SCHIMBĂRI MAJORE în traseele autobuzelor și tramvaielor care trec prin CENTRU! Lista devierilor
Concret, duminica, 4 iunie 2023, pâna în jurul orei 15:00, autobuzele si tramvaiele de p (...)
citeste totsambata, 03.06.2023
*interviu cu dr. Adrian Bors, medic specialist in tratamentul infertilitatii si medicina reproductiva in Centrul de Fertilitate OminiClinic
Incepand cu luna aceasta, cuplurile infertile din zona Moldovei pot beneficia de fonduri prin Subprogramul National FIV/ET al Ministerului Sanatatii in cadrul Centrului de Fertilitate OminiClinic din Iasi. Includerea in subprogram a clinicii iesene va permite cuplurilor din regiune sa realizeze procedura de fertilizare in vitro la costuri reduse si le ofera speranta de a obtine o sarcina in cursul acestui an.
Ce parere aveti despre reluarea Subprogramul National FIV/ET 2015?
Este o initiativa mult asteptata in beneficiul cuplurilor infertile cu venituri reduse, mai ales in conditiile in care 1 din 6 cupluri din Romania lupta cu probleme de fertilitate. Alaturi de societatea civila si de reprezentanti ai asociatiilor de profil din domeniu, si clinica noastra a sustinut necesitatea reluarii subprogramului in ultimii ani si salutam demersul Ministerului Sanatatii. Romania era singura tara din Uniunea Europeana care nu avea o strategie clar definita in acest sector al sanatatii publice. Din pacate, fondurile sunt limitate si nu vor permite tuturor cuplurilor care au nevoie de acest subprogram sa il acceseze, de aceea speram atat in suplimentarea lor cat si in continuarea acestui subprogram in urmatorii ani.
Cine poate beneficia de Subprogramul Ministerului Sanatatii pentru fertilizare in vitro si embriotransfer ?
Ministerul Sanatatii a dispus alocarea fondurilor pentru sustinerea procedurii FIV/ET pe baza anumitor criterii si pentru anumite indicatii medicale. Printre cele mai importante sunt ca varsta femeii sa fie intre 24 si 40 de ani, valoarea rezervei ovariene (AMH) sa fie sub 1,1 ng/ml, sa aiba o indicatie pentru aceasta procedura de la un medic specialist in infertilitate si sa nu mai fi beneficiat de o procedura finantata de stat. Astfel, cei care au participat la Subprogramul anterior din 2011 nu se vor mai putea inscrie si anul acesta.
Credeti ca aceste conditii vor limita numarul de cupluri care sa beneficieze de fertilizare in vitro subventionata?
Limitarea prin introducerea criteriilor are ca principal scop oferirea acestei finantari cuplurilor cu sanse mai mari de a obtine un rezultat pozitiv in urma fertilizarii in vitro, permitand ca obiectivele programului sa fie indeplinite. In schimb, daca eligibilitatea pe baza criteriilor medicale este destul de stricta, am avut placuta supriza sa descoperim o relaxare a conditionarilor Ministerului din alte puncte de vedere : nu se solicita copie dupa certificatul de casatorie, astfel incat subprogramul ramane deschis si cuplurilor necasatorite care isi doresc un copil; nu mai exista conditionarea din anii trecuti ca nici unul din membrii cuplului sa nu aiba copii in viata.
Ce alte diferente mai exista fata de subprogramul anterior?
Din fericire, birocratia este mult redusa fata de anii anteriori si alcatuirea dosarului este destul de clara pentru solicitanti. In plus, cuplurile sunt mult mai bine informate de data aceasta si exista un grad de mobilizare rapida pentru depunerea dosarelor. Platforma deschisa online pentru informare asupra subprogramului de pe site-ul clinicii a fost un instrument important de comunicare si suport in sustinerea cuplurilor solicitante. Deja in clinica noastra am primit dosare din prima luna de desfasurare a subprogramului si urmeaza a fi examinate in perioada urmatoare.
Care sunt sansele cuplurilor de a realiza procedura de fertilizare prin acest program?
Solicitantii cu dosare aprobate vor beneficia de procedura in ordine cronologica a depunerii, in limita fondurilor oferite de Ministerul Sanatatii. Astfel, cei care se vor inscrie cu un dosar corect si complet in perioada imediat urmatoare au cele mai mari sanse sa realizeze procedura in urmatoarele 2-3 luni. Din pacate, limitarea fondurilor din bugetul Ministerului va face ca, la epuizarea lor, cuplurile care au dosare aprobate sa intre pe o lista de asteptare pana la suplimentarea fondurilor sau reluarea lor in anul urmator. De aceea ne exprimam si deschiderea de a raspunde intrebarilor venite din partea pacientilor pentru a le facilita depunerea cat mai rapida a dosarelor, mai ales avand experienta subprogramului trecut.
Care au fost rezultatele subprogramului desfasurat in 2011?
Am avut bucuria si in 2011 sa fim inclusi de Minister in lista clinicilor acreditate pe baza criteriilor de performanta si s-au nascut 30 de copii in urma dedicarii echipei Centrului de Fertilitate OminiClinic in procedurile de fertilizare in vitro. Avem o echipa de specialisti de renume, cu embriolog acreditat international ESHRE, si experienta a miii de cupluri infertile tratate de-a lungul anilor.
Clinica noastra este singura din zona Moldovei care a primit avizul Ministerului pentru desfasurarea subprogramului, atat in 2011 cat si in 2015, aceasta fiind o recunoastere a experientei, calitatii si profesionalismului colectivului medical.
In total, un numar de peste 300 de copii au fost nascuti dupa sarcini obtinute prin proceduri de medicina reproductiva in clinica noastra. Primul copil nascut in urma subprogramului anterior a fost conceput in cadrul clinicii. Multe dintre cuplurile care au participat la subprogram si nu au obtinut o sarcina la momentul respectiv au optat ulterior pentru embriotransfer cu embrioni dezghetati si au reusit sa devina parinti in cele din urma.
Cuvinte cheie: + iasi, fiv, fertilizare in vitro, omini clinic, adrian bors, onofriescu, program sanatate, embriotransfer, copii, bucurie
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
Dosoftei, primul și cel mai mare poet român de până la Eminescu (II)
Organizarea Summitului CPE în Republica Moldova: beneficii și manipulări politice
Calcule electorale la partidoiul ieşean: brânză mare sau urdă mică
Ultimele zile libere la Poli. Ce noutăţi sunt aşteptate la reunirea de luni? Cantonament în Bulgaria
Cea mai mare taxă: 400 lei. Informaţii în premieră despre admiterea la două mari universităţi ieşene
Eveniment special dedicat copiilor la Domeniul Miclăuşeni - Castelul Strurdza, astăzi şi mâine
De râs sau de plâns? Taximetrist ieşean prins la stradă în off-side: nu avea permis de conducere
Tragedie la Vlădeni - A murit singur în câmp, după ce s-a răsturnat cu tractorul pe un teren viran
FOTO/VIDEO – Concert Proconsul la Berarium Tankeria Ursus din Iași
FOTO Andreea Bănică, la primul banchet al Sofiei. Ce ținută a purtat fiica artistei la petrecere
VIDEO Imagini ireale la început de vară. Nămeți de 4 m înălțime pe Transfăgărășan
Îndulcitorii artificiali nu ajută la slăbit și pot fi periculoși pentru sănătate
Biroul reglabil electric: O alegere perfectă pentru confort și productivitate în fiecare zi (P)
Lovitură fulminantă cu falsuri într-un megadosar de la Iaşi. Ştia domn doftor, au ba?
Noul magazin SENSE din Iași, un concept premium 100% românesc (P)
Un material promițător ar putea îmbunătăți tratamentul artritei
Prin intermediul teleradiologiei medicii vor putea interpreta la distanță imagini radiologice
O afacere de 300 milioane de euro şi legătura dintre foştii nomenclaturişti şi pensiile speciale!
Hopaa: ce ziceţi de dom’ reftor în capul listelor de la europenele de anul viitor?
Enigma satului din Apuseni unde Soarele răsare de două ori. A impresionat întreaga Europă
Femeile aflate în postmenopauză sunt mai afectate decât bărbații de bolile cardiovasculare
Al Pacino, tată iar la 83 de ani. Iubita e mai tânără cu 53 de ani
VIDEO Misiune inedită: Un urs blocat pe bancheta din spate a unei mașini, eliberat de polițiști
O reclamă stradală din Iași stârnește hohote de râs în toată țara
60 de ani, vârsta la care este bine să facem un bilanț medical
Iacătă ce frumoase diplome mai împarte Înalt Prea Sfinţitul! Şi, mai ales, cui
FOTBAL - Portar de naţională, trecut prin Champions League, la Poli? A apărat contra lui Inter
Cum conduci corect noaptea. Titi Aur: E un truc pe care mulţi oameni nu îl ştiu
Românii nu (prea) susţin greva profesorilor, profesorii (încă) susţin guvernul
Cel mai scurt test de inteligență din lume. Are doar 3 întrebări
Radu POPESCUOrganizarea Summitului CPE în Republica Moldova: beneficii și manipulări politice |
Eugen MUNTEANUDosoftei, primul și cel mai mare poet român de până la Eminescu (II) |
Alexandru CĂLINESCURapide notaţii „la cald” |
Neculai SEGHEDINCarol Mihalic de Hodocin (1) |