(LIVE-VIDEO) Neaşteptat: Ziua Unirii a umplut Piaţa Unirii. Motivul? Autostrada Unirii
UPDATE: Câteva sute de oameni au pornit intr-un mars unionist pe bulevardul „Stefan cel (...)
citeste totduminica, 24.01.2021
În contextul pandemiei de COVID-19 auzim tot mai des vorbindu-se despre riscurile la care suntem expuşi şi necesitatea de a gestiona aceste riscuri. Dar pentru a putea gestiona riscul este necesar să înţelegem ce reprezintă riscul în general. Riscul poate fi definit ca un eveniment incert, dar posibil, care ar putea provoca anumite pierderi.
Conform dicţionarului explicativ al limbii române termenul de risc provine din limba franceză şi semnifică un „pericol eventual, mai mult sau mai puţin previzibil, o primejdie” [Noul dicţionar explicativ al limbii române, Editura Litera Internaţional, 2002]. Unii autori [Moosa, I. (2007) Operational risk management, Palgrave Macmillan] consideră că termenul de risc îşi are originea în latinescul risicum sau în cuvântul arab risq. Latinescul risicum implică un eveniment nefavorabil care ţi se poate întâmpla, în vreme ce cuvântul arab risq are o conotaţie pozitivă, semnificând orice îi este dat unei persoane (de Dumnezeu) şi din care această persoană poate obţine un profit sau o satisfacţie. Cuvântul grecesc κίνδυνος, derivat din cuvântul arab risq, se referă la şansa de a obţine un rezultat dintr-o situaţie care implică posibilitatea de a obţine ceva bun sau ceva rău.
Riscul este privit ca un fenomen care provine din circumstanţe pentru care decidentul este în măsură să identifice evoluţii/ evenimente posibile şi chiar probabilitatea realizării acestora, fără a fi însă în măsură să precizeze cu exactitate care dintre aceste evenimente se va produce efectiv [Cocriş, V, Andrieş, A.M. (2010) Managementul riscurilor şi al performanţelor bancare, Editura Wolters Kluwer]. Se poate spune deci că riscul provine din imposibilitatea de a aprecia cu o anumită acurateţe care este evenimentul posibil, identificat ca atare de decident, care se va materializa efectiv şi va determina un anumit nivel al riscului. Chiar dacă probabilitatea estimată pentru materializarea efectivă a unui anumit factor generator de risc este ridicată, decidentul nu poate fi sigur dacă acel eveniment este cel care se va întâmpla cu certitudine şi nu un altul. Este posibil chiar să se producă un fenomen a cărui probabilitate era apreciată la un nivel redus sau chiar un eveniment neprevăzut.
Astfel, riscul îşi are originea în incertitudine, incertitudine privită ca abatere de la rezultatul anticipat. Incertitudinea poate fi clasificată în două categorii [Schroeck, G. (2002) Risk management and value creation in financial institutions, John Wiley & Sons]: a) Incertitudine generală - necunoaşterea totală a posibilelor rezultate şi care determină imposibilitatea de a lua decizii raţionale şi de a cuantifica rezultatul potenţial; sau b) Incertitudine specifică - pot fi atribuite probabilităţi obiective sau măcar subiective rezultatelor posibile, fapt care permite cuantificarea rezultatului potenţial. Termenul de risc este folosit, de obicei, în legătură cu o incertitudine specifică, deoarece statistica ne permite să cuantificăm această incertitudine prin intermediul unor măsuri specifice, precum abaterile de la medie. Abaterile în jurul mediei se calculează de cele mai multe ori cu ajutorul indicatorilor varianţa (dispersia) şi deviaţia standard (abaterea medie pătratică), care în domeniul financiar poartă denumirea de volatilitate deoarece există abateri pozitive şi negative de la medie. În general, dar mai ales în domeniul financiar, riscul se referă numai la abaterile negative de la rezultatul aşteptat sau dorit şi este asociat cu posibilitatea de a înregistra o pierdere, în timp ce abaterile pozitive sunt considerate a fi oportunităţi. Mai mult, abordările teoretice fac distincţie între riscul pur şi riscul speculativ. Riscul pur se limitează doar la posibilitatea unui pericol/pierderi, precum pagubele potenţiale ale unor calamităţi naturale sau riscul de deces din cauza unui virus. Riscul speculativ se referă atât la pierdere, cât şi la posibilitatea unui câştig şi este specific mediului economic şi financiar, dar şi jocurilor de noroc.
Instituţiile financiare, asemenea oricăror societăţi comerciale, se pot confrunta cu numeroase riscuri, care pot sau nu pot fi controlate, dar care afectează situaţia financiară şi profiturile viitoare ale acestora. Riscul financiar poate fi definit ca un fenomen care apare pe parcursul derulării operaţiunilor financiare şi care provoacă efecte negative asupra activităţilor respective prin deteriorarea calităţii activelor, diminuarea profitului sau chiar înregistrarea de pierderi, ce afectează funcţionalitatea instituţiilor financiare. Pentru a înţelege mai bine conceptul de risc financiar, este util să facem distincţia dintre pierderile aşteptate (care reprezintă valoarea medie a pierderilor anticipate pentru un anumit interval de timp) şi pierderile neaşteptate (care se referă la gradul de incertitudine cu privire la rezultatele viitoare). Riscurile financiare sunt o sursă de cheltuieli neprevăzute, iar problema gestiunii riscurilor prin implementarea unor programe adecvate are o importanţă deosebită pentru performanţa şi stabilitatea unei instituţii. Astfel, atât referitor la riscurile financiare, cât şi la alte categorii de riscuri se aplică principiul statutat de H. James Harrington: „Dacă nu poţi măsura ceva, nu-l poţi înţelege; dacă nu-l poţi înţelege, nu-l poţi controla; dacă nu-l poţi controla, nu-l poţi îmbunătăţi.”
Alin Andrieş este profesor universitar doctor la Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi
Cuvinte cheie:
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
(FOTO) Accident în apropiere de Ciric, din vina unui şofer „uituc”
Poliţiştii au găsit 200 de persoane care participau la o petrecere, într-un local din Cluj
Drulă, mesaj special pentru moldoveni de Ziua Unirii: Multe detalii despre A7, puţine despre A8
Alte 1.816 cazuri noi de persoane infectate cu COVID. 54 de decese în ultimele 24 de ore
(FOTO-VIDEO) Marş unionist în centrul Iaşului. „Basarabia e România”. Circulaţia închisă
(VIDEO) După ce s-a curăţat de iaurt, Chirica a vorbit despre renunţarea la viaţa politică
(VIDEO) Incidente în Piaţa Unirii: Primarul Iaşului, atacat şi mânjit de un protestatar
(LIVE-VIDEO) Neaşteptat: Ziua Unirii a umplut Piaţa Unirii. Motivul? Autostrada Unirii
(VIDEO) Schior fugărit de urs pe o pârtie din Predeal. Cum a fost „păcălit” animalul
VIDEO viral. O pisică îndepărtează un bebeluș de balustrada unui balcon
Actriţa de teatru Oana Ştefănescu a murit la vârsta de 60 de ani
Dragnea, privilegiat şi în închisoare. Deținuții vor fi vaccinați înaintea populației generale
Medic, despre efectele pe termen lung ale COVID-19: Apar decese după 5-6 luni de la infecţie
Accident grav la Vatra Dornei. Patru victime după impactul între două maşini
Societatea de Medici și Naturaliști din Iași şi Unirea Principatelor Române
Cluj: Maşină cu două femei înăuntru, ţinută de trecători să nu cadă într-o râpă
VIDEO-VIRAL de la protestele din Rusia. Patru „ţestoase” sub un potop de bulgări de zăpadă
COVID-19 face prăpăd într-o comună din Botoşani. Sursa infectării, o slujbă de Bobotează
Este Bianca Andreescu lesbiană? Ce răspuns a dat sportiva de origine română
Un senator PSD, din piscină, mesaj pentru „fomişti”: „Am Audi A8, am şi smart”
Autostrada „Unirii”: Compania de Autostrăzi pune tunurile pe proiectanţii spanioli
Un corifeu al „gândirii politice corecte”- Noam Chomsky (II)
Pe senatoarea Baubau de la Iaşi ştim bine că o ştiţi. Dar pe mama ei?
Profesori ieşeni au realizat un ghid care-i ajută pe elevi să înţeleagă valoarea banilor
Hoaţă: un pensionar era să plătească toată pensia pentru un covrig
Ieşence furate din apartament pe geam în timp ce stăteau la masă în camera alăturată
Reîncep pensionările în Justiţie? Un anunţ a creat panică printre magistraţii ieşeni
DRAMĂ: Bolnavii cronici sub 65 de ani, abandonaţi în plină pandemie de toate instituţiile statului
2 ani şi 8 luni de puşcărie pentru că a condus beat o zi întreagă
Hora Unirii, scoasă din programul oficial al manifestărilor de la Iaşi
Conflict neobişnuit la Urbanism, în Primărie: CTATU versus CATU
Prins tocmai în Irlanda de Nord după ce şi-a tâlhărit consăteanul din Erbiceni
Proiect de 200.000 de euro la USAMV pentru prevenirea hepatitei E
Italia blochează reţeaua socială TikTok pentru utilizatorii a căror vârstă nu este garantată
Raed Arafat anunţă că decizia relaxării unor măsuri în Capitală este reversibilă
Boeing promite avioane care pot zbura cu combustibil fără petrol până în 2030
740.294 persoane din etapa a II-a, înscrise în platformă pentru vaccinare
Apelul FC Barcelona la suspendarea lui Messi a fost respins. Starul va sta pe margine încă o etapă
Intrarea în Statele Unite ale Americii se va face pe baza unu test negativ de coronavirus
Nicolae GRECUCe model alegem?În speranţa că sportul românesc va redeveni el însuşi un model în Europa, înclinăm spre Slovenia. |
Eugen MUNTEANUUn corifeu al „gândirii politice corecte”- Noam Chomsky (II) |
pr. Constantin STURZUPrudenţi, nu fricoşi; blânzi, nu naivi |
Alexandru CĂLINESCUO poveste sordidă |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.