anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

miercuri, 29.06.2022

Detalii înfiorătoare ale unei crime conjugale: fetiţa, adusă să-și vadă mama goală agonizând

GALERIE
copil traumatizat
 • copil traumatizat
- +

Bestia făcuse apel susţinând că femeia nu a murit din cauza lui, el aplicându-i doar câteva lovituri cu un băţ. Judecătorii Curţii de Apel au majorat pedeapsa la 10 ani de detenţie

Un ieşean a primit o pedeapsă aspră după ce şi-a bătut concubina până a omorât-o. Magistraţii Curţii de Apel au înăsprit sentinţa iniţială a Tribunalului, şocaţi de lipsa de empatie a ucigaşului, ca şi de faptul că îşi adusese fiica de doar 5 ani la faţa locului, pentru a i-o arăta pe maică-sa, moartă.

Romică Chitaru locuia împreună cu iubita sa, M.C. şi cu fiica comună. În aceeaşi curte locuia şi tatăl lui Chitaru, în vârstă de 83 de ani, iar în curtea vecină, fratele acestuia. M.C. mai avea două fete, din alte relaţii. Una dintre ele, în vârstă de 14 ani, fusese luată în grijă de fratele lui Chitaru, iar cealaltă locuia în Italia, cu tatăl ei. Cei doi iubiţi consumau alcool în exces, aşa cum s-a întâmplat şi în ziua de 29 septembrie 2020. În după-amiaza acelei zile, cei doi au făcut ţuică. În decurs de aproape 5 ore, au consumat împreună 5 litri de vin, dar şi din ţuica proaspăt preparată.

În jurul orei 20.30, s-au culcat. După o jumătate de oră, femeia a ieşit, pentru a da de mâncare câinelui. S-a întors în jurul orei 2.00, în stare avansată de ebrietate şi complet dezbrăcată, ţinându-şi hainele în mână. Enervat de starea concubinei sale, Chitaru a început să o lovească cu pumnii şi picioarele, chiar şi după ce femeia s-a prăbuşit. La scenă a asistat, fără să vrea, şi fetiţa A.M.C., care dormea în camera de alături, uşa dintre cele două încăperi fiind deschisă.

După ce femeia nu a mai mişcat, Chitaru s-a dus la tatăl său, l-a trezit şi l-a adus în cameră, pentru a-i arăta în ce stare îi venise concubina acasă. După ce bătrânul a plecat, Chitaru a mers şi în camera fetiţei, care s-a prefăcut că doarme. A adus-o şi pe ea în camera unde îi zăcea mama. Spre dimineaţă, femeia a murit. Chitaru a aşezat-o pe pat şi, la sugestia fratelui său, a îmbrăcat-o, înainte de a fi chemată poliţia. La autopsie aveau să fie găsite urme de lovituri practic pe tot corpul, victima suferind mai multe fracturi ale coastelor, dar şi o ruptură de ficat care îi fusese fatală. Rechizitoriul procurorilor a luat în calcul şi declaraţia dată de fetiţă, care a descris în amănunt scena la care asistase.

Chitaru a fost trimis în judecată pentru omor, dar magistraţii Tribunalului au considerat că încadrarea juridică corectă este cea de loviri cauzatoare de moarte. Dacă pentru uciderea unei rude, pedeapsa maximă este de 25 de ani, pentru loviri cauzatoare de moarte, ea ajunge la 15 ani de închisoare. Tribunalul l-a condamnat pe Chitaru la 7 ani de închisoare, ca şi la decăderea din drepturile părinteşti pe o perioadă de 4 ani după liberare.

Sentinţa a fost atacată atât de procurori, cât şi de inculpat. Procurorii au insistat că Chitaru ar trebui judecat pentru omor, violenţa manifestată fiind o dovadă clară a intenţiei de a-şi ucide concubina. În favoarea acestei încadrări ar pleca şi faptul că victima fusese lăsată fără ajutor timp de mai multe ore. La rândul său, Chitaru a cerut nu reducerea pedepsei, ci achitarea, afirmând că nu se consideră vinovat de moartea femeii. El i-ar fi aplicat doar câteva lovituri în zona feselor cu un băţ. Magistraţii Curţii de Apel au respins ambele apeluri. În opinia acestora, loviturile aplicate au dus la moartea victimei prin faptul că s-au asociat cu intoxicaţia alcoolică acută, femeia având o alcoolemie de 4‰ în sânge. În mod normal, femeia ar fi putut supravieţui, deci nu se putea vorbi de omor. În ce priveşte vinovăţia inculpatului, judecătorii au considerat-o pe deplin demonstrată. Magistraţii au considerat necesară modificarea pedepsei aplicate, cea stabilită de Tribunal fiind prea blândă.

"Deşi inculpatul a colaborat cu organele judiciare pe durata procesului penal, acesta nu şi-a asumat faptele, nu a manifestat o minimă empatie pentru victimă. De altfel, lipsa totală de empatie a inculpatului pentru alte persoane din familie, personalitatea sa egocentrică, rezultă din faptul că acesta a fost capabil să trezească propriul copil la 4 dimineaţa pentru a i-o arăta pe mama sa, dezbrăcată, prezentând urme de lovituri, după cum a solicitat şi prezenţa tatălui în vârstă de 83 de ani la domiciliul său în acelaşi scop. Or, gravitatea comportamentului inculpatului în încălcarea dreptului la viaţă al concubinei sale trebuie să-şi gasească corespondent în pedeapsa aplicată de instanţă. În plus, Curtea nu poate să nu aibă în vedere faptul că inculpatul nu a acordat un minim ajutor victimei, ci a asistat pasiv la agonia acesteia, agonie ce a durat câteva ore", au justificat magistraţii decizia de majorare a pedepsei până la 10 ani de închisoare.

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

G7 reîncărcat

Lucian DÎRDALA

G7 reîncărcat

În sine, ideea ca G7 să devină un centru de coordonare spune multe despre aşteptările liderilor occidentali în privinţa următorilor ani: competiţie strategică acerbă, punctată de riscuri militare. Ar fi un mediu în care această structură de cooperare între „Cei Şapte” şi-ar putea dovedi utilitate, după spulberarea optimismului legat de globalizare şi noua concordie între democraţii şi dictaturi.

opinii

„Războiul sfânt” al rasei

Florin CÎNTIC

„Războiul sfânt” al rasei

Astăzi, 29 iunie, la ora 14.30, la Ateneul Naţional din Tătăraşi, Marius Turda, istoric şi universitar de clasă internaţională, profesor la Universitatea Oxford Brooks, lansează ediţia românească a unei cărţi esenţiale pentru înţelegerea ideilor şi politicilor consacrate rasei şi eugenismului în Ungaria secolulului XX. Evenimentul cuprinde şi vernisajul unei expoziţii itinerante, care va rămâne o lună pe simezele Ateneului, şi care merită şi ea a fi urmărită.

The Show must go on!

Radu PĂRPĂUȚĂ

The Show must go on!

Fraţilor şi surorilor, merită să vorbim puţin despre pandemia consensuală şi dementocratică planetară. Ce-i drept, acum se stinge uşor, dar nimic nu ne face să credem că nu mai poate reapărea: din nou sau sub alte forme, mai atroce, iar „măsurili” tot mai erect comunistoide, de ar rânji cu gura până la urechi Ceaşcă de ar mai trăi: „V-am zis eu că măsurili trebui luate”.

Bill Evans - un romantic al avangardei

Alex VASILIU

Bill Evans - un romantic al avangardei

La sfârşitul lunii februarie 1957 era publicat în America de Nord albumul discografic New Jazz Conceptions - momentul impunerii lui Bill Evans printre cei mai inovatori, mai influenţi muzicieni din istoria acestui tip de artă. Raportul inovaţie - influenţă a fost rar stabilit în jazz-ul modern, însă Bill Evans poate fi considerat un caz fericit, mai ales că a rămas în istorie cu preafrumoasa, cuprinzătoarea formulă un romantic al avangardei.

pulspulspuls

Cum a stat şăful cel mare pân’ la ziuă-n club, dând peste cap programul?

Cum a stat şăful cel mare pân’ la ziuă-n club, dând peste cap programul?

Pentru că ieri am auzit că a ieşit oleacă de tevatură prin politichia de Bahlui legat de ceea ce remarcam noi într-un pulsuleţ, am zis că musai să venim cu oarece precizări suplimentare pe astăzi, stimaţi telespectatori. 

Caricatura zilei

BAC

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.