Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Dezastru de sărbători

GALERIE
Alexandru-Calinescu
  • Alexandru-Calinescu
- +

Să nu ne amăgim cu gândul că lumea, în special tinerii, nu se mai uită la televizor. România TV are audienţă la un segment deloc neglijabil din populaţie, sensibil la „patriotism” şi la grija pentru „nevoile românilor”. Direct sau insidios, postul exercită o influenţă nefastă, cu consecinţe pe termen lung.

N-aş vrea să se creadă cumva că urmăresc în mod constant postul România TV. Nici vorbă. Recunosc, pe de altă parte, că acest canal are ceva fascinant, pentru că el ne arată cât de jos poate coborî jurnalismul: rar vezi o asemenea combinaţie între manipulare ticăloasă şi mistificare grosolană, între vulgaritate ostentativă şi amatorism jalnic. În plus, de când a izbucnit pandemia, postul a fost portavocea coronascepticilor şi a antivacciniştilor, a promovat-o intens pe Şoşoacă, a sabotat consecvent măsurile luate de autorităţi; în mod normal, CNA-ul ar fi trebuit să reacţioneze. Am fost curios să văd dacă de Paşte România TV va adopta un ton mai moderat şi va renunţa, măcar parţial, la discursul propagandistic. Am făcut, aşadar, nişte mici „sondaje” în acele zile de sărbătoare, atent mai ales la titlurile de pe „burtieră”. Mostrele pe care le-am cules arată, indubitabil, că nimic nu s-a schimbat şi că regăsim, intactă, acea euforie a dezastrului în care postul se complace de ani de zile.

Aşadar, vineri 30 aprilie. Ziua începe prost: „Documentul oficial: rateul vaccinării româneşti”. Fel de fel de nenorociri se abat pe capul nostru: „Moarte după vaccin - scandal naţional”, „Liderul politic mort în Vinerea Mare - veste şoc”, „Ministrul în costum popular, atacat în magazin” (de unde rezultă, nu-i aşa, că un ministru patriot se expune la mari riscuri), „Mii de pensionari lăsaţi de primari fără masa de Paşte”, „Vine criza alimentară? Explozia preţurilor după Paşte”, „Legea care îi poate transforma pe angajaţi în sclavi”, „Vine un nou val de pandemie după Paşte?”. Un procedeu eficient este inserarea unor ştiri externe, dar care, deoarece nu sunt prezentate ca atare, par să se adauge nenorocirilor pe care le suportă românii: „Racheta trasă de ruşi - alertă gradul zero”, „Ameninţarea războiului de la graniţa României”, „Tragedie - zeci de oameni striviţi la pelerinaj”, „Momentul în care oamenii se calcă în picioare”. Ziua de sâmbătă 1 mai începe şi ea foarte prost: „Val de tragedii în drumul spre petreceri”. Două ştiri (să le spunem „ştiri”?) enigmatice ne lasă să presimţim ce e mai rău: „Anunţul lui Arafat înainte de seara sfântă a Învierii”, „Blestemul primarilor decedaţi, ce i-a răpus”. Abia spre seară cerul se mai luminează: „Ultimele pregătiri pentru Învierea la malul mării” (Teodosie se bucură de o cotă foarte înaltă la România TV).

În prima zi de Paşte, duminică 2 mai, ştirile pozitive încep, treptat, să câştige teren. Postul rămâne însă vigilent: „Familia mortului de covid dezgropat de procurori”, „Eşec naţional: 80% dintre români nu s-au vaccinat”, „Călugărul - minciunile reziştilor”. Dar e sărbătoare şi lumea petrece, în ciuda pandemiei şi mai ales în ciuda recomandărilor de prudenţă făcute de oficialităţi: „Generalul şi fiica sa fac show la RTV”, „Tinerii care au ignorat propaganda de pe Facebook”, „Imaginile care îi disperă pe rezişti de Paşti”, „Petrecerea de Paşte din taverna ministrului patriot”. Ministrul e patriot fiindcă dă petreceri fără distanţare, fără a limita numărul participanţilor etc. E vorba de fostul ministru Traian Igaş care e vechi client al postului, îl vedem în ipostaza de gazdă la toate sărbătorile importante - Crăciun, Anul Nou, Ziua naţională. Erau imaginile din 2 mai a.c. autentice sau au fost folosite filmări de la „evenimente” anterioare? Greu de spus, dar înclin către a doua variantă. Pe lângă Igaş îşi face apariţia alt personaj carismatic - Gigi Becali: „Gigi Becali îşi deschide vila de Paşti”, „Ce i-au făcut reziştii lui Becali”, „Becali îi demască pe tiranii din guvern”. Seara de duminică se încheie apoteotic cu afurisenia lui Clotilde Armand, identificată cu Satana şi căreia i se cere, de către o faţă bisericească congestionată de furie, să plece în ţara ei şi să ne lase în pace pe noi, românii, cu necazurile şi cu sărăcia noastră: moment de deosebită intensitate emoţională, la care a participat - cu lacrimi în ochi - şi o cunoscută videochatistă.

După relativa acalmie din prima zi de Paşte, luni şi marţi reintră în acţiune artileria grea. Abia dacă mai poţi ţine pasul cu avalanşa de nenorociri: „Orori în zi de sărbătoare: crime, incendii, încătuşări”, „Copil împuşcat mortal la masa de Paşte”, „Răzbunarea premierului după Paşte: planul de la guvern”, „Punctul critic în care a ajuns vaccinarea”, „Pericol major pe străzi. Val de atacuri cu cuţitul”, „Limitarea mascată a drepturilor şi libertăţilor”, „Tensiuni majore în guvern. Bătaie pentru putere”, „Cel mai mare expert român la OMS aruncă bomba”, „Datele false ale pandemiei - dovada măsluirii cifrelor”. Această din urmă afirmaţie, mană cerească pentru coronasceptici, e completată de o alta, absolut antologică: „Numărul de cazuri covid sunt puţin credibile”.

Acesta este nivelul postului, unde nici limba română nu scapă nemasacrată. Să nu ne amăgim cu gândul că lumea, în special tinerii, nu se mai uită la televizor. România TV are audienţă la un segment deloc neglijabil din populaţie, sensibil la „patriotism” şi la grija pentru „nevoile românilor”. Direct sau insidios, postul exercită o influenţă nefastă, cu consecinţe pe termen lung.

Alexandru Călinescu este profesor universitar doctor la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, critic literar şi scriitor

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Cosmin PAȘCA

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Să luăm exemplul Iaşului. Peste un an-doi, Marius Ostaficiuc va afirma că filiala AUR a fost „capturată” şi va reveni la PSD, Tudor Ciuhodaru îşi va redescoperi „umanismul” şi se va întoarce la partidul lui Dan Voiculescu (aripa televizată a PSD), iar Ciprian Paraschiv îşi va aminti că a fost cândva liberal. Şi mulţi alţii, totul multiplicat cu 41 la nivel de ţară. Controlează azi PSD-PNL România cu 55%? Să vedeţi peste doi-trei ani când o să râdă de Putin cu alea 87% ale lui.

opinii

Bunici obraznici

Briscan ZARA

Bunici obraznici

Bunicii îşi descoperă în nepoţi un scop în viaţă şi nu-i lasă pe aceştia să înveţe nimic din propriile greşeli. Având mult timp la dispoziţie, ei execută toate treburile, odraslele neavând voie să mişte un deget. Mâncarea li se serveşte la pat, în faţa televizorului, totul este aranjat în farfurie în aşa fel încât plodul să nu facă altceva decât să îşi bage singur în gură. Dacă lenea e prea mare, chiar şi acest mic inconvenient se rezolvă de către mereu atenţii şi mereu săritorii bunici: copilul e hrănit în gură. El nu trebuie să îşi aleagă hainele, să îşi spele vasele din care a mâncat, nu mai vorbesc de gătit. Copiii crescuţi de bunici nu ştiu să facă nimic! Pentru că nu au fost lăsaţi să facă. Li s-a pus totul la nas.

Noi, femeile

Cristina DANILOV

Noi, femeile

O fată nu trebuie să rupă cămașa colegului pentru a scăpa de batjocura lui. O adolescentă are dreptul de a citi pe o bancă în parc, așa cum citeam eu cândva, fără să fie agresată și apoi umilită de autorități doar pentru că este femeie. Se poate? Desigur, egalitatea între sexe e un principiu care se învață și societatea de azi ne cere tuturor să facem efortul de a ieși din stereotipurile în care ne-am format și să participăm deschiși la această lecție a umanității.

Între artă şi credinţă

Nichita DANILOV

Între artă şi credinţă

Se pare că noi nu încercăm să ne împăcăm cu gândul că trăim într-o lume imperfectă şi dorim, cu tot dinadinsul să transformă imperfecţiune în perfecţiune, gândind şi, mai ales, acţionând, cât mai corect politic. Aliniindu-ne, cu alte cuvinte, la noile standarde ale politicilor culturale, care dau naştere la noi aberaţii ideologice, la fel de nocive ca şi cele din perioada comunismului, la ameninţări şi la vărsări de sânge.

pulspulspuls

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Acuma, dacă tot s-a terminat cu agitaţia de la Vniversitatea din Copou, haideţi să facem două-trei observaţiuni mai detaşate, fără presiunea votului, presiune care a tot apăsat şi în afara instituţiei în aceste ultimel zile. 

Caricatura zilei

Putin a mai câștigat un mandat de președinte al Federației Ruse

Vladimir Putin a câstigat alegerile prezidentiale din Rusia cu 87,97 la suta.  

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri