Detalii mai puțin cunoscute! Marele bluf din spatele vânzării celebrului Hotel Traian
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

sambata, 06.03.2021

Culisele înstrăinării unui renumit monument istoric din centrul Iaşului

Detalii mai puțin cunoscute! Marele bluf din spatele vânzării celebrului Hotel Traian

GALERIE
hotel Traian
  • hotel Traian
- +

Vânzarea la licitaţie a hotelului Traian pare să fi fost o afacere pusă la cale de doi dintre cei mai potenţi oameni de afaceri. „Ziarul de Iaşi” a obţinut documente care demonstrează că Vasile Puşcaşu şi Dănuţ Prisecariu au avut contacte economice cu firmele prin care aveau să „plimbe” hotelul încă de acum un an, deşi monumentul istoric a fost adjudecat oficial abia în ianuarie 2019. În doar o săptămână, prin contracte succesive autentificate la acelaşi notar din Iaşi, o firmă deţinută de familia lui Dănuţ Prisecariu a devenit oficial proprietară a Hotel Traian pentru ca, ulterior, să înstrăineze monumentul unei societăţi deţinute de Vasile Puşcaşu. Întâmplător sau nu, firma care figurează acum în acte ca proprietar al hotelului a ajuns la Puşcaşu după ce i-a fost cedată, în aprilie 2018, chiar de Dănuţ Prisecariu. „Capacul” lui Prisecariu, rezident acum în Canada, este consistent, tranzacţia învârtindu-se în jurul sumei de 5 milioane de euro.

Adjudecarea Hotelului Traian, unul dintre cele mai importante monumente istorice din Iaşi, are în spate un mecanism economic laborios în care au fost implicaţi şi oamenii de afaceri Vasile Puşcaşu şi Dănuţ Prisecariu. O serie de documente oficiale obţinute de „Ziarul de Iaşi” scoate la iveală că cei doi afacerişti par să fi premeditat înstrăinarea hotelului încă de acum un an. Asta deşi monumentul era prins într-o procedură de lichidare ce presupunea, printre altele, şi vânzarea la licitaţie a Hotelului Traian. O zi importantă a înţelegerii dintre Puşcaşu şi Prisecariu a fost ziua de 8 martie 2018, când patronul de la Motel Bucium a participat la licitaţia de vânzare a hotelului, pe care a şi câştigat-o, după ce a licitat 5,5 milioane de euro. Licitaţia avea însă să fie anulată după un circ mediatic în care s-a implicat inclusiv primarul Mihai Chirica, cumătrul lui Puşcaşu, care a dat de înţeles că primăria ar putea cumpăra ea hotelul. În realitate, Puşcaşu pur şi simplu nu a plătit banii pe care îi licitase.

Pasul 1: Puşcaşu cumpără o firmă de la Prisecariu

Un fapt necunoscut este că, în ziua licitaţiei ce avea să fie anulată, Puşcaşu, prin avocaţi, a cerut unui judecător sindic de la Tribunal scoaterea din insolvenţă a unei firme pe nume BSR Estate, aflată în această procedură din 2014, şi care îi aparţinea chiar lui Dănuţ Prisecariu. Această firmă avea să joace un rol important în schema înstrăinării hotelului fiind cea care, în prezent, este şi proprietara Hotel Traian. Datoriile BSR Estate înainte de încetarea procedurii insolvenţei erau de aproximativ 7 milioane de lei, Puşcaşu cerând închiderea procedurii după ce a cumpărat, succesiv, toate creanţele. „Le-am cumpărat de la nişte domni din Bucureşti”, spune Puşcaşu.

Potrivit datelor publicate în buletinele de insolvenţă, firma producea lunar în jur de 100.000 de lei, în special din chirii, şi avea active imobilizate de 6 milioane de lei. E vorba în principal de clădirea Tamaz Frigocarne, de pe strada Socola, care se află în patrimoniul BSR. La scurt timp, pe 17 aprilie, BSR Estate ajunge oficial în mâna lui Puşcaşu după ce Dănuţ şi Mihaela Prisecariu îşi cedează acţiunile către Motel Bucium SRL.

În paralel, în spaţiul public ajunge informaţia că licitaţia de adjudecare din 7 martie 2018 ar fi nulă deoarece trei instituţii publice, Ministerul Culturii, Consiliul Judeţean şi Primăria Iaşi nu ar fi fost întrebate înainte de licitaţie dacă vor să îşi exercite dreptul de preemţiune, adică de a cumpăra hotelul, pe motiv că acesta este monument istoric.

În realitate, după cum arată o sentinţă judecătorească recentă, acea licitaţie a fost legală, instituţiile fiind notificate după adjudecarea la preţul de 5,5 milioane de euro licitat de Puşcaşu. Omul de afaceri a depus atunci 550.000 de euro drept garanţie însă nu a mai plătit restul sumei pentru ca tranzacţia să se perfecteze, acesta fiind de fapt motivul anulării licitaţiei. Banii daţi garanţie au fost pierduţi oficial de Puşcaşu în martie, când acesta a pierdut definitiv un proces la Tribunal.

