Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Despre mulţime

GALERIE
Codrin Liviu Cutitaru 2016
  • Codrin Liviu Cutitaru 2016
- +

Aidoma, bănuiesc, oricărui ins nor­mal, nu-mi plac „adunările“, „mul­ţimile“, deşi, paradoxal, prin profesia mea de universitar, stau de când mă ştiu înaintea lor şi le mai şi vorbesc sistematic. E, cred, în natura umană o nevoie firească de recluziune, de intimitate, menită să-ţi re­compună identitatea alterată de numeroasele interacţiuni de peste zi şi manifestă, de aceea, periodic. Totuşi, în ciuda acestui impuls na­tural, omul, precum „confratele“ său bestial, aflat ocazional în interiorul unui grup, dezvoltă instincte diametral opuse înclinaţiei - repet, naturale! - pentru linişte şi se transformă într-o creatură bizar-zgomotoasă şi agitată, greu de recunoscut ori clasificat.

„Individul din mulţime“ va fi întotdeauna iritat, agresiv, „degrabă vărsătoriu de sânge nevinovat“, vorba cronicarului, posesor de piept bombat şi voce ridicată, stupid-gregar (cu spirit, care­vasăzică, „de turmă“), ridicol-entuziasmat (adică exaltat în faţa tuturor idioţeniilor impuse de multitudine, fără discernământ), obtuz, defazat, derutat şi, ca atare, să admitem împreună, în totalitate iraţional. Similaritatea cu lumea faunei se află dincolo de orice dubiu. Cu puţine excepţii (ale speciilor definite de solitudine), animalele devin într-adevăr feroce doar atunci când se reunesc „în cete“, cum ar veni. Gândiţi-vă la felinele mari, lupi, gorile şi elefanţi! Împreună, sunt devastatoare, ajung „să funcţioneze“ asemenea unor „detaşa­mente“ ale morţii, deşi, luat singular, fiecare dintre exponeţii grupurilor, fiecare exemplar component al turmei s-ar dovedi, într-un context schimbat, capabil de blândeţe, tan­dreţe şi chiar duioşie. În sfârşit, nu vreau să filozofez excesiv. Ştiu, desigur, că, la animale, gregaritatea reprezintă o chestiune de supravieţuire. La om însă, mă întreb, ce este ea? Un atavism, o legătură a noastră subli­minală cu propriu-ne trecut reptilian? Posibil. Răspunsul totuşi nu anulează observaţiile de mai sus şi nici nu neutralizează o concluzie predictibilă: instinctul gregar constituie, în structura societăţii, calea cea mai sigură către distrugerea, deopotrivă, a civilităţii şi civilizaţiei.

Mi-am amintit deunăzi, în conversaţia cu un prieten, de Cenaclul Flacăra, condus, în anii ceauşismului, de Adrian Păunescu. Nu vedeţi, cu certitudine, legătura, dar vă asigur că există una. Să precizez mai întâi că eu eram cam snob în copilărie şi adolescenţă. Nu puteam să sufăr muzica folk românească, muzică definitorie pentru amintitul cenaclu (ascultam, în con­trapartidă, Pink Floyd, Led Zeppelin, Queen şi, în anumite cazuri, puteam fi mulţumit cu The Beatles sau Elvis Presley!). Pricepeam aşadar extrem de greu de ce mulţi dintre tovarăşii mei de joacă fugeau disperaţi, joia seara, să vadă la televizor „Flacăra lui Păunescu“, spectacol transmis, în prima parte a anilor optzeci, săptămânal, din diverse municipii ale patriei... În pofida inaderenţei mele structurale la folk-ul auto­hton totuşi, pe când aveam vreo pai­sprezece ani, iar gigantica „manifestare culturală“ poposise la Iaşi, m-am asociat „turmei“, acceptând să merg, alături de o gaşcă juvenilă imensă, la Casa Sindicatelor, unde avea loc megalomana reprezentaţie păunesciană. Cum să nu fiu şi eu părtaş la unul dintre rarele evenimente cool ale oraşului? Ceva epifanic s-a întâmplat atunci în forul meu interior. În nebunia generală (inevitabilă pe parcursul show-urilor în cauză - cei mai vârtstnici nu au uitat, sunt convins!), i-am observat pe mulţi dintre prietenii mei, băieţi inteligenţi, educaţi, din familii bune, cu gusturi rafinate, formate deja de acasă, pierzându-şi, pur şi simplu, uzul raţiunii şi transformându-se în făpturi complet diferite de profilul lor mental real. Îl detestau pe Ceauşescu cel puţin la fel de mult ca şi mine (eram „decreţeii“, nota bene, generaţia creată prin forţă de Titanul din Scorniceşti şi, întocmai ca în tragediile antice, întoarsă ultimativ, fatal, împotriva lui!), spuneau bancuri subversive şi imitau gân­găveala grotescă a secretarului general al PCR spre exasperarea părinţilor lor. Inexplicabil, în euforia cretinoidă declanşată de cântecele inepte, aceşti copii deştepţi au uitat de sine şi s-au cocoţat pe scaune, urlând lozinci din rărunchi, sub bagheta bardului de pe scenă.

„Trăiască Ceauşescu, trăiască România, trăiască Tricolorul şi Conducătorul!“ răsuna, din mii de piepturi, în cadenţa unui blestem ezoteric incaş. Dacă o minte diabolică le-ar fi pus atunci arme în mâini tinerilor respectivi şi le-ar fi ordonat să-şi ucidă rudele în numele lui Ceauşescu, mă tem că unii ar fi făcut-o cu pathos  proletar. Am înţeles un lucru trist în momentul menţionat. Apăsat pe „pedala“ instinctuală potrivită - în speţă, a spiritului gregar -, „doctorul Jekyll“ din noi îl va eli­bera, năvalnic, pe monstruosul „domn Hyde“. Morala? Urmăriţi, vă rog cu atenţie cum se face actuala politică de succes din România! Trecutul, aidoma viitorului, este o iluzie. Care poate însă deveni oricând realitate în prezent.

Codrin Liviu Cuţitaru este profesor universitar doctor la Facultatea de Litere din cadrul Universităţii  „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri