Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Despre visul oricărui antreprenor

GALERIE
Schipor Dan-consultant management
  • Schipor Dan-consultant management
- +

Ieri discutam cu o cunostinţă care are o afacere într-un domeniu nou pentru mine. Fiind interesat să aflu cât mai multe despre mecanismele domeniului în care lucrează, am început o discuţie pe tema modului în care se derulează managementul în organizaţia lui. Din discuţie în discuţie am aflat că reuşeşte să conducă o organizaţie care produce câteva milioane de euro pe an lucrând doar câteva ore pe săptămână. Intrând mai în detaliu, mi-a povestit cum a înfiinţat firma, cât de mult a muncit la început şi cum trăieşte acum un vis, având oameni competenţi în poziţiile cheie, care se descurcă în mare parte fără el.

Discutând cu el am realizat că acesta este visul multor antreprenori care au dezvoltat o afacere de succes şi care după ani de muncă şi renunţări de tot felul îşi doresc să se retragă oarecum din activitatea de zi cu zi şi doar să supervizeze ceea ce se întâmplă în organizaţie.

Tot atunci am realizat că foarte mulţi îşi doresc acest lucru însă ştiu foarte puţine persoane care au şi reuşit. Majoritatea antreprenorilor rămân captivi ai propriilor organizaţii  sau ajung în situaţia în care afacerea lor depinde de unul sau doi oameni cheie care de cele mai multe ori, după ce realizează acest lucru, ajung să îşi facă propriile firme şi să destabilizeze major organizaţia din care au plecat fie concurând-o direct, fie datorită faptului că odată cu plecarea lor organizaţia suferă disfuncţionalităţi majore.
Amintindu-mi toate situaţiile similare cu care m-am întâlnit de-a lungul carierei de consultant mi-am dat seama că sunt doar trei situaţii în care antreprenorii români au ajuns să-şi trăiască visul şi să se rapoarteze dintr-o altă postură faţă de organizaţiile pe care le-au creat.
 
O primă situaţie, şi cea mai frecventă, este atunci când antreprenorul atrage în acţionariatul companiei parteneri cheie şi, oferindu-le procente din organizaţie, îi motivează să preia responsabilităţi suplimentare care să ducă la degrevarea lui de anumite aspecte operaţionale. Această situaţie este caracteristică antreprenorilor cu abilităţi de leadership care au o viziune legată de compania lor şi nu au nici un fel de teamă să o împărtăşească cu alţi parteneri care cred în acelaşi lucru. Această soluţie oferă mai puţină certitudine pe termen scurt însă creează premisele realizării unor rezultate excepţionale pe termen mediu sau lung. De cel mai multe ori astfel de organizaţii devin nişte organizaţii excepţionale pe o anumită nişă de piaţă însă nu vor putea niciodată deveni organizaţii foarte mari, limitându-se la competenţele partenerilor cheie.
 
O a doua situaţie este cea în care antreprenorul se retrage definitv din managementul operaţional al organizaţiei şi angajează şi plăteşte manageri profesionişti capabili să dezvolte firma pe care a creat-o. În această situaţie el continuă de regulă să îşi asume rolul de Director General sau Preşedinte al consiliului de administraţie pentru a putea superviza activitatea partenerilor sau managerilor angajaţi şi pentru a nu se expune la riscuri inutile.
Această soluţie am întâlnit-o cel mai des la aşa numiţii “antreprenori în serie” care încet, încet vor să iasă din antreprenoriat şi să devină investitori în varii domenii care au de a face mai mult sau mai puţin cu domeniul de activitate a organizaţiei în care s-au manifestat ca antreprenori. De regulă ei sunt cei care obţin rezultate pe termen mediu însă nu din antreprenoriat ci din mecanisme de investitori, pierzându-şi în timp atitudinea antreprenorială şi devenind investitori sadea atenţi mai degrabă la reducerea riscului decât la exploatarea de noi oportunităţi.
 

O a treia situaţie este cea în care antreprenorul vinde pachetul majoritar către o companie concurentă din domeniul său către un fond de investiţii şi devine managerul organizaţiei sau consultant pentru fosta lui firmă. Aceasta este soluţia adoptată de regulă de specialiştii foarte buni într-un anumit domeniu care vor să capitalizeze pe termen scurt munca din trecut şi să se focalizeze exclusiv către expertiza lor de bază sau către dezvoltarea altor abilităţi. Mai devreme sau mai târziu fiecare antreprenor va trebui să se gândească la una din cele 3 direcţii de dezvoltare dacă nu vrea să devină o piedică în calea organizaţiei pe care a creat-o sau să devină captivul acesteia. Vă urez să găsiţi momentul potrivit pentru a trece la următorul nivel.

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri