anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

duminica, 05.07.2020

Desprinderea de comunism: patru traiectorii

GALERIE
lucian dirdala
  • lucian dirdala
- +

Modelul cel mai adecvat de înţelegere a României post-1989 este cel al desprinderii de trecut şi al democratizării.

Lăsăm în urmă, treptat, vechiul regim, iar urmele sale devin tot mai slabe. Nu înseamnă că ne îndreptăm către un paradis terestru, animat de logica economiei de piaţă şi de mecanismele democraţiei parlementare. Societatea normală şi politica normală ne pot confrunta cu destule rele, dar suntem pe cale să înţelegem că tot mai multe dintre ele sunt produse ale vremurilor noi. Există, desigur, moştenirile comunismului, cu întreaga lor suită de consecinţe, uneori ireparabile. Dar modelul cel mai adecvat de înţelegere a României post-1989 este cel al desprinderii de trecut şi al democratizării.

România se îndepărtează de comunism prin copiii care, an de an, intră în şcoli, prin tinerii ce acced în universităţi sau profesii. Inclusiv prin cei care pleacă în străinătate, inclusiv prin aceia dintre ei care vor rămâne acolo, dar vor păstra legătura cu ţara. Intrarea lor în corpul electoral, chiar dacă nu întotdeauna votează, şi în comunitatea de cetăţeni, chiar dacă uneori par dezinteresaţi şi pasivi, schimbă termenii dezbaterii şi competiţiei politice. Nu ştim consecinţele de substanţă şi de durată ale acestei schimbări, dar putem deja bănui că vor fi foarte importante.    

Ne dezlegăm de trecut participând, după puterile fiecăruia, la schimbul de valori ce constituie esenţa unei societăţi civilizate. Exprimându-ne noi înşine sau, cel mai adesea, receptând ceea ce ne oferă savanţii, scriitorii, artiştii sau alţi creatori, într-un cadru definit de libertate, onestitate şi bun-simţ, facem exact ceea ce detestau mai mult ideologii vechiului regim - şi, în general, sprijinitorii oricărei forme de despotism. Facem exact ceea ce trebuie pentru a ne îndeplini vocaţia de fiinţe sociale, mai ales dacă astfel ne întărim capacitatea de judecată critică şi dacă nu transformăm propriile ierarhii de valoare în argumente în favoarea cenzurii.  

Împingem din drum rămăşiţele ideologice ale comunismului insistând ca orice cetăţean român să-şi poată asuma credinţa şi practica religia. Ar trebui să o facă fără a fi constrâns şi fără a constrânge, fără politicieni care să se vrea călăuze spirituale şi fără oameni ai bisericii care să se vrea mentori politici. Am reuşi, poate, să înţelegem mai bine cum putem tolera ceva ce (poate) nu ne place, cum putem respecta ceva ce (poate) nu ne însuşim. Refuzând atacurile ideologice împotriva credinţei sau transformarea credinţei într-o ideologie politică, evităm una dintre cele mai periculoase capcane aşezate de vechiul regim în drumul spre o societate liberă.

Facem un pas pe calea desprinderii de moştenirea comunistă - deghizată, în ultimii ani ai regimului, în aşa-numitul naţional-comunism - atunci când reuşim să armonizăm vocaţia noastră europeană cu ideea absolut democratică potrivit căreia există un „noi” legitim şi indestructibil. Este pronumele care ne legitimează democraţia şi care va rămâne indiferent ce formă politică va lua în viitor (dacă va lua) integrarea europeană. Este vorba de un proces lent, pentru că face apel la conştiinţa fiecăruia dintre noi - nu e vorba de o solidarizare mecanică. Dar el există, se manifestă, are consecinţe - şi ne ajută să ne maturizăm, ca societate.

Acestea au fost patru dintre direcţiile foarte importante de schimbare, în cele trei decenii postcomuniste. Nu sunt singurele, aşa cum foarte uşor ar putea argumenta cineva care resimte absenţa din listă a unei discuţii despre economie, despre sistemul constituţional sau despre multe altele. Important este să nu ne pierdem în detalii şi să recurgem, din când în când, şi la alte abordări decât cele pe termen scurt şi foarte scurt, bine asortate la viteza cu care trăim (social) clipele acestei epoci.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Pornind de la o amintire cu Ionuţ Popa

Nicolae GRECU

Pornind de la o amintire cu Ionuţ Popa

Fotbalul nu trebuie să mai suporte umilinţa vasalităţii faţă de vremelnici politruci pe post de suzerani.

Filmuletul zilei

opinii

Berlin, Normannenstraße, 15 ianuarie 1990 (I)

Eugen MUNTEANU

Berlin, Normannenstraße, 15 ianuarie 1990 (I)

Sunt evenimente sau întâmplări în viaţa fiecăruia dintre noi care ni se imprimă definitiv în memorie datorită semnificaţiei speciale pe care le‑o acordăm. Un asemenea eveniment este, în opinia autorului, cel evocat în rândurile următoare.

Silueta oraşului

arh. Ionel OANCEA

Silueta oraşului

Prima poveste a oraşului, scrisă în secolele XII-X înainte de Hristos, este despre ideea turnului până la cer construit pentru faimă. 

Teologie cu linguriţa (IV)

pr. Constantin STURZU

Teologie cu linguriţa (IV)

Statul are datoria de a veghea la sănătatea cetăţenilor, dar şi de a respecta legi precum cea care vorbeşte despre un "mod autonom" în care se organizează cultele. Nici o reglementare a autorităţilor nu poate aduce atingere unor adevăruri de credinţă, decât dacă se încalcă această "autonomie". Ideea că interesul public poate justifica intervenţia statutului în chestiuni de ordin religios nu este nouă. 

pulspulspuls

Iacătă politichia pe cai mari, cu sticla de whisky în mână

Iacătă politichia pe cai mari, cu sticla de whisky în mână

Să începem cu sfârşitul pe astăzi, stimaţi telespectatori, şi să vă oferim ceva de la Bucale, una bucată postare frumoasă a unui bun amic, abil cunoscător al sforăriilor din partidoi. 

Caricatura zilei

Munca în vremea pandemiei

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.