Detalii răscolitoare: elevi şi studenti din lumea bună cumpărând etnobotanice de la traficantii din Sărărie. „Erau zombie”

vineri, 05 martie 2021, 02:50
4 MIN
 Detalii răscolitoare: elevi şi studenti din lumea bună cumpărând etnobotanice de la traficantii din Sărărie. „Erau zombie”

Poliţiştii au găsit droguri ascunse şi în pamperşii copiilor. “Mereu veneau elevi şi studenţi care îşi luau doza zilnică. De multe ori găseam tineri de liceu întinşi pe jos, la porţile oamenilor, parcă erau zombi. Culmea era că tinerii erau de familii bune, erau îmbrăcaţi frumos”, ne-a spus o vecină. Produsele halucinogene erau comandate din afara ţării. După percheziţie au fost încătuşaţi MC Donald’s Bălan, Losangeles Bălan, Barcelona Bălan şi Marcelone Bălan. Pentru cele 13 descinderi din Dalas, stradela Sărărie, Baş Ceauş etc, poliţiştii de la Antidrog şi procurorii DIICOT au cerut sprijin de la jandarmii din Bacău şi polițiști din Vaslui.

Un clan de ţigani care terorizau vecinii dintr-o zonă bună a Iaşului au fost ridicaţi ieri de către poliţişti, jandarmi şi procurori. Aceştia făceau parte dintr-o reţea de hoţi, dealeri de etnobotanice, iar în afară de vecini de la care furau până şi hainele de pe sârmele de rufe, aceştia vindeau joint-uri elevilor de liceu. Ieri dimineaţă, poliţiştii de la Antidrog Iaşi şi procurorii DIICOT Iaşi au efectuat 13 percheziţii în Dalas, stradela Sărărie, Baş Ceauş, în spatele Primăriei Iaşi, dar şi alte locaţii în care trăiesc familii de ţigani. Aseară târziu, procurorii au reținut 17 dealeri.

Citeste si: Femeia care vede în fiecare zi Barcelona, Las Vegas și Los Angeles. Traficantii din Sărărie, subiectul unui savuros reportaj realizat de ZDI în 2004

Operaţiunea a fost aşa de întinsă, încât poliţiştii ieşeni de la Antidrog au cerut ajutor jandarmilor de la Bacău, dar şi omologilor de la Vaslui. Oamenii legii au găsit etnobotanice ascunse chiar şi în pamperşii copiilor.

Citeste si: Un concurs la Primărie ce seamănă cu Afacerea Skoda! Pas înapoi după controlul ANFP

Percheziţii la clanul Bălan

Acţiunea oamenilor legii a debutat cu noaptea în cap: la ora şase dimineaţa, dube pline cu jandarmi au ieşit din sediul Inspectoratului de Poliţie Iaşi şi s-au împărţit în linişte către adresele de percheziţii: Copou, Tătăraşi, Apărătorii Patriei, şi centrul civic. Tot în linişte, jandarmii şi poliţiştii Antidrog Iaşi au ajuns şi până la casa clanului Bălan, de pe stradela Sărărie, nr.20, din Copou. Aici, poliţiştii i-au încătuşat rapid pe MC Donald’s Bălan, Losangeles Bălan, Barcelona Bălan şi Marcelone Bălan. Aceştia erau cunoscuţi în zonă ca fiind un grup de hoţi, dar şi ca principal furnizor de produse etnobotanice pentru mulţi elevi din Iaşi. La primele ore ale dimineţii, poliţiştii au căutat prin toată casa, folosind şi un levier la un moment dat adus de către un jandarm din “trusa” de scule ale microbuzului MAI.

Omenii legii au găsit produse etnobotanice ascunse chiar şi în pamperşii copiilor și lenjeria intimă a femeilor. Percheziţia la această adresă a fost finalizată în jurul orei 14, atunci când jandarmii au ieşit cu trei tineri şi trei femei, toţi încătuşaţi, care au fost duşi la audieri, la sediul DIICOT. “La data de 4 martie, poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Iaşi, împreună cu procurori DIICOT – ST Iaşi, efectuează 13 percheziţii domiciliare în municipiul Iaşi, în cadrul unei acţiuni pe linia combaterii traficului de droguri şi a operaţiunilor fără drept cu substanţe susceptibile a avea efecte psihoactive. În urma percheziţiilor au fost descoperite importante cantităţi de substanţe psihoactive care ar fi fost folosite la prepararea substanţelor cu efecte psihoactive precum şi produse preparate care ar fi fost pregătite în scopul comercializării către consumatorii de pe raza municipiului Iaşi”, au precizat reprezentanţii Poliţiei Iaşi.

Marfa comandată pe Darkweb

În casa familiei Bălan, poliţiştii au găsit o cantitate de câteva kilograme dintr-o substanţă chimică comandată din Olanda, dar şi multe jointuri pregătite pentru clienţii zilnici. Substanța chimică sub formă de pulbere se afla în formă concentrată şi se amesteca cu ceai sau oregano, o “poţiune” de acest gen fiind cumpărată de către liceeni chiar şi cu 40 de lei. De altfel, toţi membrii familiei se ocupau cu achiziţionarea din afara ţării a acestor produse halucinogene, cât şi comercializarea lor. Ei dădeau comanda pe internet pe Darkweb, iar marfa ajungea prin firmele de curierat la o adresă apropiată de locuinţa lor. Vecinii familiei de ţigani au povestit numai lucruri şocante despre ei.

“Mereu veneau elevi şi studenţi care îşi luau doza zilnică. De multe ori găseam tineri de liceu întinşi pe jos, la porţile oamenilor, parcă erau zombi. Culmea era că tinerii erau de familii bune, erau îmbrăcaţi frumos”, ne-a spus o vecină. Un alt locuitor din zonă s-a plâns că ţiganii furau tot ce prindeau în mână. “Mie mi-au luat nişte cearceafuri de pe sârmă, un alt vecin i-a prins în garaj. Furau tot ce găseau prin curţile oamenilor. La un moment dat, am făcut o petiţie, toţi vecinii, vreo 20, pe care am dat-o la poliţie”, a spus vecinul. Ieri la amiază, oamenii legii au dus la audieri 22 de persoane.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii