Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Despre pieţe şi instrumente financiare

GALERIE
AlinAndries
  • AlinAndries
- +

Conceptul de activ prezintă o importanţă crucială pentru înţelegerea şi explicarea proceselor care se derulează în cadrul economiei. În general, un activ poate fi definit ca orice formă de păstrare a valorii sau ca un bun care are valoare pentru deţinătorul acestuia într‐un proces de schimb. 

Activele pot fi clasificate în active reale şi active financiare. Activele reale sunt bunuri corporale şi necorporale (clădiri, terenuri, utilaje etc.) integrate în circuitul economic care generează pentru posesor venituri viitoare (profit, rentă, chirie etc.) şi care fac obiectul pieţei schimburilor comerciale. Activele financiare constituie active a căror valoare nu depinde de forma fizică în care sunt încorporate drepturile, ca în cazul activelor reale, ci se concretizează în hârtii de valoare sau înscrisuri (înregistrări) în cont care conferă deţinătorilor drepturi asupra unor venituri prezente şi viitoare (dobânzi, dividende, prime etc.). Deşi diferenţiate, activele reale şi cele financiare sunt interconectate. Activele financiare sunt emise adesea în vederea dobândirii unor active reale, iar activele reale sunt, de regulă, folosite pentru obţinerea veniturilor necesare plăţii obligaţiilor către deţinătorii activelor financiare sau, altfel spus, servesc la generarea cash‐flow‐urilor pentru activele financiare.

Mai mult, cele două tipuri de active prezintă cel puţin o trăsătură comună - aşteptările privind generarea unor cash‐flow‐uri viitoare pentru deţinătorul lor. Anticipaţia privind cash‐flow‐urile viitoare stă de altfel la baza unui proces foarte important, cel al evaluării, care presupune determinarea valorii intrinseci sau a preţului unui activ financiar. Principiul fundamental al evaluării este acela că preţul unui activ financiar reprezintă valoarea prezentă a cash‐flow‐urilor aşteptate, indiferent de natura activului financiar.

Pentru a desemna activele financiare, în lucrările de teorie financiară, dar şi în practica pieţelor financiare se utilizează o varietate de termeni: titluri financiare, valori mobiliare, contracte, produse financiare sau instrumente financiare, fără a se realiza întotdeauna o distincţie clară în privinţa înţelesului acestor termeni1.

Activele financiare fac obiectul pieţei financiare. Piaţa financiară poate fi definită ca locurile sau ansamblurile mijloacelor de comunicaţii care facilitează vânzarea‐cumpărarea activelor/instrumentelor financiare la preţuri formate în funcţie de cerere‐ofertă şi determinate de factori economici, financiari, monetari, psihologici şi tehnici. Piaţa financiară cuprinde toate instituţiile şi procedurile care facilitează transferurile de fonduri, atât pe termen scurt, cât şi pe termen mediu şi lung, de la entităţile excedentare către entităţile deficitare, în schimbul instrumentelor financiare emise de acestea.

Pieţele financiare au o importanţă majoră în cadrul unei economii ţinând cont de rolul pe care îl îndeplinesc în realizarea transferurilor de capital, în informarea şi protejarea investitorilor şi în stabilirea valorii instrumentelor financiare. În cadrul oricărei economii, piaţa financiară permite confruntarea cererii cu oferta de resurse financiare şi, corespunzător, asigurarea finanţării entităţilor deficitare de către cele ce deţin fonduri disponibile pentru investiţii. Funcţiile principale ale pieţelor financiar sunt: atragerea economiilor populaţiei; participarea persoanelor juridice şi fizice la capitalul firmelor; facilitarea întâlnirii cererii şi ofertei de capital; reorientarea şi restructurarea sectoarelor economiei naţionale; barometru al economiilor naţionale şi economiei mondiale.

Importanţa pieţei financiare pentru o economie rezidă în rolul său semnificativ în finanţarea firmelor şi a statului. Astfel, pieţele financiare facilitează colectarea capitalurilor temporar disponibile în economie şi realocarea celor insuficient sau ineficient valorificate la un moment dat, ceea ce permite un transfer eficient de resurse băneşti de la agenţii excedentari la cei deficitari care pot să‐i ofere o valorificare superioară.

Piaţa financiară „are rolul liniei de mijlocaşi din echipa de fotbal, de a asigura unitatea de acţiune calificată dintre «înaintaşi» â investitorii de capital care plasează fondurile în riscurile jocului economic, pe de o parte, şi «apărători» â antreprenorii‐manageri care apără cea mai bună rentabilitate posibilă în condiţiile de joc date”.2

 

1 Pentru o prezentare detaliată vezi Maria Prisacariu, Silviu Ursu, Alin Andrieş - Pieţe şi instrumente financiare, Editura Universităţii „Al. I. Cuza”, Iași, 2008

2 Stancu, I. - Finanţe. Pieţe financiare şi gestiunea portofoliului. Investiţii reale şi finanţarea lor. Analiza şi gestiunea financiară a întreprinderii, Editura Economică, Bucureşti, 2002

 

Alin Andrieş este profesor universitar doctor la Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri