Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

PASTILA DE MANAGEMENT

Despre managementul profesionist

GALERIE
Schipor Dan-consultant management
  • Schipor Dan-consultant management
- +

După cum scriam şi în articolul precedent, la începutul acestui an, împreună cu colegii mei am realizat un studiu de piaţă cu privire la situaţia managemnetului în companiile ieşene.

 

 
 Unul din rezulatele oarecum surprinzătoare ale acestui studiu a fost să constatăm că foarte multe persoane aflate în poziţii de top management în companiile ieşene nu au pregătirea deloc în management sau au doar o pregătire formală de bază în acest domeniu.
Fenomenul se explică prin modul de dezvoltare a afacerilor autohtone care s-a realizat prin acumulări cantitative succesive făcute de nişte afaceri antreprenoriale care s-au dezvoltat din aproape în aproape într-un ritm alert. Ritmul de dezvoltare şi nevoia de rezultate pe termen scurt au dus la o insuficietă pregătire şi fundamentare a modelelor de afaceri pe măsură ce companiile au evoluat şi la o insufficientă pregătire şi dezvoltare a resurselor umane care trebuiau să gestioneze aceste afaceri. În management acest lucru a fost dublat şi de o slabă corelare a mediului academic care crează specialişti în management cu cerinţele concrete ale pieţei forţei de muncă. Astfel antreprenorii locali au fost puşi în situaţia de a improviza şi de a utiliza pe poziţii de top management persoane necalificate în funcţia de manager şi care de regulă erau persoane care s-au dovedit competente în alte domenii: producţie, vânzări, finanţe, etc.
Surprinzător a fost că majoritatea acestor manageri conjuncturali, au produs rezultate bune în perioada de boom economic şi se părea că în România s-a găsit un nou model de management în care pregătirea de specialitate în acest domeniu era facultativă. De fapt rezultatele se datorau mai ales unei conjuncturi de piaţă în care există o cerere mare nesatisfăcută şi trebuia doar să exişti pentru a putea genera nişte rezultate pozitive şi datorită disponibilităţii acestor manageri conjuncturali de a compensa lipsa de pregătire în management cu o muncă titanică şi cu sacrificarea timpului personal pe altarul organizaţie. Limitele acestui sistem şi lipsa de productivitate a acestei abordări s-a văzut abia atunci când cererea s-a restrâns odată cu apariţia crizei globale şi managerii de conjunctură nu au mai ştiut să se adapteze şi să reacţioneze la noile realităţi.
Reacţia nepotrivită a majorităţii companiilor autohtone la situaţia de criză este tocmai rezultatul lipsei unui management profesionist într-o cantitate sufficientă pentru a găsi soluţii la noile conjuncturi. Insuşi faptul că rezultatele slabe obţinute sunt puse pe seama unor factori externi ce ţin de macromediu: piaţă, statul, legislaţie, etc. este o altă dovadă a lipsei unui management de calitate.
Cu siguranţă un manager profesionist ar fi înţeles că rolul lui este tocmai de a găsi modelul de afaceri cel mai potrivit pentru noua conjunctură, model capabil să menţină performanţele organizaţiei în piaţa, să reducă riscurile asociate noii conjuncturi macroeconomice şi să crească performanţele organizaţiei raportate la concurenţa directă din piaţă. El nu ar avea cum să dea vina pe conjunctura pieţei sau pe altcineva pentru rezultatele slabe obţinute pentru că în felul acesta şi-ar nega propria plusvaloare adusă în organizaţie, aceea de a lua decizii fundamentate pe baza processării informaţiilor disponibile şi medierii între diferitele tipuri de interese ale categoriilor de persoane interesate de funcţionarea organizaţiei.
Cred că este timpul ca organizaţiile autohtone să conştientizeze că fără un management profesionist care să vină în completarea unei finanţări corecte, a unor resurse materiale şi umane de calitate, nu vor putea face niciodată performanţă pe termen lung, iar rămânerea doar în zona de supravieţuire a afacerii nu are cum să ducă la progresul societăţii în care trăim.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ce au în comun poşetele de mii de euro ale Elenei Udrea şi pensiile speciale

Dan CONSTANTIN

Ce au în comun poşetele de mii de euro ale Elenei Udrea şi pensiile speciale

În ambele cazuri este vorba despre sentimentul de dreptate şi echitate socială.

opinii

Je suis Buzatu!

Briscan ZARA

Je suis Buzatu!

Avem drepturi! E o ţară liberă, sunt şi ei oameni, mai greşesc, că nimeni nu-i perfect! Toţi avem dreptul să trăim bine! Jos dictatura!

Dinastia beizadelelor

Cristina DANILOV

Dinastia beizadelelor

Întrebarea noastră de azi este: nu ar trebui să ne gândim serios la problema relației copii-bani? Ar trebui să-i ofer copilului meu tot ce-și dorește și oricât își dorește? De la ce vârstă, câți bani și în ce condiții?

Dom’ Mitică şi Eminescu

Mihai DORIN

Dom’ Mitică şi Eminescu

Atât de mult îl iubea pe Eminescu Nea Mitică Buzatu, baronul neclintit de electoratul vegetal, dar în fine strămutat de către DNA, încât l-a înghesuit de-a valma în portbagajul maşinii, chinuindu-l să încapă în spaţiul obscur ce va fi tăinuind atâtea secrete, că nu vom avea noi niciodată destui procurori cinstiţi care să îi dezlege misterele. 

pulspulspuls

Doamne fereşte! Aventurile sexuale scandaloase ale lui Bulăceanu finalizate cu o vizită pe Muntele Sfânt

Doamne fereşte! Aventurile sexuale scandaloase ale lui Bulăceanu finalizate cu o vizită pe Muntele Sfânt

Ehehei, dragi justiţiabili ieşeni, iacătă căci tocmai ce am scris noi aicea la rubricuţă, pe la finele săptămânii trecute, despre evlavia prea-cucernică ce pare să-l fi cuprins în ultima vreme pe prococurorul ieşean Bulăceanu, cel scăpat de colegi basma curată după ce ar fi nenorocit două copchile ale unui cumătru, căci, iote, unii cunoscători ai chestiunii au şi ieşit cică la interval cu noutăţi care de care mai interesante despre aceste personagiu dubios şi sinistru, ba chiar de altfel numai bun de dus acolo unde îi e locul celor ce fac asemenea năzdrăvănii pentru care alţii stau ani grei prin puşcării. 

Caricatura zilei

Rugăciune pentru Autostrada A8

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Era necesar ca Guvernul sa faca taieri mai mari in sectorul public pentru a face ca masurile de redresare fiscale sa fie mai eficiente?

vezi raspunsuri