Pasul 2: Prisecariu îşi răscumpără hotelul

În august 2018, Puşcaşu declara „Ziarului de Iaşi” că nu mai este interesat de hotel. La acel moment, însă, afaceristul era deja patronul firmei care avea să devină proprietară a hotelului. În toamna anului trecut, la masa credală a Turism Moldova SA – firma în lichidare care avea hotelul, juca de unul singur Dănuţ Prisecariu, prin firmele sale. Una dintre aceste firme era şi Kirschblute SRL, o societate la care asociaţi sunt Eugenia Prisecariu, mama lui Dănuţ Prisecariu, dar şi acesta din urmă şi care a intrat la masa credală printr-o cesiune de creaţă. Administrator al Kirschblute este Costel Bujorean, juristul Turism Moldova SA şi care era implicat în mod direct în lichidarea patrimoniului acestei firmei, deci şi în vânzarea Hotel Traian.

Pe 29 noiembrie 2018 a avut loc o nouă licitaţie pentru vânzarea hotelului, singura ofertă fiind depusă de Kirschblute. Firma a pus la bătaie o creanţă de 4.442.062 de euro cu care se afla la masa credală a Turism Moldova SA, dar şi puţin peste 270.000 de euro, bani care au fost achitaţi prin ordin de plată. Preţ final propus de Prisecariu pentru răscumpărarea hotelului: 4.714.862,36 de euro, din care, efectiv, a plătit doar 272.000 de euro.

Anterior licitaţiei, firma Optimal Travel, susţinută de afaceristul Cristian Stanciu, a vrut să cumpere hotelul prin licitaţie directă, însă lichidatorii s-au opus. În noiembrie 2018, aceeaşi asociere şi-a manifestat interesul de a participa la licitaţie însă, în cele din urmă, nici nu au mai cumpărat caietul de sarcini.

Pasul 3: Puşcaşu devine proprietar

După ce Kirschblute a adjudecat hotelul pentru preţul menţionat, Ministerul Culturii, Consiliul Judeţean şi Primăria au fost întrebate dacă vor sau nu să îşi exercite dreptul de preemţiune, adică să plătească mai mult decât a licitat Prisecariu. Primele două instituţii au răspuns în ianuarie că nu sunt interesate în timp ce Primăria nu a formulat niciun răspuns, dreptul său perimându-se după 15 zile.

Pe 11 februarie, la biroul notarial Maria Paula Pantilimon Tătaru s-au prezentat Costel Bujorean, în calitate de administrator al Kirschblute SRL, şi practicianul în insolvenţă Alina Zechiu, reprezentant al BDO Business Restructuring şi Casa de Insolvenţă RAVA, consorţiul ce se ocupă de lichidarea Turism Moldova SA. În baza procesului verbal de adjudecare, firma administrată chiar de juristul societăţii lichidate a devenit oficial proprietară a Hotelul Traian. Nu pentru mult timp.

În doar o zi, pe 12 februarie, monumentul a fost intabulat în patrimoniul Kirschblute SRL. Trei zile mai târziu, la acelaşi notar, Bujorean – omul lui Prisecariu - şi Vasile Puşcaşu se întâlnesc şi tranzacţionează hotelul. Traian ajunge astfel de la Kirschblute SRL la BSR Estate, preţul vânzării fiind de 25,1 milioane de lei, echivalentul a 5,3 milioane de euro. Plata s-a făcut prin ordin bancar pe 18 februarie, zi în care proprietatea devine oficial a lui Puşcaşu, prin intermediul BSR Estate. Coincidenţă: înainte ca Prisecariu să îi cedeze BSR lui Puşcaşu, firma a fost administrată chiar de Costel Bujorean, care a mai administrat sau administrează şi alte firme de-ale lui Prisecariu. O altă coincidenţă: conform datelor din dosarul de insolvenţă, Bujoreanu a fost premiat succesiv cu bani obţinuţi din lichidarea Turism Moldova SA, primind şi stimulente financiare de câte 20.000 de lei aprobate de creditorul principal, adică Dănuţ Prisecariu.

În traducere, în acte, Bujorean a cumpărat un bun de 5,3 milioane de euro de la o firmă la care lucra ca jurist. În timpul unei proceduri de lichidare în care a fost implicat şi în care a fost premiat. „Stimulentele financiare au fost acordate în mod colectiv şi nu individual, cu aprobarea prealabilă a creditorilor. Persoanele implicate în procesul de documentare şi finalizare a tranzacţiei au avut frecvente perioade în care şi-au desfăşurat activitatea timp de cel putin 10-12 ore zilnic”, a explicat Costel Bujorean.

Ce spun Bujorean şi Puşcaşu

Vasile Puşcaşu a negat orice înţelegere pe care ar fi avut-o încă de acum un an cu Dănuţ Prisecariu. „Eu am cumpărat BSR de la nişte domni din Bucureşti, nu de la Dănuţ Prisecariu. Ce înţelegere să am eu cu Prisecariu când am ajuns să plătesc 6,1 milioane de euro pe acest hotel?”, s-a apărat Puşcaşu.

Suma la care face acesta referire poate fi împărţită astfel: 5,3 milioane de euro pret de achizitie al hotelului, 550.000 de euro garanţia depusă şi pierdută după prima licitaţie şi restul, conform propriei declaraţii „alte cheltuieli”. „Vrem să modernizăm hotelul, să îl aranjăm, să îi dăm un lux care să se ridice la 4 stele”, a spus Puşcaşu, despre planurile pe care le are cu hotelul.

Administratorul Kirschblute SRL, Costel Bujorean, a negat şi el că ar fi fost parte a unei posibile înţelegeri între afaceriştii Puşcaşu şi Prisecariu. Într-un răspuns furnizat ziarului, Bujorean a precizat: „Adjudecarea s-a realizat în cadrul unei proceduri de valorificare desfaşurată în conformitate cu regulamentul de vânzare propus de consorţiul de lichidatori judiciari şi aprobat de adunarea creditorilor, sub supravegherea judecătorului-sindic. Pachetul de active a fost adjudecat la valoarea de piaţă estimată prin raportul de evaluare întocmit de CBAR Research & Valuation Advisors, respectiv la un preţ total de 4.671.306 euro, exclusiv TVA. Contractul de vânzare a fost încheiat după ce Direcţia Judeţeană pentru Cultură Iaşi şi Municipiul Iaşi au comunicat că nu îşi exercită dreptul de preemţiune”.

Bujorean a mai precizat că firma pe care o administrează a început negocierile cu Puşcaşu abia după ce a dobândit hotelul.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Proiectele, iluzii în fotbalul ieşean

Nicolae GRECU

Proiectele, iluzii în fotbalul ieşean

Atunci, când Politehnica va fi un club puternic, când Copoul va fi un punct de atracţie pentru fotbaliştii din toată Moldova, atunci ne putem gândim şi la antrenorul necesar pentru a râvni la performanţă.

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

Monumenta linguae Dacoromanorum. Scurt istoric al unui proiect filologic major (IV)

Eugen MUNTEANU

Monumenta linguae Dacoromanorum. Scurt istoric al unui proiect filologic major (IV)

În foiletonul de faţă autorul evidenţiază rolul pe care l‑a jucat proiectul MLD la trezirea printre tinerii cercetători a interesului pentru studiile biblico-filologice.

Hirotonie de Episcop: Preasfinţitul Nichifor Botoşăneanul

pr. Constantin STURZU

Hirotonie de Episcop: Preasfinţitul Nichifor Botoşăneanul

Mâine va fi hirotonit noul Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, Nichifor Botoşăneanul, ales de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în şedinţa sa din 25 februarie 2021. Acest post de Episcop-vicar era vacant după ce, anul trecut, Preasfinţitul Părinte Calinic Botoşăneanul a fost ales şi întronizat Arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor. Vorbim, aşadar, despre un eveniment rar, un moment istoric. În Catedrala Mitropolitană din Iaşi, precedenta hirotonie de episcop săvârşită a fost tocmai cea a Preasfinţitului Calinic Botoşăneanul, în urmă cu 30 de ani, pe 25 martie 1991.

Ce înseamnă să ai de-a face cu o lume mult prea complexă ca să o poţi înţelege pe deplin? (I)

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Ce înseamnă să ai de-a face cu o lume mult prea complexă ca să o poţi înţelege pe deplin? (I)

Azi vă voi familiariza cu câteva dintre ideile şi teoriile unui om de ştiinţă, eseist, filozof şi fost trader, unul dintre cei mai cunoscuţi şi urmăriţi specialişti în înţelegerea probabilităţii, incertitudinii şi riscului. Fie că vorbim de lebădă neagră, (anti)fragilitate, sisteme complexe, stresor, şoc, criză, instabilitate, volatilitate sau predictibilitate, aceste noţiuni sunt extrem de criticate de către multe gulere scrobite ale orgolioşilor scientişti.

pulspulspuls

Suferinţele discrete ale madamei

Suferinţele discrete ale madamei

Una mai molcuţă, de uichend, pe azi, dacă tot e sâmbătă şi e aşa frig afară. Şi ce ar putea fi mai moale şi mai pufos decât opera lirică, stimaţi telespectatori, şi mai ales graniţa penală a acesteia cu politichia mâloasă de Bahlui? 

Caricatura zilei

Dosar clasat

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.