Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Despre paralizia decizională

GALERIE
Schipor Dan-consultant management
  • Schipor Dan-consultant management
- +
 De multe ori mi se întâmplă ca atunci când dau o solutie managerială unui client să aflu că şi el se gândise la aceeaşi soluţie dar nu a decis încă să o pună în practica. De multe ori motivul nepunerii în practică a unei decizii are la bază factori obiectivi legaţi de momentul implementării, resursele necesare sau oportunitatea implementării.

 Uneori însă, întârzierea unor decizii evidente care trebuie luate nu are decât o explicaţie subiectivă legată de paralizia decizională a managerului în cauză. Riscul apariţiei unui astfel de fenomen este mai mare în cazul companiilor antreprenoriale în care proprietarul nu are multe presiuni formale din interiorul organizaţiei care să-l împingă către o decizie. În felul acesta organizaţia se complace într-o situaţie ambiguă în care toată lumea ştie că trebuie schimbat ceva însă nimeni nu ia decizia. Paralizia decizională apare în special atunci când implicaţiile deciziei pot avea impact major asupra persoanei care o ia, asupra organizaţiei sau asupra unor persoane cu care decidentul este legat emoţional dincolo de relaţia profesională.

Sunt multe alte explicaţii posibile pentru paralizia decizională: lipsa de încredere în sine, lipsa de informaţii sau informaţii prea multe şi prea detaliate, păreri diferite în cadrul grupului afectat de decizie, încercarea de a găsi decizia perfectă care să rezolve mai multe lucruri deodată, conştientizarea sau chiar exagerea riscurilor pe care decizia le poate avea pentru organizaţie sau pentru persoane apropiate, teama de a lua o decizie greşită care să nu mai poată fi corectată, teama de necunoscut şi de ceea ce va urma după luarea deciziei, costul de oportunitate prea mare pentru a lua acea decizie, conflictul dintre decizia care ar trebui luată şi valorile sau interesele noastre personale, nesiguranţa privind rezultatele implementării deciziei pe care o avem de luat.
Fiind atât de multe posibile cauze ale paraliziei decizionale, uneori evităm chiar decizii uşoare fără a conştientiza acest lucru. Uneori ne simţim paralizaţi şi lupta cu noi inşine de a ieşi din această stare ne abate atenţia de la lucrurile mai importante pe care le avem de făcut ca manageri. Într-un final paralizia decizională se reduce la teama de consecinţe care produce anxietate şi alimentează în continuare teama. Este o spirală care se accelerează şi care duce rapid la lipsa de rezultate şi la disconfort emoţional cu implicaţii negative mari asupra organizaţiei.
Pentru a ieşi din această spirală vă recomand o analiză simplă pentru fiecare decizie care vi se pare greu de luat, analiză care să privească problema din următoarele perspective: Ce se va întâmpla dacă iau decizia? Ce se va întâmpla dacă nu o iau? Ce nu s-ar întampla dacă iau decizia? Şi ce nu s-ar întâmpla dacă nu o iau? Răspunzând la aceste întrebări veţi vedea mult mai clar implicaţiile deciziei pe care o aveţi de luat. După această analiză, pentru a merge mai departe analizaţi ce lucruri bune se vor întâmpla în urma luării acestei decizii. În final, trecând prin toţi aceşti paşi mai analizaţi-vă încă o dată ceea ce simtiţi în legătură cu decizia pe care vreţi să o luaţi. Vă asigur că vă veţi simţi mai confortabil faţă de situaţia în cauză şi că veţi ajunge să tranşaţi problema şi să mergeţi mai deparate către alte provocări pe care le aveţi de rezolvat.
Si nu uitaţi că rolul dumneavoastră ca manageri este să luaţi decizii, nu să le amânaţi sau să le evitaţi şi că uneori este mai bine să luaţi o decizie riscantă şi să mergeţi mai departe decât să staţi pe loc şi să vă frământaţi inutil. Chiar dacă decizia se va dovedi greşită veţi putea măcar învăţa ceva din respectiva situaţie iar învăţarea, mai ales în management, înseamnă evoluţie pentru că vă va putea ajuta pe viitor în situaţii similare.
 
 
 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri