EXCLUSIV: Blocul groazei din Copou a fost vândut pentru 530.000 de euro
Licitatia organizata ieri de compania Delgaz Grid SA, în proprietatea careia se afla imobilul, (...)
citeste totsambata, 06.03.2021
Vânzarea la licitaţie a hotelului Traian pare să fi fost o afacere pusă la cale de doi dintre cei mai potenţi oameni de afaceri. „Ziarul de Iaşi” a obţinut documente care demonstrează că Vasile Puşcaşu şi Dănuţ Prisecariu au avut contacte economice cu firmele prin care aveau să „plimbe” hotelul încă de acum un an, deşi monumentul istoric a fost adjudecat oficial abia în ianuarie 2019. În doar o săptămână, prin contracte succesive autentificate la acelaşi notar din Iaşi, o firmă deţinută de familia lui Dănuţ Prisecariu a devenit oficial proprietară a Hotel Traian pentru ca, ulterior, să înstrăineze monumentul unei societăţi deţinute de Vasile Puşcaşu. Întâmplător sau nu, firma care figurează acum în acte ca proprietar al hotelului a ajuns la Puşcaşu după ce i-a fost cedată, în aprilie 2018, chiar de Dănuţ Prisecariu. „Capacul” lui Prisecariu, rezident acum în Canada, este consistent, tranzacţia învârtindu-se în jurul sumei de 5 milioane de euro.
Adjudecarea Hotelului Traian, unul dintre cele mai importante monumente istorice din Iaşi, are în spate un mecanism economic laborios în care au fost implicaţi şi oamenii de afaceri Vasile Puşcaşu şi Dănuţ Prisecariu. O serie de documente oficiale obţinute de „Ziarul de Iaşi” scoate la iveală că cei doi afacerişti par să fi premeditat înstrăinarea hotelului încă de acum un an. Asta deşi monumentul era prins într-o procedură de lichidare ce presupunea, printre altele, şi vânzarea la licitaţie a Hotelului Traian. O zi importantă a înţelegerii dintre Puşcaşu şi Prisecariu a fost ziua de 8 martie 2018, când patronul de la Motel Bucium a participat la licitaţia de vânzare a hotelului, pe care a şi câştigat-o, după ce a licitat 5,5 milioane de euro. Licitaţia avea însă să fie anulată după un circ mediatic în care s-a implicat inclusiv primarul Mihai Chirica, cumătrul lui Puşcaşu, care a dat de înţeles că primăria ar putea cumpăra ea hotelul. În realitate, Puşcaşu pur şi simplu nu a plătit banii pe care îi licitase.
Pasul 1: Puşcaşu cumpără o firmă de la Prisecariu
Un fapt necunoscut este că, în ziua licitaţiei ce avea să fie anulată, Puşcaşu, prin avocaţi, a cerut unui judecător sindic de la Tribunal scoaterea din insolvenţă a unei firme pe nume BSR Estate, aflată în această procedură din 2014, şi care îi aparţinea chiar lui Dănuţ Prisecariu. Această firmă avea să joace un rol important în schema înstrăinării hotelului fiind cea care, în prezent, este şi proprietara Hotel Traian. Datoriile BSR Estate înainte de încetarea procedurii insolvenţei erau de aproximativ 7 milioane de lei, Puşcaşu cerând închiderea procedurii după ce a cumpărat, succesiv, toate creanţele. „Le-am cumpărat de la nişte domni din Bucureşti”, spune Puşcaşu.
Potrivit datelor publicate în buletinele de insolvenţă, firma producea lunar în jur de 100.000 de lei, în special din chirii, şi avea active imobilizate de 6 milioane de lei. E vorba în principal de clădirea Tamaz Frigocarne, de pe strada Socola, care se află în patrimoniul BSR. La scurt timp, pe 17 aprilie, BSR Estate ajunge oficial în mâna lui Puşcaşu după ce Dănuţ şi Mihaela Prisecariu îşi cedează acţiunile către Motel Bucium SRL.
În paralel, în spaţiul public ajunge informaţia că licitaţia de adjudecare din 7 martie 2018 ar fi nulă deoarece trei instituţii publice, Ministerul Culturii, Consiliul Judeţean şi Primăria Iaşi nu ar fi fost întrebate înainte de licitaţie dacă vor să îşi exercite dreptul de preemţiune, adică de a cumpăra hotelul, pe motiv că acesta este monument istoric.
În realitate, după cum arată o sentinţă judecătorească recentă, acea licitaţie a fost legală, instituţiile fiind notificate după adjudecarea la preţul de 5,5 milioane de euro licitat de Puşcaşu. Omul de afaceri a depus atunci 550.000 de euro drept garanţie însă nu a mai plătit restul sumei pentru ca tranzacţia să se perfecteze, acesta fiind de fapt motivul anulării licitaţiei. Banii daţi garanţie au fost pierduţi oficial de Puşcaşu în martie, când acesta a pierdut definitiv un proces la Tribunal.
Pasul 2: Prisecariu îşi răscumpără hotelul
În august 2018, Puşcaşu declara „Ziarului de Iaşi” că nu mai este interesat de hotel. La acel moment, însă, afaceristul era deja patronul firmei care avea să devină proprietară a hotelului. În toamna anului trecut, la masa credală a Turism Moldova SA – firma în lichidare care avea hotelul, juca de unul singur Dănuţ Prisecariu, prin firmele sale. Una dintre aceste firme era şi Kirschblute SRL, o societate la care asociaţi sunt Eugenia Prisecariu, mama lui Dănuţ Prisecariu, dar şi acesta din urmă şi care a intrat la masa credală printr-o cesiune de creaţă. Administrator al Kirschblute este Costel Bujorean, juristul Turism Moldova SA şi care era implicat în mod direct în lichidarea patrimoniului acestei firmei, deci şi în vânzarea Hotel Traian.
Pe 29 noiembrie 2018 a avut loc o nouă licitaţie pentru vânzarea hotelului, singura ofertă fiind depusă de Kirschblute. Firma a pus la bătaie o creanţă de 4.442.062 de euro cu care se afla la masa credală a Turism Moldova SA, dar şi puţin peste 270.000 de euro, bani care au fost achitaţi prin ordin de plată. Preţ final propus de Prisecariu pentru răscumpărarea hotelului: 4.714.862,36 de euro, din care, efectiv, a plătit doar 272.000 de euro.
Anterior licitaţiei, firma Optimal Travel, susţinută de afaceristul Cristian Stanciu, a vrut să cumpere hotelul prin licitaţie directă, însă lichidatorii s-au opus. În noiembrie 2018, aceeaşi asociere şi-a manifestat interesul de a participa la licitaţie însă, în cele din urmă, nici nu au mai cumpărat caietul de sarcini.
Pasul 3: Puşcaşu devine proprietar
După ce Kirschblute a adjudecat hotelul pentru preţul menţionat, Ministerul Culturii, Consiliul Judeţean şi Primăria au fost întrebate dacă vor sau nu să îşi exercite dreptul de preemţiune, adică să plătească mai mult decât a licitat Prisecariu. Primele două instituţii au răspuns în ianuarie că nu sunt interesate în timp ce Primăria nu a formulat niciun răspuns, dreptul său perimându-se după 15 zile.
Pe 11 februarie, la biroul notarial Maria Paula Pantilimon Tătaru s-au prezentat Costel Bujorean, în calitate de administrator al Kirschblute SRL, şi practicianul în insolvenţă Alina Zechiu, reprezentant al BDO Business Restructuring şi Casa de Insolvenţă RAVA, consorţiul ce se ocupă de lichidarea Turism Moldova SA. În baza procesului verbal de adjudecare, firma administrată chiar de juristul societăţii lichidate a devenit oficial proprietară a Hotelul Traian. Nu pentru mult timp.
În doar o zi, pe 12 februarie, monumentul a fost intabulat în patrimoniul Kirschblute SRL. Trei zile mai târziu, la acelaşi notar, Bujorean – omul lui Prisecariu - şi Vasile Puşcaşu se întâlnesc şi tranzacţionează hotelul. Traian ajunge astfel de la Kirschblute SRL la BSR Estate, preţul vânzării fiind de 25,1 milioane de lei, echivalentul a 5,3 milioane de euro. Plata s-a făcut prin ordin bancar pe 18 februarie, zi în care proprietatea devine oficial a lui Puşcaşu, prin intermediul BSR Estate. Coincidenţă: înainte ca Prisecariu să îi cedeze BSR lui Puşcaşu, firma a fost administrată chiar de Costel Bujorean, care a mai administrat sau administrează şi alte firme de-ale lui Prisecariu. O altă coincidenţă: conform datelor din dosarul de insolvenţă, Bujoreanu a fost premiat succesiv cu bani obţinuţi din lichidarea Turism Moldova SA, primind şi stimulente financiare de câte 20.000 de lei aprobate de creditorul principal, adică Dănuţ Prisecariu.
În traducere, în acte, Bujorean a cumpărat un bun de 5,3 milioane de euro de la o firmă la care lucra ca jurist. În timpul unei proceduri de lichidare în care a fost implicat şi în care a fost premiat. „Stimulentele financiare au fost acordate în mod colectiv şi nu individual, cu aprobarea prealabilă a creditorilor. Persoanele implicate în procesul de documentare şi finalizare a tranzacţiei au avut frecvente perioade în care şi-au desfăşurat activitatea timp de cel putin 10-12 ore zilnic”, a explicat Costel Bujorean.
Ce spun Bujorean şi Puşcaşu
Vasile Puşcaşu a negat orice înţelegere pe care ar fi avut-o încă de acum un an cu Dănuţ Prisecariu. „Eu am cumpărat BSR de la nişte domni din Bucureşti, nu de la Dănuţ Prisecariu. Ce înţelegere să am eu cu Prisecariu când am ajuns să plătesc 6,1 milioane de euro pe acest hotel?”, s-a apărat Puşcaşu.
Suma la care face acesta referire poate fi împărţită astfel: 5,3 milioane de euro pret de achizitie al hotelului, 550.000 de euro garanţia depusă şi pierdută după prima licitaţie şi restul, conform propriei declaraţii „alte cheltuieli”. „Vrem să modernizăm hotelul, să îl aranjăm, să îi dăm un lux care să se ridice la 4 stele”, a spus Puşcaşu, despre planurile pe care le are cu hotelul.
Administratorul Kirschblute SRL, Costel Bujorean, a negat şi el că ar fi fost parte a unei posibile înţelegeri între afaceriştii Puşcaşu şi Prisecariu. Într-un răspuns furnizat ziarului, Bujorean a precizat: „Adjudecarea s-a realizat în cadrul unei proceduri de valorificare desfaşurată în conformitate cu regulamentul de vânzare propus de consorţiul de lichidatori judiciari şi aprobat de adunarea creditorilor, sub supravegherea judecătorului-sindic. Pachetul de active a fost adjudecat la valoarea de piaţă estimată prin raportul de evaluare întocmit de CBAR Research & Valuation Advisors, respectiv la un preţ total de 4.671.306 euro, exclusiv TVA. Contractul de vânzare a fost încheiat după ce Direcţia Judeţeană pentru Cultură Iaşi şi Municipiul Iaşi au comunicat că nu îşi exercită dreptul de preemţiune”.
Bujorean a mai precizat că firma pe care o administrează a început negocierile cu Puşcaşu abia după ce a dobândit hotelul.
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
Monumenta linguae Dacoromanorum. Scurt istoric al unui proiect filologic major (IV)
Ce înseamnă finisajele și cât de mult contează detaliile pentru confortul unui apartament nou (P)
Ce înseamnă să ai de-a face cu o lume mult prea complexă ca să o poţi înţelege pe deplin? (I)
Zeci de permise reţinute unor şoferi care au trecut calea ferată
O nouă amânare pentru licitaţia de proiectare a tronsonului A8 Ungheni-Tg.Neamţ
Audi Q7, radiat în Italia şi neînmatriculat, depistat pe străzile Iaşului
Cearta a doi iubiți din Iași a ajuns pe masa Înaltei Curți a României: „ce i se poate reproşa”
Atenție unde parcați! Au apărut hoții de catalizatoare. Operează pe sub masina
Bătaia de joc de la Gara mare, oprită după articolul ZDI. Se redeschide parcarea pentru public
Licitaţii pentru locuri de parcare în mai multe zone din Cantemir, Tătăraşi sau Mircea cel Bătrân
Ieşenii care vând o maşină se vor putea programa online la Primărie
Judecarea contestaţiei depuse de Beatrice Rancea s-a amânat pe luni
Viata la ţară este destul de complicată: cum te poate băga la pușcărie apa de ploaie?
Un hoţ de buzunare din Dobrovăţ opera în autobuzele din municipiu
Ce planuri are noua conducere a Operei ieşene. Se întoarce corul de copii
Cinci persoane, între care doi copii, rănite după ce două autoturisme s-au ciocnit
Renate Weber este convinsa că demiterea sa loveşte în instituţia Avocatului Poporului
Twitter testează un buton de „anulare” în timp ce se trimite un tweet
Celebrele trucuri de memorie ale lui Sherlock Holmes sunt într-adevăr eficiente
A fost actualizată lista statelor considerate cu risc epidemiologic
Canada a autorizat vaccinul Johnson & Johnson: “există dovezi puternice care arată beneficiile”
Poliţişti cercetaţi, după ce au agresat jurnaliştii unui post de televiziune
Mikloş Andrea s-a calificat în finală la 400 metri, la CE de atletism indoor, de la Torun
VIDEO: Lider AUR, fost candidat la Camera Deputaţilor, arestat într-un dosar de proxenetism
Elevii din anii terminali vor merge la şcoală fizic chiar şi în localităţile din scenariul roşu
Un camion a spulberat patru autoturisme. Ce s-a întâmplat cu pasagerii
Balerinul francez Patrick Dupond a murit la vârsta de 61 de ani
China face obligatorii testele anale pentru COVID-19 pentru toţi turiştii
Hacker reţinut de procurorii ieşeni pentru o lovitură de 620.000 de euro
Operațiune fără precedent în SUA. Poliția a găsit 150 de copii care erau dați dispăruți
Universitățile din România schimbă strategia de examinare, după scandalul de la Drept
Beatrice Rancea află abia luni dacă scapă de controlul judiciar
Papa Francisc a sosit in Irak intr-o vizita istorica de trei zile
Iașul urcă în clasamentul județelor cu multe cazuri noi de COVID: 143 în 24 de ore
Se înrăutățește situația. 4.342 cazuri noi și 101 decese în 24 de ore
Pacient cu arsuri, transportat la Bruxelles cu o aeronava a Fortelor Aeriene Romane
Un student din București s-a aruncat de pe cămin, după ce a amenințat că se sinucide
Iliescu, mai radical decât Ceaușescu la cenzurat filme. Cazul „Reconstituirea”
Sindicalistul care s-a plâns că premierul l-a făcut hoț câștigă mai mult decât Cîțu
Zeci de profesori au murit de COVID. Numărul lor exact însă nu se știe
A murit după o oră de sport la sală fosta șefă a Inspectoratului Școlar București
Udrea: Nu se pune problema în acest moment să fie un risc ca eu să plec undeva
Chuck Norris nu poate fi vaccinat anti-COVID, fiindcă nu există în lume un ac atât de tare!
Situație critică în Republica Moldova. Spitalele Covid nu mai au locuri
Nicolae GRECUProiectele, iluzii în fotbalul ieşean |
Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)
Eugen MUNTEANUMonumenta linguae Dacoromanorum. Scurt istoric al unui proiect filologic major (IV) |
pr. Constantin STURZUHirotonie de Episcop: Preasfinţitul Nichifor Botoşăneanul |
Aurelian-Petruș PLOPEANUCe înseamnă să ai de-a face cu o lume mult prea complexă ca să o poţi înţelege pe deplin? (I) |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.