

opinii

Moroii comunismului

Florin CÎNTIC

Moroii comunismului

Mai mulţi prieteni de dreapta mi-au reproşat discret textul tăios despre Donald Trump spunându-mi că, astfel, dau apă la moară neomarxismului agresiv al stângii americane şi europene. Deşi resping cocoloşirea fostului preşedinte sub acest motiv fals şi inadecvat, m-am gândit totuşi să reiau un text publicat aici în urmă cu şapte ani în care deconstruiam „nostalghia” după nazismul roşu.

Conferinţa

Radu PĂRPĂUȚĂ

Conferinţa

Conferinţa se poate intitula cam aşa: Protuberanţele adâncurilor la clasicii moderni sau De la parabolicul inteligenţei prezumţioase la trăirea abisalului echivoc (jur că titlul e autentic). Cred că nu ar fi de lepădat nici Influenţa stâlpilor de telegraf asupra ciclului menstrual la raţe sau, şi mai bine, Influenţa paralelismului şinelor de cale ferată asupra ciclului menstrual la ciorile de pe traverse.

Felicia Donceanu

Alex VASILIU

Felicia Donceanu

Prezenţa sporadică a muzicii academice româneşti în repertoriile filarmonicilor şi teatrelor lirice din ţară este, din 1990 până acum, o realitate. Câte o aniversare sau comemorare, o întâmplare, prezenţa rară a unui compozitor la pupitrul orchestrei simfonice din ţară pentru a oferi publicului o lucrare proprie (Sabin Păutza) mai aduc aminte publicului că în România există o cultură muzicală de excepţională valoare. Un nume care ar merita cu prisosinţă să fie mai bine cunoscut este al Feliciei Donceanu.

pulspulspuls

Hopa: iată cine a mai ratat la mustaţă tratamentul cu chişleac din piaţă!

Hopa: iată cine a mai ratat la mustaţă tratamentul cu chişleac din piaţă!

Gata, încă una şi mă duc, vorba reclamei: azi am zis să închidem în sfârşit subiectul spumos al banalului chişleac de pe augusta persoană e lui Peni Hill, vorba unui amic, dar nu înainte de a vă mai spune una mică, prin ricoşeu, despre acest tratament lactat în zi festivă. 

Caricatura zilei

Ivermectină

Editia PDF

Bancul zilei

In Antarctica s-a inregistrat cea mai scazuta temperatura de pe glob: -93,2 grade ...prin urmare va propunem sa ne reami (...)

Parteneri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.