Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Despre marea coaliţie (I)

GALERIE
lucian dirdala
  • lucian dirdala
- +

În esenţă, în următoarele luni ar trebui să observăm o continuare a disponibilităţii de colaborare armonioasă, cu condiţia ca nici PSD, nici PNL să nu se confrunte cu scăderi abrupte în sondajele de opinie, iar povara electorală a guvernării să pară a fi împărţită echitabil.

Din motive evidente şi întemeiate, continuarea funcţionării marii coaliţii PSD-PNL, printr-o rotaţie reciproc acceptabilă în funcţia de prim-ministru, precum şi eventualitatea ca ea să fie prelungită după alegerile legislative şi prezidenţiale din 2024  reprezintă teme majore de preocupare pentru clasa politică românească. Din perspectiva conducerilor şi bazei celor două formaţiuni menţionate, ar fi factorul decisiv în configurarea campaniilor electorale de anul viitor. Pentru opoziţie - mai corect ar fi „pentru ambele opoziţii”, întrucât demersurile USR şi AUR nu au cum să conveargă - ar fi de presupus că ruperea ei ar putea deschide drumul uneia sau alteia dintre cele două formaţiuni către participarea la guvernare.

Aşa cum era de aşteptat, din rândul liderilor de rang mijlociu din PSD şi PNL au apărut, periodic, reacţii negative mai mult sau mai puţin directe la adresa celuilalt partener (facem abstracţie, pentru moment, de rarele atacuri împotriva UDMR, cel de-al treilea participant la coaliţia guvernamentală). Dar, din câte se observă, aceste tensiuni au fost mult mai mici decât s-ar fi putut anticipa în momentul în care liberalii şi preşedintele Iohannis au luat decizia de a scoate USR de la guvernare şi de a-i invita pe social-democraţi să le ia locul. Este adevărat că timpul petrecut împreună a fost destul de scurt, dar trebuie remarcată capacitatea celor două conduceri de a atenua sau chiar sufoca nemulţumirile anumitor organizaţii din teritoriu. De altfel, dacă se va concretiza şi cea de-a doua etapă a colaborării, cea în care PSD va prelua funcţia de prim-ministru, iar marea coaliţie va supravieţui până la scrutinul legislativ, se va putea vorbi de un veritabil record: o funcţionare îndelungată (aproape o întreagă legislatură) a unei mari coaliţii post-electorale la vârf, fără ca parteneriatul între liberali şi social-democraţi să se prelungească obligatoriu şi în jos, în structurile politice judeţene şi locale.

Cu siguranţă că, pentru foarte mulţi membri şi simpatizanţi ai PSD şi PNL, actuala formulă nu este nici sustenabilă, nici agreabilă. Dar războiul din regiune, izbucnit la foarte scurt timp după instituirea guvernului de mare coaliţie, a validat intuiţia şefilor lor politici. De altfel, sunt şi destui observatori independenţi care ar fi de acord că suspendarea ostilităţilor între „cei doi mari” serveşte, în această perioadă, intereselor mai înalte, de stabilitate politică şi guvernamentală. Nu este, însă, deloc clar dacă acest argument va putea fi folosit şi după scrutinul din 2024: de ce nu ar fi capabilă România să-şi desfăşoare, pe termen mediu şi lung, viaţa democratică normală, cu duelul majoritate-opoziţie, chiar şi în condiţiile prelungirii războiului ruso-ucrainean?

Aici, discuţia ar urma să se poarte nu atât pe marginea subversiunii politice ruse, cât pe tema costurilor economice neprevăzute pe care viitoarele guverne s-ar vedea silite să le înfrunte. Cel puţin deocamdată, deschiderea pe care anumiţi politicieni din ambele partide o dovedesc faţă de ideea prelungirii colaborării ar trebui explicată prin dorinţa de a minimiza riscurile electorale ale guvernării, într-un mediu internaţional extrem de volatil. Vom vedea dacă această temă va persista în discursul public al liberalilor şi social-democraţilor şi în partea secundă a actualului acord de guvernare, cea în care funcţia de prim-ministru va reveni PSD.

În esenţă, aşadar, în următoarele luni ar trebui să observăm o continuare a disponibilităţii de colaborare armonioasă, cu condiţia ca nici PSD, nici PNL să nu se confrunte cu scăderi abrupte în sondajele de opinie, iar povara electorală a guvernării să pară a fi împărţită echitabil. În prezent, situaţia de securitate este principalul catalizator al acestui aranjament, dar nu trebuie să uităm că el a apărut din motive strict interne. În textul de săptămâna viitoare va fi oferit argumentul potrivit căruia, în momentul joncţiunii PNL-PSD la guvernare erau active acele forţe care au determinat şi în trecut suspendarea logicii de competiţie între cele două partide: pentru liberali, afirmarea unei forţe capabile să le ameninţe dominaţia asupra „jumătăţii” de spectru politic pe care au dorit mereu să o controleze singuri; pentru social-democraţi, ascensiunea unui partid populist care le-ar putea răpi cele câteva procente primite constant de la electoratul sensibil la mesaje de acest gen, procente fără de care, pentru PSD, primul loc în clasament nu înseamnă întotdeauna victorie. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri