Despre Subprogramul FIV/ET 2015
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Advertorial

Despre Subprogramul FIV/ET 2015

GALERIE
program-fiv-ominiclinicprimul-copil-subprogram-fiv-2012Echipa medicala Centru de Fertilitate Ominiclinic 17Echipa medicala Centru de Fertilitate Ominiclinic 11Dr Adrian Bors
 • program-fiv-ominiclinic
 • primul-copil-subprogram-fiv-2012
 • Echipa medicala Centru de Fertilitate Ominiclinic 17
 • Echipa medicala Centru de Fertilitate Ominiclinic 11
 • Dr Adrian Bors
- +

*interviu cu dr. Adrian Bors, medic specialist in tratamentul infertilitatii si medicina reproductiva in Centrul de Fertilitate OminiClinic

Incepand cu luna aceasta, cuplurile infertile din zona Moldovei pot beneficia de fonduri prin Subprogramul National FIV/ET al Ministerului Sanatatii in cadrul Centrului de Fertilitate OminiClinic din Iasi. Includerea in subprogram a clinicii iesene va permite cuplurilor din regiune sa realizeze procedura de fertilizare in vitro la costuri reduse si le ofera speranta de a obtine o sarcina in cursul acestui an.

Ce parere aveti despre reluarea Subprogramul National FIV/ET 2015?

Este o initiativa mult asteptata in beneficiul cuplurilor infertile cu venituri reduse, mai ales in conditiile in care 1 din 6 cupluri din Romania lupta cu probleme de fertilitate. Alaturi de societatea civila si de reprezentanti ai asociatiilor de profil din domeniu, si clinica noastra a sustinut necesitatea reluarii subprogramului in ultimii ani si salutam demersul Ministerului Sanatatii. Romania era singura tara din Uniunea Europeana care nu avea o strategie clar definita in acest sector al sanatatii publice. Din pacate, fondurile sunt limitate si nu vor permite tuturor cuplurilor care au nevoie de acest subprogram sa il acceseze, de aceea speram atat in suplimentarea lor cat si in continuarea acestui subprogram in urmatorii ani.

Cine poate beneficia de Subprogramul Ministerului Sanatatii pentru fertilizare in vitro si embriotransfer ?

Ministerul Sanatatii a dispus alocarea fondurilor pentru sustinerea procedurii FIV/ET pe baza anumitor criterii si pentru anumite indicatii medicale. Printre cele mai importante sunt ca varsta femeii sa fie intre 24 si 40 de ani, valoarea rezervei ovariene (AMH) sa fie sub 1,1 ng/ml, sa aiba o indicatie pentru aceasta procedura de la un medic specialist in infertilitate si sa nu mai fi beneficiat de o procedura finantata de stat. Astfel, cei care au participat la Subprogramul anterior din 2011 nu se vor mai putea inscrie si anul acesta.

Credeti ca aceste conditii vor limita numarul de cupluri care sa beneficieze de fertilizare in vitro subventionata?

Limitarea prin introducerea criteriilor are ca principal scop oferirea acestei finantari cuplurilor cu sanse mai mari de a obtine un rezultat pozitiv in urma fertilizarii in vitro, permitand ca obiectivele programului sa fie indeplinite. In schimb, daca eligibilitatea pe baza criteriilor medicale este destul de stricta, am avut placuta supriza sa descoperim o relaxare a conditionarilor Ministerului din alte puncte de vedere : nu se solicita copie dupa certificatul de casatorie, astfel incat subprogramul ramane deschis si cuplurilor necasatorite care isi doresc un copil; nu mai exista conditionarea din anii trecuti ca nici unul din membrii cuplului sa nu aiba copii in viata.


Ce alte diferente mai exista fata de subprogramul anterior?

Din fericire, birocratia este mult redusa fata de anii anteriori si alcatuirea dosarului este destul de clara pentru solicitanti. In plus, cuplurile sunt mult mai bine informate de data aceasta si exista un grad de mobilizare rapida pentru depunerea dosarelor. Platforma deschisa online pentru informare asupra subprogramului de pe site-ul clinicii a fost un instrument important de comunicare si suport in sustinerea cuplurilor solicitante. Deja in clinica noastra am primit dosare din prima luna de desfasurare a subprogramului si urmeaza a fi examinate in perioada urmatoare.

Care sunt sansele cuplurilor de a realiza procedura de fertilizare prin acest program?

Solicitantii cu dosare aprobate vor beneficia de procedura in ordine cronologica a depunerii, in limita fondurilor oferite de Ministerul Sanatatii. Astfel, cei care se vor inscrie cu un dosar corect si complet in perioada imediat urmatoare au cele mai mari sanse sa realizeze procedura in urmatoarele 2-3 luni. Din pacate, limitarea fondurilor din bugetul Ministerului va face ca, la epuizarea lor, cuplurile care au dosare aprobate sa intre pe o lista de asteptare pana la suplimentarea fondurilor sau reluarea lor in anul urmator. De aceea ne exprimam si deschiderea de a raspunde intrebarilor venite din partea pacientilor pentru a le facilita depunerea cat mai rapida a dosarelor, mai ales avand experienta subprogramului trecut.

Care au fost rezultatele subprogramului desfasurat in 2011?

Am avut bucuria si in 2011 sa fim inclusi de Minister in lista clinicilor acreditate pe baza criteriilor de performanta si s-au nascut 30 de copii in urma dedicarii echipei Centrului de Fertilitate OminiClinic in procedurile de fertilizare in vitro. Avem o echipa de specialisti de renume, cu embriolog acreditat international ESHRE, si experienta a miii de cupluri infertile tratate de-a lungul anilor.
Clinica noastra este singura din zona Moldovei care a primit avizul Ministerului pentru desfasurarea subprogramului, atat in 2011 cat si in 2015, aceasta fiind o recunoastere a experientei, calitatii si profesionalismului colectivului medical.

 In total, un numar de peste 300 de copii au fost nascuti dupa sarcini obtinute prin proceduri de medicina reproductiva in clinica noastra. Primul copil nascut in urma subprogramului anterior a fost conceput in cadrul clinicii. Multe dintre cuplurile care au participat la subprogram si nu au obtinut o sarcina la momentul respectiv au optat ulterior pentru embriotransfer cu embrioni dezghetati si au reusit sa devina parinti in cele din urma. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Spiritul critic se află în moarte clinică

Alexandru LĂZESCU

Spiritul critic se află în moarte clinică

Scepticismul, spiritul critic sunt în pragul extincţiei într-un peisaj în care conformismul, alinierea cuminte la abordările predominante ale momentului sunt în ascensiune rapidă.

Filmuletul zilei

opinii

Iaşul marilor Uniri în viziunea lui Victor Bejan

Nichita DANILOV

Iaşul marilor Uniri în viziunea lui Victor Bejan

Având o astfel de istorie în spate, cartea-album este document îmbibat cu dragoste faţă de Iaşi şi România, un imn închinat istorie dulcelui Târg, menit să echilibreze, prin atmosfera şi sentimentele pe care le degajă, acele atitudini şi acele cărţi ce privesc istoria noastră dintr-un unghi din ce în ce mai derizoriu.

Efecte şi reacţii

Dana ȚABREA

Efecte şi reacţii

Nu numai că „Jocul de-a măcelul” de Eugen Ionescu pare să anticipe reacţiile oamenilor pe timp de pandemie, dar cei de la Teatrul Studenţesc Thespis au avut inspirata idee de a realiza un spectacol. Până la urmă, e spectacolul vieţilor noastre de aproape un an de zile. Cine şi-ar fi imaginat că o viaţă comună, normală, aşa cum am avut până la izbucnirea pandemiei de Covid ar putea fi dezideratul vremurilor pe care le traversăm?

2+2=4 pastile media

Michael ASTNER

2+2=4 pastile media

Orice şedere a mea la ţară înseamnă şi un fel de cură mediatică de detelevizare, în sensul că timp de două-trei săptămâni ori chiar timp de două luni nu mă uit la televizor. Desigur, mă mai „dau” pe net, da. Dar în principiu legătura mea cu ţara se face prin intermediul radioului. Care radio merge non-stop cât îs în casă (inclusiv noaptea, când dorm), iar asta invariabil pe RRA. În principiu, pot s-o spun, sunt mulţumit de mixul oferit dintre ştiri şi muzică etc.

pulspulspuls

Pe senatoarea Baubau de la Iaşi ştim bine că o ştiţi. Dar pe mama ei?

Pe senatoarea Baubau de la Iaşi ştim bine că o ştiţi. Dar pe mama ei?

Câteva informaţii pe azi şi despre noii aleşi ai ieşenilor mai puţin cunoscuţi publicului în ce priveşte viaţa lor privată. 

Caricatura zilei

Cerere

Editia PDF

Bancul zilei

In Antarctica s-a inregistrat cea mai scazuta temperatura de pe glob: -93,2 grade ...prin urmare va propunem sa ne reami (...)

Parteneri

Alte ziare locale

  Intrebarea zilei

  Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.