Detalii inedite despre locurile de admitere pentru viitori medici și asistenți militari de la Iași. Parteneriat MApN-UMF

sâmbătă, 08 februarie 2025, 04:29
3 MIN
 Detalii inedite despre locurile de admitere pentru viitori medici și asistenți militari de la Iași. Parteneriat MApN-UMF

În urma unui parteneriat semnat cu Ministerul Apărării Naționale (MApN), începând cu anul următor Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” din Iași (UMF) va pregăti viitori ofițeri medici și subofițeri sanitari.

Astfel, instituția se alătură altor trei mari centre universitare din țară unde se studiază medicină militară: Universitatea de Medicină și Farmacie ,,Carol Davila” din București, Universitatea de Medicină și Farmacie ,,Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca și Universitatea ,,George Emil Palade” din Târgu Mureș.

Un demers început de acum șapte ani

,,Este un demers pe care Universitatea l-a început de mulți ani, din 2018. Nu are nicio legătură cu contextul geopolitic actual. Noi ne-am dorit de foarte mult timp să facem învățământ medico-militar și la Iași”,  a declarat prof. dr. Viorel Scripcariu, rectorul UMF Iași.

Înainte de a susține concursul de admitere, candidații trebuie să treacă prin procesul de recrutare și selecție specific al MapN, urmând ca testul grilă pentru admiterea pe locurile alocate la cererea și în acord cu nevoile MapN la programele de studiu Medicină și Asistență Medicală generală să fie susținut la aceeași dată și în aceleași condiții de concurs ca și la celelalte programe de licență, 13 iulie. Cifra de școlarizare urmează să fie stabilită și comunicată UMF Iași de către Ministerul Apărării Naționale.

„Vor fi 10 locuri la licență – Medicină,  și 15 locuri la licență –  Asistență de Medicină Generală. Începem cu o cifră redusă de școlarizare, dar pe parcurs cred că ea se va îmbunătăți.”, a adăugat acesta.

Se va achita o singură taxă

Candidații înscriși la programele de studiu Medicină și Asistență Medicală Generală, la solicitarea și în funcție de necesitățile Ministerului Apărării Naționale, vor fi clasificați în ordinea mediei obținute la admitere în cazul în care nu vor fi admiși pe locurile special alocate. Aceștia vor fi repartizați în cadrul programelor de studiu Medicină și Asistență Medicală Generală, achitând o singură taxă de înscriere.

,,Aceste probe se desfășoară înainte de admiteri, iar în momentul în care va avea loc concursul de admitere pentru programele noastre, care în acest an va fi pe data de 13  iulie, ei vor concura pe aceste locuri la învațământul  medico-militar. Dacă se va întâmpla ca  ei să nu se încadreze în numărul de locuri disponibile, atunci se vor încadra în locurile disponibile la buget la civil, la Universitate”, a conchis rectorul.

Studenții care vor urma programele de studiu destinate MApN vor beneficia de o pregătire dublă: vor participa atât la cursurile Facultății de Medicină și Farmacie, alături de colegii civili, cât și la un modul de instruire medico-militară organizat de Institutul Medico-Militar, aflat sub coordonarea MApN.

Reglementări specifice învățământului superior militar

În învățământul superior militar, procesul de admitere în toate ciclurile de studii universitare se desfășoară conform reglementărilor specifice elaborate de Ministerul Apărării Naționale (MApN).

Candidații trebuie să acceseze platforma de înscriere online disponibilă pe pagina principală a site-ului universității, unde își vor crea un cont și vor completa dosarul de înscriere. Prin completarea acestuia, candidatul își asumă responsabilitatea declarațiilor făcute, inclusiv faptul că a luat la cunoștință despre conținutul metodologiei de organizare și desfășurare a concursului de admitere și obligația de a urmări în permanență comunicările referitoare la concurs pe site-ul universității.

Urmăriți canalul „Ziarul de Iași” pe WhatsApp. Cele mai importante știri ale zilei sunt disponibile aici

Dosarele de înscriere ale candidaților pentru programele de studiu în medicină militară și asistență medicală generală militară vor fi validate de Institutul Medico-Militar, asigurându-se că se încadrează în reglementările specifice MApN.
Listele finale cu rezultatele obținute de candidați vor fi afișate la sediul universității și vor fi comunicate Institutului Medico-Militar.

Etichete: mapn, UMF

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii