anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
TVR Iasi Telejurnal
anunturi

sambata, 01.04.2023

Despre rolul comitetului executiv

GALERIE
Bloc
 • Bloc
- +

Exercitarea controlului: comitetul executiv poate dispune sau efectua controale, direct sau prin mandatarea președintelui ori administratorului, după caz, în legătură cu orice aspecte care privesc condominiul sau/și viața de asociație; activitatea comitetului executiv este supusă controlului intern de către cenzorul asociației de proprietari.

Constatarea și aplicarea contravențiilor - Comitetul executiv poate constata săvârșirea de contravenții în legătură cu aspecte care privesc condominiul sau/și viața de asociație, dar nu are calitatea de a aplica sancțiuni. În schimb, poate sesiza autoritățile publice competente să ia măsurile cerute de lege în aceste cazuri.

Relația membrilor comitetului executiv cu proprietarii - Membri comitetului executiv trebuie să țină o legătură permanentă, cu membri asociației pentru a-i informa și consulta cu tot ceea ce prezintă interes referitor la condominiu și la viața de asociație. Această relație trebuie extinsă și la nivelul celorlalte categorii de persoane, respectiv: proprietarii nemembri ai asociației, locuitorii din condominiu, indiferent de calitatea lor (chiriași, membri de familie), cei care desfășoară activități în spații din cadrul condominiului, personalul asociației, cei care tranzitează condominiul (lucrători ocazionali, alte categorii).

Relația cu cei care locuiesc, muncesc sau tranzitează condominiul

Dreptul de a i se adresa cereri - Comitetul executiv este obligat să primească orice fel de corespondență ce i se adresează și să dea curs acesteia.

Dreptul de a adresa sesizări privind activitatea furnizorului - Comitetul executiv este obligat să primească și să soluționeze sesizările adresate. Se știe că proprietarii au dreptul de a „primi explicații cu privire la calculul cotei de contribuție la cheltuielile asociației de proprietari și, după caz, de a le contesta, în scris, drept prevăzut în art. 28 (3) din lege. Dacă „președintele sau administratorul nu ia toate măsurile necesare în scopul facilitării accesului proprietarilor la documentele contabile sau la orice alt document al asociației de proprietari” aceștia pot să notifice despre aceasta comitetul executiv care este obligat conform art. 28 (3) din lege, să dea un răspuns, în termen de 10 zile de la depunerea acestora. Conform art. 28 (4) din lege „în cazul în care președintele sau administratorul nu ia toate măsurile necesare în scopul facilitării accesului proprietarilor la documentele contabile sau la orice alt document al asociației de proprietari, proprietarii au dreptul de a notifica despre aceasta comitetul executiv și cenzorul/comisia de cenzori”.

Dreptul de a fi primit la ședința comitetului executiv - Cu acordul comitetului executiv, persoanele care doresc să-și exprime, personal, punctul de vedere, cu privire la chestiuni ce privesc asociația de proprietari sau condominiul, pot participa la ședința acestui organism. Comitetul executiv poate decide să invite persoane fizice sau/și juridice în legătură cu probleme de competența sa.

Programul de activitate al comitetului executiv - În afara obligației lunare de a ține o ședință, comitetul executiv trebuie să-și întocmească un program de lucru care să includă activități de birou și de teren. Acest program se va aduce la cunoștința proprietarilor prin afișaj la avizierul asociației și orice altă cale care permite înștiințarea proprietarilor.

Remunerația membrilor comitetului executiv - Membrii comitetului executiv pot fi remunerați pe baza unui contract de mandat, conform hotărârii adunării generale a proprietarilor. (art. 58 (1) din lege) 

Registrul unic al asociației de proprietari  - Comitetul executiv este obligat, conform art. 55 (4) din lege, să consemneze în Registrul unic asociației de proprietari, procesul verbal al ședinței și deciziile luate.

Recomandare

Pentru detalii vă recomandăm să consultați Legii nr. 196/2018 privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari și administrarea condominiilor, Codul Civil și Ordinul Ministrului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice nr. 1058/2019 privind conținutul cadru al statutului asociației de proprietari și al regulamentului condominiului.


Cei care doresc să ni se adreseze cu teme referitoare la specificul rubricii o pot face.

Adresa poștală: b-dul. N. Iorga nr. 35, bl. N1, parter, Iași

E-mail: redactie@ziaruldeiasi.ro; claudiu.raus@ziaruldeiasi.ro

Rubrică sponsorizată de SC Conex Distribution SA

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Greierii din capul „furnicuţei”

Nicolae GRECU

Greierii din capul „furnicuţei”

Cazul Dorinel Munteanu nu este izolat: climatul de scandal care domină fotbalul românesc, iniţiat de oameni de fotbal cu calităţi îndoielnice, este girat chiar de către zeii care au scos acum 30 de ani lumea în stradă.

opinii

Eufemismele (V)

Eugen MUNTEANU

Eufemismele (V)

Comentarea metamorfozelor mereu surprinzătoare ale fenomenului discursiv pe care îl numim eufemizare continuă pe marginea unor exemple din aria terminologiilor profesionale.

Unionismul ca perdea de fum pentru goarnele Moscovei

Dorin DOBRINCU

Unionismul ca perdea de fum pentru goarnele Moscovei

Tema unionismului – în mod explicit unirea României cu Republica Moldova (sau invers) – a fost destul de populară în ultimul deceniu, în mai mare măsură la vest de Prut, în creştere la est de râu. Nu este de mirare că mulţi politicieni de la Bucureşti sau Chişinău, activişti de diverse orientări, cetăţeni în căutare de notorietate s-au agăţat de subiect şi l-au rostogolit în media, pe reţelele sociale, la manifestaţii felurite, la adunări electorale, conferinţe, l-au inscripţionat pe clădiri publice sau pe marginea căilor de comunicaţii.

Constituţia de la 1923 şi posteritatea ei

Ioan STANOMIR

Constituţia de la 1923 şi posteritatea ei

La centenar, constituţia de la 1923 întruchipează paradoxurile epocii interbelice: mai mult decât oricare alt text, ea ilustrează reuşitele şi imperfecţiunile sistemului de guvernare al României Mari. Lichidată în 1938 de lovitura de stat carlistă, repusă în vigoare parţial la 1944, înlocuită cu ordinea totalitară comunistă, spre a fi invocată mai apoi în anii de după 1989, constituţia de la 1923 devine, o dată cu trecerea timpului, imaginea libertăţii pe care noile tiranii o înlătură. În posteritate, constituţia de la 1923 este mai elocventă şi memorabilă decât în intervalul ei de aplicare concretă. În lupta cu dictaturile secolului XX, legea fundamentală de la 1923 este mobilizată ca un semn al moderaţiei şi al domniei legii.

pulspulspuls

O fi ea mare, dar nici la pensie nu-i tihneşte lui dom’colonel. Cine i-a stricat tihna şi de ce?

PULS

O fi ea mare, dar nici la pensie nu-i tihneşte lui dom’colonel. Cine i-a stricat tihna şi de ce?

Dacă e uichend, haideţi pe astăzi să fie una fără politicieni, că aşa ne-am şoptit în barbă acuma ceva vreme: măcar sâmbăta să nu-i mai vedem prin faţa ochilor pe aici pe la rubricuţă! Aşadar, să fie una cu „Bă, tu iar n-ai şapcă?”. Adicătelea cu ţaigheri şefi, foşti sau actuali. Iar pe astăzi avem veşti noi despre unul fost, actualmente pensionar baban. 

Caricatura zilei

România - Belarus

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Credeti ca blocurile ridicate dupa anii 2000 in Iasi si in tara sunt sigure in cazul unui cutremur major?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.