Lista directorilor societăţilor Primăriei care câştigă mai mult decât Iohannis
Directorii din cadrul administratiei publice locale se afla în fruntea listei cu cele mai mari (...)
citeste totjoi, 07.07.2022
Să nu ne amăgim cu gândul că lumea, în special tinerii, nu se mai uită la televizor. România TV are audienţă la un segment deloc neglijabil din populaţie, sensibil la „patriotism” şi la grija pentru „nevoile românilor”. Direct sau insidios, postul exercită o influenţă nefastă, cu consecinţe pe termen lung.
N-aş vrea să se creadă cumva că urmăresc în mod constant postul România TV. Nici vorbă. Recunosc, pe de altă parte, că acest canal are ceva fascinant, pentru că el ne arată cât de jos poate coborî jurnalismul: rar vezi o asemenea combinaţie între manipulare ticăloasă şi mistificare grosolană, între vulgaritate ostentativă şi amatorism jalnic. În plus, de când a izbucnit pandemia, postul a fost portavocea coronascepticilor şi a antivacciniştilor, a promovat-o intens pe Şoşoacă, a sabotat consecvent măsurile luate de autorităţi; în mod normal, CNA-ul ar fi trebuit să reacţioneze. Am fost curios să văd dacă de Paşte România TV va adopta un ton mai moderat şi va renunţa, măcar parţial, la discursul propagandistic. Am făcut, aşadar, nişte mici „sondaje” în acele zile de sărbătoare, atent mai ales la titlurile de pe „burtieră”. Mostrele pe care le-am cules arată, indubitabil, că nimic nu s-a schimbat şi că regăsim, intactă, acea euforie a dezastrului în care postul se complace de ani de zile.
Aşadar, vineri 30 aprilie. Ziua începe prost: „Documentul oficial: rateul vaccinării româneşti”. Fel de fel de nenorociri se abat pe capul nostru: „Moarte după vaccin - scandal naţional”, „Liderul politic mort în Vinerea Mare - veste şoc”, „Ministrul în costum popular, atacat în magazin” (de unde rezultă, nu-i aşa, că un ministru patriot se expune la mari riscuri), „Mii de pensionari lăsaţi de primari fără masa de Paşte”, „Vine criza alimentară? Explozia preţurilor după Paşte”, „Legea care îi poate transforma pe angajaţi în sclavi”, „Vine un nou val de pandemie după Paşte?”. Un procedeu eficient este inserarea unor ştiri externe, dar care, deoarece nu sunt prezentate ca atare, par să se adauge nenorocirilor pe care le suportă românii: „Racheta trasă de ruşi - alertă gradul zero”, „Ameninţarea războiului de la graniţa României”, „Tragedie - zeci de oameni striviţi la pelerinaj”, „Momentul în care oamenii se calcă în picioare”. Ziua de sâmbătă 1 mai începe şi ea foarte prost: „Val de tragedii în drumul spre petreceri”. Două ştiri (să le spunem „ştiri”?) enigmatice ne lasă să presimţim ce e mai rău: „Anunţul lui Arafat înainte de seara sfântă a Învierii”, „Blestemul primarilor decedaţi, ce i-a răpus”. Abia spre seară cerul se mai luminează: „Ultimele pregătiri pentru Învierea la malul mării” (Teodosie se bucură de o cotă foarte înaltă la România TV).
