
Detalii inedite despre ansamblul monahal propus în pădurea Cetățuia: proiectul ajunge la votul final în CL Iași

Proiectul pentru amenajarea unui așezământ monahal în Pădurea Cetățuia ajunge la vot în Consiliul Local (CL). Primăria Iași a publicat detaliile investiției propuse de Arhiepiscopia Iașilor, iar documentul va fi supus dezbaterii plenului în această vară.
Beneficiarul a lansat proiectul în urmă cu doi ani, între timp fiind depuse la Primărie trei solicitări pentru includerea pe ordinea de zi a planului urbanistic în ședința CL. Proiectul va fi implementat pe un teren cu o suprafață de aproape 10.000 mp, în condițiile în care Arhiepiscopia are în proprietate 200.000 mp.
Investiția constă în edificarea unei biserici, alături de spații de consiliere, chilii și anexe gospodărești. Accesul va fi asigurat dinspre șos. Hlincea.
Urmăriți canalul „Ziarul de Iași” pe WhatsApp. Cele mai importante știri ale zilei sunt disponibile aici
„Amplasament cu dimensiuni ample”
„Funcţiunea de aşezământ monahal presupune un grad de izolare faţă de viaţa urbană, motiv pentru care s-a ales un amplasament cu dimensiuni ample, în prezent pădure (se va compensa suprafaţa scoasă din fondul forestier conform legii) – la limita de sud-est a municipiului, cu acces din şos. Iaşi – Hlincea. Deoarece se doreşte minimizarea suprafeţei construibile şi a suprafeţei de pădure dislocată, se propune o UTR (unitate teritorială de referinţă, n.r.) a cărei formă neregulată să urmărească strict propunerile de construcţii, scoţând din suprafaţa de pădure doar strictul necesar”, se precizează în poriectul urbanistic.
În ansamblul monahal va fi relocat un centru de consiliere care funcționează în prezent în clădirile Bisericii Talpalari. Conform indicatorilor urbanistici, suprafaţă construibilă de circa 2.500 mp, circulaţiile şi parcări pe alţi 2.500 mp, în timp ce grădinile şi aleile pietonale vor ocupa aproape 5.000 mp (spaţii verzi). Regimul de înălţime va fi cu demisol, parter şi un etaj, în contextul unei suprafeţe desfăşurate de aproape 7.500 mp. În cadrul ansamblului vor fi angajate 30 de persoane, care vor dispune de 10 locuri de parcare.
Amplifică caracterul de spaţiu de introspecţie
În prezent, în zonă există căi de acces de pământ care vor fi modernizate și câteva corpuri de clădire care nu sunt în exploatare. De asemenea, pe amplasament sunt și ziduri care, conform proiectului urbanistic, în trecut au fost folosite, cel mai probabil, ca poligon de tragere.
Arhiepiscopia Iaşilor spune că ansamblul propus face parte din funcţiunile cu dublă utilizare, respectiv: adăpost pentru membrii clerului şi loc de pelerinaj pentru ieşeni. „Amplasamentul din pădure amplifică caracterul de spaţiu de introspecţie, iar suprafaţa mare a sitului relativă la zona mică propriu zis construiă asigură gradul de izolare necesar pentru astfel de funcţiuni. Din aceste motive, se poate aprecia utilitatea investiţiei şi din punct de vedere al oferirii unei zone de relaxare pentru populaţie”, se mai precizează în planul urbanistic.
Publicitate și alte recomandări video