anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

miercuri, 06.07.2022

Deţinuţii ieşeni, testaţi în masă pentru depistarea hepatitei

GALERIE
detinuti
 • detinuti
- +

Deţinuţii din Penitenciarul Iaşi au fost testaţi gratuit pentru depistarea infecţiei cu virusul hepatitic B şi C în cadul campaniei „LIBER de hepatita C”.

Campania a fost lansată de Societatea Română de Gastroenterologie, Hepatologie şi Endoscopie Digestivă în partaneriat cu Administraţia Naţională a Penitenciarului alături de unităţi medicale din ţară, printre care şi Spitalul „Sf. Spiridon” Iaşi şi se adresează grupurilor vulnerabile reprezentate de deţinuţi şi de personalul angajat.

Faza întâi a proiectului a fost derulată în perioada martie 2021 - februarie 2022, fiind testaţi deţinuţi din 15 unităţi penitenciare, inclusiv din Iaşi.

În total, în cele 15 unităţi penitenciare din ţară au fost depistaţi pozitiv pentru infecţia cu virusul hepatitic C peste 680 de deţinuţi şi peste 200 pentru infecţia cu virusul hepatitic B, persoanele depistate pozitiv fiind evaluate de medici pentru confirmarea diagnosticului, stadiul bolii şi oportunitatea includerii în tratament.

„Lupta împotriva hepatitelor virale a progresat în ultimii ani şi datorită a două iniţiative majore: cea dedicată populaţiilor vulnerabile, cu vârsta de peste 18 ani din mediul rural şi cea dedicată persoanelor private de libertate şi personalului angajat din unităţile penitenciare”, a precizat prof. dr. Anca Trifan, coordonator ştiinţific al campaniei şi medic în Clinica de Gastroenterologie de la Spitalul „Sf. Spiridon”.

Conform rezultatelor intermediare, majoritatea pacienţilor pot începe tratamentul antiviral. Rata de vindecare a infecţiei cu virusul hepatitic C la pacienţii care urmează acest tratament este de peste 98%. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Despre cotele de gen

Despre cotele de gen

În principiu, nu ar trebui să ne iluzionăm că introducerea cotelor de gen ar perturba prea mult mecanismele clientelare care continuă să inspire, în România, recrutarea şi promovarea politică.

opinii

Noaptea de Sânziene

Florin CÎNTIC

Noaptea de Sânziene

Într-un răspuns adresat lui Şerban Cioculescu, care criticase Itinerariul său spiritual, Mircea Eliade spunea: „nu scriem un tratat asupra esenţei funcţiunilor spirituale; ci trasăm linii de orientare pe o hartă nelămurită”. Şi noi.

Visez, scriu... (I)

Radu PĂRPĂUȚĂ

Visez, scriu... (I)

Odată cu vârsta caut tot mai abitir lucrurile vechi, trecute şi aflate în derivă. Visez, scriu. Constat tot mai clar chestiunea asta. Mai bine zis, mai evident, mai pregnant, căci clar nu e nicidecum. Ba chiar înceţoşat, ca prin sită. 

Vacanţele muzicale de la Piatra Neamţ (I)

Alex VASILIU

Vacanţele muzicale de la Piatra Neamţ (I)

Însemnările de astăzi pot începe cu o întrebare: este bine că există pe meleagurile româneşti atâtea festivaluri? Răspunsul nu poate fi, în principiu, decât afirmativ. Deşi inflaţia acestor întâmplări (şi în domeniul artistic) poate slăbi interesul publicului, care nu mai percepe la adevăratele dimensiuni semnificaţiile de eveniment, există spaţiu de desfăşurare pentru oricine are idei interesante, originale.

pulspulspuls

Hopa: se conturează un tandem surpriză în politichia mâloasă de Bahlui!

Hopa: se conturează un tandem surpriză în politichia mâloasă de Bahlui!

Vă povesteam noi ieri aicea, stimaţi telespectatori, despre cum au apărut pe piaţa politichiei de Bahlui primele semne ale conturării unui viitor tandem de candidaturi Cejău-Premărie, în persoanele stimabililor Măricel-Mihăiţă. 

Caricatura zilei

Conferința lui Iohannis

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.