anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

miercuri, 29.06.2022

RĂZBOIUL PSIHOLOGIC AL ADULTULUI TRANSMIS CĂTRE COPIL

Despre pandemie și război. Ce le spunem copiilor? Părerea părinților vs. realitate

GALERIE
monica
 • monica
- +

După doi ani în care viețile tuturor au fost în pericol, iată că pandemia este pe sfârșite. Am însoțit nenumărate persoane în procesul traumatic al trecerii prin boală și i-am ajutat să accepte pierderea celor dragi în cazurile în care lupta nu a mai putut fi câștigată. Am întâlnit părinți care au normalizat tot ceea ce s-a întâmplat și și-au învățat copiii să fie mai precauți, să înțeleagă importanța igienei și să perceapă cât mai realist noțiunea de boală. Copiii acelor părinți mi-au spus că în continuare vor fi atenți să se îngrijească și îi vor proteja pe cei din jur dacă se îmbolnăvesc, stând cât mai departe de ei. Dar am întâlnit și părinți revoltați din cauza restricțiilor care au transmis celor mici mesajul că regulile trebuie încălcate și că virusul nu există. În prezent, acei copii continuă să fie învrăjbiți și să-i considere ”fricoși și exagerați” pe cei care au respectat condițiile impuse. Din acest motiv, latura socială, relațiile interpersonale au avut de suferit. Ce au învățat în acești doi ani? Să-i respingă pe ceilalți, să nu accepte păreri care diferă de ale lor, să intre în competiție și să ironizeze.

În prezent, războiul este evenimentul declanșator al fricii și nesiguranței chiar și în rândul părinților care s-au păstrat raționali în contextul pandemiei. Boala este un lucru despre care toti copiii știu – sunt învățați de mici că e bine să își spele mânuțele, să se trateze și să meargă la medic atunci când au o problemă de sănătate și, în majoritatea cazurilor, s-au întâlnit cu situații în care rude sau cunoștințe suferă sau au suferit de o boală care a dus chiar și la deces. Dar despre război ce au știut? Cât de des întâlnit este un război? Comparativ cu o boală despre care medicii îți pot spune ce șanse de supraviețuire sau de vindecare ai, în cazul războiului, cine îți garantează că poți scăpa? Având asta în minte, dar și pe fondul unei puternice anxietăți, părinții au implicat și copiii într-un tablou pe care, la momentul prezent, nu ar fi trebuit să-l cunoască.

”Îmi doresc să-l pregătesc pe copilul meu în caz că se va întâmpla ceva și își va pierde unul sau ambii părinți”.

”Vreau ca băiatul meu să fie solidar cu ceilalți oameni încercați, dar să și cunoască și să ajute copiii din Ucraina”.

”Acum, la noi acasă, avem o familie din Ucraina cu 2 copii. Am fost atât de emoționată să-mi văd copilul empatic. A fost un moment în care cu toții am plâns. Vom rămâne prieteni fără doar și poate cu acea familie și cu celelalte care ne vor trece pragul în perioada următoare”.

Ce cred părinții că dezvoltă copilul în urma expunerii la o astfel de situație?

 • Solidaritate;
 • Altruism;
 • Empatie;
 • Sensibilitate;
 • Deschidere;
 • Pregătirea de a înfrunta realitatea dură în viitor.

Ce se întâmplă de fapt?

 • Copilul devine anxios și trăiește cu frica faptului că și-ar putea pierde oricând părinții.
 • Copilul înțelege că lumea în care trăiește este nesigură, periculoasă și oamenii sunt răi.
 • Copilul dezvoltă neputință pe fondul unei situații pe care nu o poate controla, mai ales văzându-i pe cei de vârsta lor suferind.
 • La vârste mai mari (preadolescență), copilul care își caută identitatea și trece prin acea perioadă marcată de o stimă de sine foarte scăzută înțelege că viitorul este incert, chiar inexistent, iar planurile sale se prăbușesc. Pot apărea tendințe depresive cauzate de lipsa speranței în legătură cu viitorul.
 • Apar mai frecvent tentativele de suicid acolo unde deja au existat, dar și în rândul celor ce preferă ”să moară acum decât să se chinuie și să decidă alții când e momentul”.

În prezent, lucrez cu un număr considerabil de copii cu vârste cuprinse între 5 și 12 ani care au problemele mai sus menționate. Da, copiii trebuie pregătiți pentru a nu fi luați prin surprindere de ceva ce s-ar putea întâmpla. Dar este deja cazul? Haideți să luăm lucrurile din aproape în aproape și, atunci când frica depășește pragul rațiunii, să ne reîntoarcem în prezent, către noi, și să reevaluăm contextul actual din România.

Este oare atitudinea noastră potrivită?

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

G7 reîncărcat

Lucian DÎRDALA

G7 reîncărcat

În sine, ideea ca G7 să devină un centru de coordonare spune multe despre aşteptările liderilor occidentali în privinţa următorilor ani: competiţie strategică acerbă, punctată de riscuri militare. Ar fi un mediu în care această structură de cooperare între „Cei Şapte” şi-ar putea dovedi utilitate, după spulberarea optimismului legat de globalizare şi noua concordie între democraţii şi dictaturi.

opinii

„Războiul sfânt” al rasei

Florin CÎNTIC

„Războiul sfânt” al rasei

Astăzi, 29 iunie, la ora 14.30, la Ateneul Naţional din Tătăraşi, Marius Turda, istoric şi universitar de clasă internaţională, profesor la Universitatea Oxford Brooks, lansează ediţia românească a unei cărţi esenţiale pentru înţelegerea ideilor şi politicilor consacrate rasei şi eugenismului în Ungaria secolulului XX. Evenimentul cuprinde şi vernisajul unei expoziţii itinerante, care va rămâne o lună pe simezele Ateneului, şi care merită şi ea a fi urmărită.

The Show must go on!

Radu PĂRPĂUȚĂ

The Show must go on!

Fraţilor şi surorilor, merită să vorbim puţin despre pandemia consensuală şi dementocratică planetară. Ce-i drept, acum se stinge uşor, dar nimic nu ne face să credem că nu mai poate reapărea: din nou sau sub alte forme, mai atroce, iar „măsurili” tot mai erect comunistoide, de ar rânji cu gura până la urechi Ceaşcă de ar mai trăi: „V-am zis eu că măsurili trebui luate”.

Bill Evans - un romantic al avangardei

Alex VASILIU

Bill Evans - un romantic al avangardei

La sfârşitul lunii februarie 1957 era publicat în America de Nord albumul discografic New Jazz Conceptions - momentul impunerii lui Bill Evans printre cei mai inovatori, mai influenţi muzicieni din istoria acestui tip de artă. Raportul inovaţie - influenţă a fost rar stabilit în jazz-ul modern, însă Bill Evans poate fi considerat un caz fericit, mai ales că a rămas în istorie cu preafrumoasa, cuprinzătoarea formulă un romantic al avangardei.

pulspulspuls

Cum a stat şăful cel mare pân’ la ziuă-n club, dând peste cap programul?

Cum a stat şăful cel mare pân’ la ziuă-n club, dând peste cap programul?

Pentru că ieri am auzit că a ieşit oleacă de tevatură prin politichia de Bahlui legat de ceea ce remarcam noi într-un pulsuleţ, am zis că musai să venim cu oarece precizări suplimentare pe astăzi, stimaţi telespectatori. 

Caricatura zilei

BAC

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.