Despre pieţe şi instrumente financiare
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

Despre pieţe şi instrumente financiare

GALERIE
AlinAndries
  • AlinAndries
- +

Conceptul de activ prezintă o importanţă crucială pentru înţelegerea şi explicarea proceselor care se derulează în cadrul economiei. În general, un activ poate fi definit ca orice formă de păstrare a valorii sau ca un bun care are valoare pentru deţinătorul acestuia într‐un proces de schimb. 

Activele pot fi clasificate în active reale şi active financiare. Activele reale sunt bunuri corporale şi necorporale (clădiri, terenuri, utilaje etc.) integrate în circuitul economic care generează pentru posesor venituri viitoare (profit, rentă, chirie etc.) şi care fac obiectul pieţei schimburilor comerciale. Activele financiare constituie active a căror valoare nu depinde de forma fizică în care sunt încorporate drepturile, ca în cazul activelor reale, ci se concretizează în hârtii de valoare sau înscrisuri (înregistrări) în cont care conferă deţinătorilor drepturi asupra unor venituri prezente şi viitoare (dobânzi, dividende, prime etc.). Deşi diferenţiate, activele reale şi cele financiare sunt interconectate. Activele financiare sunt emise adesea în vederea dobândirii unor active reale, iar activele reale sunt, de regulă, folosite pentru obţinerea veniturilor necesare plăţii obligaţiilor către deţinătorii activelor financiare sau, altfel spus, servesc la generarea cash‐flow‐urilor pentru activele financiare.

Mai mult, cele două tipuri de active prezintă cel puţin o trăsătură comună - aşteptările privind generarea unor cash‐flow‐uri viitoare pentru deţinătorul lor. Anticipaţia privind cash‐flow‐urile viitoare stă de altfel la baza unui proces foarte important, cel al evaluării, care presupune determinarea valorii intrinseci sau a preţului unui activ financiar. Principiul fundamental al evaluării este acela că preţul unui activ financiar reprezintă valoarea prezentă a cash‐flow‐urilor aşteptate, indiferent de natura activului financiar.

Pentru a desemna activele financiare, în lucrările de teorie financiară, dar şi în practica pieţelor financiare se utilizează o varietate de termeni: titluri financiare, valori mobiliare, contracte, produse financiare sau instrumente financiare, fără a se realiza întotdeauna o distincţie clară în privinţa înţelesului acestor termeni1.

Activele financiare fac obiectul pieţei financiare. Piaţa financiară poate fi definită ca locurile sau ansamblurile mijloacelor de comunicaţii care facilitează vânzarea‐cumpărarea activelor/instrumentelor financiare la preţuri formate în funcţie de cerere‐ofertă şi determinate de factori economici, financiari, monetari, psihologici şi tehnici. Piaţa financiară cuprinde toate instituţiile şi procedurile care facilitează transferurile de fonduri, atât pe termen scurt, cât şi pe termen mediu şi lung, de la entităţile excedentare către entităţile deficitare, în schimbul instrumentelor financiare emise de acestea.

Pieţele financiare au o importanţă majoră în cadrul unei economii ţinând cont de rolul pe care îl îndeplinesc în realizarea transferurilor de capital, în informarea şi protejarea investitorilor şi în stabilirea valorii instrumentelor financiare. În cadrul oricărei economii, piaţa financiară permite confruntarea cererii cu oferta de resurse financiare şi, corespunzător, asigurarea finanţării entităţilor deficitare de către cele ce deţin fonduri disponibile pentru investiţii. Funcţiile principale ale pieţelor financiar sunt: atragerea economiilor populaţiei; participarea persoanelor juridice şi fizice la capitalul firmelor; facilitarea întâlnirii cererii şi ofertei de capital; reorientarea şi restructurarea sectoarelor economiei naţionale; barometru al economiilor naţionale şi economiei mondiale.

Importanţa pieţei financiare pentru o economie rezidă în rolul său semnificativ în finanţarea firmelor şi a statului. Astfel, pieţele financiare facilitează colectarea capitalurilor temporar disponibile în economie şi realocarea celor insuficient sau ineficient valorificate la un moment dat, ceea ce permite un transfer eficient de resurse băneşti de la agenţii excedentari la cei deficitari care pot să‐i ofere o valorificare superioară.

Piaţa financiară „are rolul liniei de mijlocaşi din echipa de fotbal, de a asigura unitatea de acţiune calificată dintre «înaintaşi» â investitorii de capital care plasează fondurile în riscurile jocului economic, pe de o parte, şi «apărători» â antreprenorii‐manageri care apără cea mai bună rentabilitate posibilă în condiţiile de joc date”.2

 

1 Pentru o prezentare detaliată vezi Maria Prisacariu, Silviu Ursu, Alin Andrieş - Pieţe şi instrumente financiare, Editura Universităţii „Al. I. Cuza”, Iași, 2008

2 Stancu, I. - Finanţe. Pieţe financiare şi gestiunea portofoliului. Investiţii reale şi finanţarea lor. Analiza şi gestiunea financiară a întreprinderii, Editura Economică, Bucureşti, 2002

 

Alin Andrieş este profesor universitar doctor la Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Politica nu este o luptă între Bine şi Rău, ci una pentru putere şi resurse

Alexandru LĂZESCU

Politica nu este o luptă între Bine şi Rău, ci una pentru putere şi resurse

Deşi în plan emoţional sunt de înţeles dezamăgirile privind formarea noii alianţe de guvernare PNL-PSD şi comportamentul lui Iohannis, acestea sunt expresia unei viziuni idilice asupra politicii, fără nici o legătură cu realitatea.

Filmuletul zilei

opinii

Curcubeul experimental al lui Robert Şerban

Nichita DANILOV

Curcubeul experimental al lui Robert Şerban

Citit cap-coadă, poemul lui Robert Şerban e cât se poate de coerent. Imaginile se leagă între ele, ideile sunt duse până la capăt. Aproape nimic nu e lăsat la voia întâmplării. Şi faptul acesta e de-a dreptul fascinat. Oare de ce dadaiştii nu alegeau o temă? De ce scrisul lor e disparat, alcătuit din unghiuri, cercuri şi linii frânte ce par a nu avea prea multe puncte comune cu realitatea?? Hazardul poate fi provocat şi apelând la logică şi raţiune. La inspiraţie poetică.

Evenimente demografice - IV. Divorţialitatea

Ciprian IFTIMOAEI

Evenimente demografice - IV. Divorţialitatea

Articolul din această săptămână încheie seria dedicată evenimentelor demografice (natalitatea, mortalitatea, nupţialitatea şi divorţialitatea) analizate pe baza statisticilor oficiale, relevante la nivel naţional şi pentru judeţul Iaşi. În luna martie 2021 s-a înregistrat cel mai mare număr de divorţuri din perioada ianuarie 2020 - septembrie 2021: 2702 divorţuri, iar trendul a rămas constant, cu peste 2000 de separări de cupluri, până în iunie 2021.

Aydan Özoğuz sau diversificarea diversităţii

Michael ASTNER

Aydan Özoğuz sau diversificarea diversităţii

În loc de motto: Să luptăm pentru pace până nu mai rămâne piatră peste piatră!

pulspulspuls

Scenarii cu privire la desemnarea noului viceprimar din partea partidoiului la noi în târg

Scenarii cu privire la desemnarea noului viceprimar din partea partidoiului la noi în târg

Aventurile consilierului Balalaicu de la partidoiul ieşean, care caută un post bun pe la vreun minister, dar, desigur, s-ar mulţumi şi cu ceva pe plan local, dar care musai să producă caşcaval, aventuri pe care le-am povestit aici la gazetă exclusiv din dorinţa de a arăta cum merg lucrurile în politichia ieşeană, au stârnit un interes neaşteptat în rândul cititorilor noştri şi nu numai. 

Caricatura zilei

Moș Nicoale & Co

Editia PDF

Bancul zilei

- "Pentru o digestie buna beau bere. Daca nu am pofta de mâncare, beau vin alb. Daca am tensiunea scazuta, beau vin ros (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.