Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Desprinderea de comunism: patru traiectorii

GALERIE
lucian dirdala
  • lucian dirdala
- +

Modelul cel mai adecvat de înţelegere a României post-1989 este cel al desprinderii de trecut şi al democratizării.

Lăsăm în urmă, treptat, vechiul regim, iar urmele sale devin tot mai slabe. Nu înseamnă că ne îndreptăm către un paradis terestru, animat de logica economiei de piaţă şi de mecanismele democraţiei parlementare. Societatea normală şi politica normală ne pot confrunta cu destule rele, dar suntem pe cale să înţelegem că tot mai multe dintre ele sunt produse ale vremurilor noi. Există, desigur, moştenirile comunismului, cu întreaga lor suită de consecinţe, uneori ireparabile. Dar modelul cel mai adecvat de înţelegere a României post-1989 este cel al desprinderii de trecut şi al democratizării.

România se îndepărtează de comunism prin copiii care, an de an, intră în şcoli, prin tinerii ce acced în universităţi sau profesii. Inclusiv prin cei care pleacă în străinătate, inclusiv prin aceia dintre ei care vor rămâne acolo, dar vor păstra legătura cu ţara. Intrarea lor în corpul electoral, chiar dacă nu întotdeauna votează, şi în comunitatea de cetăţeni, chiar dacă uneori par dezinteresaţi şi pasivi, schimbă termenii dezbaterii şi competiţiei politice. Nu ştim consecinţele de substanţă şi de durată ale acestei schimbări, dar putem deja bănui că vor fi foarte importante.    

Ne dezlegăm de trecut participând, după puterile fiecăruia, la schimbul de valori ce constituie esenţa unei societăţi civilizate. Exprimându-ne noi înşine sau, cel mai adesea, receptând ceea ce ne oferă savanţii, scriitorii, artiştii sau alţi creatori, într-un cadru definit de libertate, onestitate şi bun-simţ, facem exact ceea ce detestau mai mult ideologii vechiului regim - şi, în general, sprijinitorii oricărei forme de despotism. Facem exact ceea ce trebuie pentru a ne îndeplini vocaţia de fiinţe sociale, mai ales dacă astfel ne întărim capacitatea de judecată critică şi dacă nu transformăm propriile ierarhii de valoare în argumente în favoarea cenzurii.  

Împingem din drum rămăşiţele ideologice ale comunismului insistând ca orice cetăţean român să-şi poată asuma credinţa şi practica religia. Ar trebui să o facă fără a fi constrâns şi fără a constrânge, fără politicieni care să se vrea călăuze spirituale şi fără oameni ai bisericii care să se vrea mentori politici. Am reuşi, poate, să înţelegem mai bine cum putem tolera ceva ce (poate) nu ne place, cum putem respecta ceva ce (poate) nu ne însuşim. Refuzând atacurile ideologice împotriva credinţei sau transformarea credinţei într-o ideologie politică, evităm una dintre cele mai periculoase capcane aşezate de vechiul regim în drumul spre o societate liberă.

Facem un pas pe calea desprinderii de moştenirea comunistă - deghizată, în ultimii ani ai regimului, în aşa-numitul naţional-comunism - atunci când reuşim să armonizăm vocaţia noastră europeană cu ideea absolut democratică potrivit căreia există un „noi” legitim şi indestructibil. Este pronumele care ne legitimează democraţia şi care va rămâne indiferent ce formă politică va lua în viitor (dacă va lua) integrarea europeană. Este vorba de un proces lent, pentru că face apel la conştiinţa fiecăruia dintre noi - nu e vorba de o solidarizare mecanică. Dar el există, se manifestă, are consecinţe - şi ne ajută să ne maturizăm, ca societate.

Acestea au fost patru dintre direcţiile foarte importante de schimbare, în cele trei decenii postcomuniste. Nu sunt singurele, aşa cum foarte uşor ar putea argumenta cineva care resimte absenţa din listă a unei discuţii despre economie, despre sistemul constituţional sau despre multe altele. Important este să nu ne pierdem în detalii şi să recurgem, din când în când, şi la alte abordări decât cele pe termen scurt şi foarte scurt, bine asortate la viteza cu care trăim (social) clipele acestei epoci.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri