Despre paralizia decizională
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 20.01.2021

Despre paralizia decizională

GALERIE
Schipor Dan-consultant management
  • Schipor Dan-consultant management
- +
 De multe ori mi se întâmplă ca atunci când dau o solutie managerială unui client să aflu că şi el se gândise la aceeaşi soluţie dar nu a decis încă să o pună în practica. De multe ori motivul nepunerii în practică a unei decizii are la bază factori obiectivi legaţi de momentul implementării, resursele necesare sau oportunitatea implementării.

 Uneori însă, întârzierea unor decizii evidente care trebuie luate nu are decât o explicaţie subiectivă legată de paralizia decizională a managerului în cauză. Riscul apariţiei unui astfel de fenomen este mai mare în cazul companiilor antreprenoriale în care proprietarul nu are multe presiuni formale din interiorul organizaţiei care să-l împingă către o decizie. În felul acesta organizaţia se complace într-o situaţie ambiguă în care toată lumea ştie că trebuie schimbat ceva însă nimeni nu ia decizia. Paralizia decizională apare în special atunci când implicaţiile deciziei pot avea impact major asupra persoanei care o ia, asupra organizaţiei sau asupra unor persoane cu care decidentul este legat emoţional dincolo de relaţia profesională.

Sunt multe alte explicaţii posibile pentru paralizia decizională: lipsa de încredere în sine, lipsa de informaţii sau informaţii prea multe şi prea detaliate, păreri diferite în cadrul grupului afectat de decizie, încercarea de a găsi decizia perfectă care să rezolve mai multe lucruri deodată, conştientizarea sau chiar exagerea riscurilor pe care decizia le poate avea pentru organizaţie sau pentru persoane apropiate, teama de a lua o decizie greşită care să nu mai poată fi corectată, teama de necunoscut şi de ceea ce va urma după luarea deciziei, costul de oportunitate prea mare pentru a lua acea decizie, conflictul dintre decizia care ar trebui luată şi valorile sau interesele noastre personale, nesiguranţa privind rezultatele implementării deciziei pe care o avem de luat.
Fiind atât de multe posibile cauze ale paraliziei decizionale, uneori evităm chiar decizii uşoare fără a conştientiza acest lucru. Uneori ne simţim paralizaţi şi lupta cu noi inşine de a ieşi din această stare ne abate atenţia de la lucrurile mai importante pe care le avem de făcut ca manageri. Într-un final paralizia decizională se reduce la teama de consecinţe care produce anxietate şi alimentează în continuare teama. Este o spirală care se accelerează şi care duce rapid la lipsa de rezultate şi la disconfort emoţional cu implicaţii negative mari asupra organizaţiei.
Pentru a ieşi din această spirală vă recomand o analiză simplă pentru fiecare decizie care vi se pare greu de luat, analiză care să privească problema din următoarele perspective: Ce se va întâmpla dacă iau decizia? Ce se va întâmpla dacă nu o iau? Ce nu s-ar întampla dacă iau decizia? Şi ce nu s-ar întâmpla dacă nu o iau? Răspunzând la aceste întrebări veţi vedea mult mai clar implicaţiile deciziei pe care o aveţi de luat. După această analiză, pentru a merge mai departe analizaţi ce lucruri bune se vor întâmpla în urma luării acestei decizii. În final, trecând prin toţi aceşti paşi mai analizaţi-vă încă o dată ceea ce simtiţi în legătură cu decizia pe care vreţi să o luaţi. Vă asigur că vă veţi simţi mai confortabil faţă de situaţia în cauză şi că veţi ajunge să tranşaţi problema şi să mergeţi mai deparate către alte provocări pe care le aveţi de rezolvat.
Si nu uitaţi că rolul dumneavoastră ca manageri este să luaţi decizii, nu să le amânaţi sau să le evitaţi şi că uneori este mai bine să luaţi o decizie riscantă şi să mergeţi mai departe decât să staţi pe loc şi să vă frământaţi inutil. Chiar dacă decizia se va dovedi greşită veţi putea măcar învăţa ceva din respectiva situaţie iar învăţarea, mai ales în management, înseamnă evoluţie pentru că vă va putea ajuta pe viitor în situaţii similare.
 
 
 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Joaca de-a reforma

Cătălin ONOFREI

Joaca de-a reforma

Îmi aduc aminte că aţi promis o Românie normală la cap, la inimă şi la trup!

Filmuletul zilei

opinii

Make Romania Great Again!

Briscan ZARA

Make Romania Great Again!

A fost vreodată România noastră grandioasă, a fost vreun moment din istorie la care ne putem raporta şi care poate fi luat drept exemplu de reuşită, de „aşa da”? Poate cineva spune că o anumită perioadă a fost cea mai apropiată de nivelul albastru al satisfacţiei dintre toate? A existat un moment la care să ne raportăm şi să zicem: „Nu mai e cum a fost atunci când eram cei mai şmecheri, când călăream valul, când eram temuţi, respectaţi, apreciaţi la adevărata valoare”?

Bunul păstor

Mihai DORIN

Bunul păstor

A plecat la Domnul mult prea devreme, la o vârstă la care un îndrumător spiritual îşi desăvârşeşte misiunea creştină, Prea Sfinţitul Florentin Crihălmeanu, episcop greco-catolic de Cluj-Gherla. Clujenii ne-au oferit cu acest prilej o lecţie de dragoste şi civilizaţie, prin felul în care au înţeles să-şi arate preţuirea pentru blândul păstor, care în cei peste 23 de ani de slujire a cucerit inimile credincioşilor. Şi nu au fost doar cei greco-catolici, aşa cum eu însumi am înţeles cu ani în urmă, atunci când l-am cunoscut, ci deopotrivă ortodocşi ori romano-catolici. 

Un chip pururi adorat

Nichita DANILOV

Un chip pururi adorat

A luminat ea, femeia, vreodată, inima lui bântuită de disperare şi dorinţă de moarte? În întunecatele clipe ale existenţei sale, şi-a adus oare aminte Eminescu de trecerea Veronicăi prin viaţa sa? Sau a fost şi ea o dezamăgire pustiitoare, cum deseori e existenţa oricăruia dintre noi pentru un altul? A fost ea picătura de neant ce a umplut paharul suferinţei sale sau stropul de lumină ce i-a împrăştiat, fie şi pentru o clipă, întunericul?

pulspulspuls

Unde-s ieşenii din scandalul intern din PNL? Or fi ăia ascunşi după draperie?

Unde-s ieşenii din scandalul intern din PNL? Or fi ăia ascunşi după draperie?

Iată, stimaţi telespectatori, că iarăşi pică ieşenii de papagal în politichia care se face la Bucureşti.

Caricatura zilei

Febra

Editia PDF

Bancul zilei

In Antarctica s-a inregistrat cea mai scazuta temperatura de pe glob: -93,2 grade ...prin urmare va propunem sa ne reami (...)

Parteneri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.