anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

sambata, 25.06.2022

Detalii din cazul care zguduie lumea medicală: percheziții la maternitate după acuze de malpraxis

GALERIE
gravida
 • gravida
- +

O mamă căreia i-a murit fătul nenăscut în spital a băgat ieri “în corzi” Maternitatea “Cuza Vodă”. Poliţiştii şi procurorii au descins ieri-dimineaţă la maternitate şi au făcut mai multe percheziţii în cabinetele unor medici şi asistenţi. Este pentru prima oară în Iaşi când autorităţile de forţă intră într-un spital la reclamaţia unui pacient. Şefii maternităţii s-au arătat deranjaţi de percheziţii. “În cursul zilei de astăzi, un desant de procurori au venit la Maternitate pentru a verifica evidenţele scrise, calculatoarele, inclusiv calculatorul meu personal, legat de cazul Leahu Manuela. La 36 de săptămâni de sarcină, s-a constatat decesul intrauterin al fătului. Moartea intrauterină a fătului este citată şi de maternităţile de la Paris, şi în cele de la Fălticeni”, a spus ieri, pe un ton revoltat, prof.univ.dr. Mircea Onofriescu. Ce spun însă acuzatorii, şi ce probleme ridică acest caz?

 

Ieşeanca Manuela Leahu, în vârstă de 35 de ani, de profesie asistent medical la Spitalul “Sf. Spiridon”, spune că s-a chinuit timp de şapte ani să mai facă un copil, al treilea. Ea spune că problemele au apărut după 36 de săptămâni de sarcină, adică undeva pe la sfârşitul anului trecut. “La 36 de săptămâni m-am prezentat la cabinetul doamnei doctor Holicov (n.r.- Monica Holicov) pentru controlul lunar, iar acolo, doamna doctor a depistat poziţia cordonului, care era pe canalul de naştere înaintea fătului. Fătul punea presiune cu umărul pe cordon, doamna doctor s-a speriat, a sunat la maternitate un coleg de-al dumneaei. Domnul doctor de atunci a spus că nu mă poate interna, pentru că nu am testul COVID. Am căzut de acord cu doamna doctor să facem testul COVID. Mi-a dat bilet de trimitere la Praxis. Am fost, am achitat, am făcut şi testul. A doua zi trebuia să mă prezint pentru internare şi pentru naştere, dacă era cazul, că dumneaei era de gardă. Ne-am prezentat la maternitate cu bagajul făcut, totul pentru naştere şi pentru internare, aveam bilet şi de la medicul de familie, de internare, inclusiv de la doamna doctor, tot dosarul. Mă consultă doamna doctor şi zice că poate ia fetiţa cordonul cu mânuţa şi eliberează canalul de naştere şi o să nasc natural, eu insistând să nasc prin cezariană. Am zis: cum să nasc natural când poziţia cordonului e procubitus. Dumneaei s-a ridicat şi a plecat... Pur şi simplu a plecat. Nu a mai zis nimic. M-a lăsat în triaj, acolo, singurică. Am mers la doamnele de la triaj, care au început să facă internarea mea, şi le-am zis să oprească internarea. Mi-a adus cartea de identitate. Domnişoara care era acolo şi făcea internarea mea m-a întrebat de ce nu m-a mai internat doamna doctor. Eu i-am zis: sunaţi-o dumneavoastră, că mie nu mi-a zis de ce. Am vorbit prin mesaje şi, la 38 de săptămâni, trebuia să mă văd iar cu dumneaei”, a povestit femeia.

“Dar cine mă operează? Cine?”

Manuela Leahu a mai povestit că ea a insistat să nască prin cezariană, însă medicii au fost în dezacord. “Între timp, duminică dimineaţă, elimin dopul gelatinos, am avut contracţii, trimit mesaj doamnei doctor, inclusiv poză cu dopul, ca să mă creadă. O sun, nu răspunde la telefon. O sun pe doamna asistentă, care este asistentă la cabinetul dumneaei particular, şi dumneaei mi-a răspuns şi mi-a spus să merg la maternitate, că o să nasc... acolo sunt medici de gardă şi o să mă interneze cineva. Am mers la maternitate duminică şi era de gardă doamana doctor Târnovanu. M-a văzut o domnişoară rezident, a văzut că este o problemă, a chemat-o pe doamna doctor Târnovanu, mi-a făcut ecografie, a văzut poziţia transversală a fetei şi cordonul în poziţia de procubitus şi-mi zice că-mi trebuie cezariană. Dar cine mă operează? Cine? Portarul sau eu singură în bucătărie? Dumneaei era de gardă, dar nu a vrut, nu şi-a dat acordul pentru internare şi pentru operaţie. Domnişoara rezident a zis că ea nu mă trimite acasă, pentru că se teme pentru bebeluş. Atunci, doamna doctor Târnovanu a zis că au venit mămici de la Paşcani cu cordonul ieşit afară şi nu a murit fătul. Doar nu o să moară la mine, care sunt la 10 minute de spital... Na, chiar a murit. Pe hol o întreb pe domnişoara rezident de ce nu mă internează doamna doctor. A zis că poate este fătul prematur. Dar ce mai rezolvi în trei zile? Hai că îl scoatem pe semnătura mea şi nu mai stăm la discuţii. Doamna doctor, bineînţeles că nu şi-a dat acordul. Am plecat acasă. Doamnele de la triaj au zis că poate data viitoare e cu noroc. Mi-a zis să revin peste o săptămână”, spune Manuela Leahu.

Citește și: VIDEO: Percheziţii la maternitatea Cuza Vodă după moartea unui făt 

Femeia s-a întors la spital după câteva zile, când şi-a dat seama că fătul nu mai mişcă în burtică. A fost prea târziu: fata a decedat. “Am făcut plângere şi la domnul manager imediat ce m-am externat de la spital. Bineînţeles că nu m-a chemat nimeni. Am făcut plângere şi la Colegiul Medicilor, şi la Parchet. Termenul naşterii era de 5 decembrie. Eu am născut pe 16 noiembrie, 37 de săptămâni. Nu am avut probleme în timpul sarcinii, absolut nimic. Când am primit vestea că fătul a murit, i-am acuzat direct. Le-am zis că este culpă medicală. Deci, nu poţi să spui că aşa a vrut Dumnezeu, nu, că tu nu m-ai internat, nu m-ai ţinut sub supraveghere. Nu, m-ai trimis acasă, mi-ai zis să iau patru de No-Spa. Deci nu ai făcut absolut nimic. Cu doamna doctor Holicov... am abordat-o tot eu. Nu a avut explicaţii, ce să-mi zică. I-am cerut rezultatele la necropsie, că erau luate de dumneaei. Deci tot dumneaei s-a implicat în muşamalizarea cazului, cred eu. La insistenţele mele, mi-a trimis mesajele pe Whatsapp ca să-mi dea şi mie rezultatul cu necropsia fetei, şi cam atât. Am întrebat-o de ce a decedat fetiţa, nu mi-a răspuns. Eu tot aşteptat să ne întâlnim, să vorbim, fără să ajungem aşa de departe. Dacă dumnealor ne explicau, ce s-a întâmplat, ne susţineau într-o nouă sarcină, nu se ajungea aici... Nu se ajungea”, a mai spus femeia.

Poziţia spitalului

Ieri la amiază, conducerea Maternităţii a oferit mai multe explicaţii jurnaliştilor aflaţi la percheziţiile din spital. Mircea Onofriescu, şeful Secţiei de Obstetrică, spune că fătul ar fi murit cu cel puţin 48 de ore înainte ca mama să îşi fi dat seama. “Este o situaţie neplăcută pentru medici şi familie. Sunt zeci de cauze care pot determna moartea intrauterină a fătului. Sunt acuzaţi nişte colegi medici care au examinat-o pe această gravidă la 35 şi 36 de săptămâni de sarcină. În momentul acestor examinări, doamna respectivă nu avea contracţii uterine, nu avea naştere declanşată şi, fiind la a treia naştere, fătul îşi schimbă poziţia în cursul zilei. Doamna respectivă s-a prezentat la ultima consultaţie, fătul fiind în prezentaţie transversă, nu avea niciun fel de contracţii, nu avea membrane rupte, era din Iaşi şi nu avea nicio indicaţie de internare. Noi suntem în situaţie de COVID. Nu avem locuri şi suntem o maternitate suprasolicitată. Doamnele doctor care au examinat această pacientă au luat legătura inclusiv cu mine, în calitate de şef de secţie, şi nu am acceptat internarea acestui caz. În cursul evoluţiei s-a constatat oprirea în evoluţia sarcinii, şi cazul este în atenţia Colegiului Medicilor, a Procuraturii, se vor cere nişte expertize unor oameni care se pricep în obstetrică şi ginecologie. Concluziile vor fi stabilite atunci”, a spus prof.dr. Mircea Onofriescu.

Acesta a negat că medicii ar fi făcut malpraxis. “De fiecare dată când a venit, s-a constatat că fătul era viu, avea nişte parametri doppler în limite normale şi nu avea niciun motiv de internare. Doamna, după ultima examinare, a stat acasă vreo două, trei zile, iar după a constatat absenţa mişcărilor fetale şi ulterior s-a internat pentru a se aprecia care este evoluţia sarcinii. A insistat foarte mult să nască prin cezariană, nu am fost de acord cu acest lucru, pentru că e la a treia naştere. Fătul s-a prezentat în poziţia optimă pentru naştere. I-am asigurat analgezie peridurală, adică confortul cel mai bun, pentru că este normal. Eu, personal, am avut 10, 15 cazuri cu sarcină oprită în evoluţie în trimestrul trei de sarcină. Eu ştiu prin ce trece doctorul, femeia şi familia când se întâmplă un necaz de genul ăsta, şi i-am asigurat tot confortul necesar ca să nască fătul respectiv, deşi ea solicita operaţie cezariană. Mama are acuzaţii de malpraxis, adică medicii nu au monitorizat corespunzător sarcina respectivă. Cauza decesului bebeluşului nu se ştie. Inclusiv la necropsie nu s-au văzut elemente care să spună: a murit din cauza faptului că a avut o problemă de cordon, de placentă sau a avut o malfomaţie. Din nefericire, lumea trebuie să înţeleagă că, oriunde ne aflăm, există moarte intrauterină a fătului, aşa cum este moartea spontană a nou-născutului”, a detaliat şeful Secţiei de Obstetrică. Cazul rămâne, aşadar, în atenţia organelor de anchetă. Vom reveni cu amănunte.

CItește și: „Super-doctoriţa“ de la Iaşi: zeci de acuzaţii aduse, 0 (zero) culpe recunoscute de şefi!

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ce urmează după David?

Nicolae GRECU

Ce urmează după David?

Va rămâne copilul minune din înotul românesc un star nemuritor, rece şi singur sau va fi pionul unei emulaţii atât de necesare în sportul autohton?

opinii

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (IV)

Eugen MUNTEANU

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (IV)

Ideile învăţaţilor ardeleni privitoare la originea romană a poporului român şi la caracterul latin al limbii române au fost receptate şi împărtăşite şi de păturile cultivate ale societăţii din Moldova şi Valahia, contribuind la accelerarea procesului de modernizare, în sensul occidentalizării.

Cât de eficiente sunt pieţele?

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Cât de eficiente sunt pieţele?

Titlul este extrem de îndrăzneţ deoarece dialectica privind eficienţa sau ineficienţa pieţelor se găseşte permanent într-un impas. Sistemele complexe nu pot fi înţelese dintr-o perspectivă simplistă. Interogaţia poate fi încadrată în ceea ce Andrei Pleşu numea întrebări „mari” sau „ruseşti”, ceea ce poate conduce spre un drum fără oprire. 

Franţa, în echilibru fragil

Alexandru CĂLINESCU

Franţa, în echilibru fragil

Dezavuarea lui Macron şi a politicii sale este fără echivoc. Partidul preşedintelui LREM (La République En Marche) a fost din capul locului o construcţie artificială, o ficţiune. LREM a canibalizat cele două mari partide tradiţionale de la dreapta şi de la stânga (...). Reformele pe care le promitea Macron au rămas, aproape toate, literă moartă. Preşedintele a preferat să apeleze la ceea ce se numeşte „democraţie directă”, organizând dezbateri naţionale (ineficiente) şi înfiinţând organisme artificiale („Convenţia cetăţenească pentru climat” - „cetăţenesc” este un cuvânt magic, sugerând racordarea la tradiţia republicană).

pulspulspuls

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Foială mare de câteva zile la poştalionul ieşean, stimaţi telespectatori. Motivul: nu vreo chestiune profesională sau vreun eveniment legat de instituţiune, ci cu totul altceva: faptul că şeful de la Iaşi, un locotenent de-al menajerului de oraş Grămadă, va candida la alegerile pemepiste din filiala judeţeană, alegeri care au loc chiar astăzi. 

Caricatura zilei

Tik Tok Yoga

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.