În prima zi de Paşte, duminică 2 mai, ştirile pozitive încep, treptat, să câştige teren. Postul rămâne însă vigilent: „Familia mortului de covid dezgropat de procurori”, „Eşec naţional: 80% dintre români nu s-au vaccinat”, „Călugărul - minciunile reziştilor”. Dar e sărbătoare şi lumea petrece, în ciuda pandemiei şi mai ales în ciuda recomandărilor de prudenţă făcute de oficialităţi: „Generalul şi fiica sa fac show la RTV”, „Tinerii care au ignorat propaganda de pe Facebook”, „Imaginile care îi disperă pe rezişti de Paşti”, „Petrecerea de Paşte din taverna ministrului patriot”. Ministrul e patriot fiindcă dă petreceri fără distanţare, fără a limita numărul participanţilor etc. E vorba de fostul ministru Traian Igaş care e vechi client al postului, îl vedem în ipostaza de gazdă la toate sărbătorile importante - Crăciun, Anul Nou, Ziua naţională. Erau imaginile din 2 mai a.c. autentice sau au fost folosite filmări de la „evenimente” anterioare? Greu de spus, dar înclin către a doua variantă. Pe lângă Igaş îşi face apariţia alt personaj carismatic - Gigi Becali: „Gigi Becali îşi deschide vila de Paşti”, „Ce i-au făcut reziştii lui Becali”, „Becali îi demască pe tiranii din guvern”. Seara de duminică se încheie apoteotic cu afurisenia lui Clotilde Armand, identificată cu Satana şi căreia i se cere, de către o faţă bisericească congestionată de furie, să plece în ţara ei şi să ne lase în pace pe noi, românii, cu necazurile şi cu sărăcia noastră: moment de deosebită intensitate emoţională, la care a participat - cu lacrimi în ochi - şi o cunoscută videochatistă.
După relativa acalmie din prima zi de Paşte, luni şi marţi reintră în acţiune artileria grea. Abia dacă mai poţi ţine pasul cu avalanşa de nenorociri: „Orori în zi de sărbătoare: crime, incendii, încătuşări”, „Copil împuşcat mortal la masa de Paşte”, „Răzbunarea premierului după Paşte: planul de la guvern”, „Punctul critic în care a ajuns vaccinarea”, „Pericol major pe străzi. Val de atacuri cu cuţitul”, „Limitarea mascată a drepturilor şi libertăţilor”, „Tensiuni majore în guvern. Bătaie pentru putere”, „Cel mai mare expert român la OMS aruncă bomba”, „Datele false ale pandemiei - dovada măsluirii cifrelor”. Această din urmă afirmaţie, mană cerească pentru coronasceptici, e completată de o alta, absolut antologică: „Numărul de cazuri covid sunt puţin credibile”.
Acesta este nivelul postului, unde nici limba română nu scapă nemasacrată. Să nu ne amăgim cu gândul că lumea, în special tinerii, nu se mai uită la televizor. România TV are audienţă la un segment deloc neglijabil din populaţie, sensibil la „patriotism” şi la grija pentru „nevoile românilor”. Direct sau insidios, postul exercită o influenţă nefastă, cu consecinţe pe termen lung.
Alexandru Călinescu este profesor universitar doctor la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, critic literar şi scriitor
Cuvinte cheie:
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
Cât de mare era șpaga la ambulanța Neamț. Numai directorul a primit 108.000 euro în câteva zile
Capcană pentru șoferi în Păcurari: uriașă groapă nesemnalizată în asfalt
(VIDEO) Asfaltare pe ploaie în zona Bucium-Bârnova. Smoala se ia pe roțile șoferilor
VIDEO Prețuri ca pe Coasta de Azur la Năvodari. Cât a ajuns să coste o oră de parcare
Sute de curse întârziate şi zeci de zboruri anulate pe Aeroportul Otopeni. Care au fost motivele
Fake cu închiderea plajelor din Turcia propagat în valuri în conturile românilor
Premieră! Hrisovul emis de Alexandru cel Bun, scos la licitație
Şeful republicanilor din Senat: Accesul facil la arme de foc nu reprezintă „problema de bază”
Sondaj INSCOP: 83% dintre români vor ca ţara să se alieze cu Occidentul
Un lac de peste 100 de hectare, aflat în Satu Mare, a secat aproape în totalitate
Kristalina Georgieva (FMI): Nu putem exclude o recesiune globală anul viitor
Ministrul de externe al Ucrainei: Mulţumesc din toată inima României, prietenul nostru bun
Trei melodii controversate ale lui Michael Jackson au fost eliminate de pe platformele de streaming
Premierul Boris Johnson va demisiona, joi, din funcţia de lider al Partidului Conservator
Raport ONU: Foametea la nivel mondial, amploare fără precedent în 2022
Pompierii din Moldova şi-au dat întâlnire la Botoşani pentru un concurs de abilităţi
Șefii MI5 și FBI, în primul discurs comun din istorie: „Xi Jinpimg, o amenințare la adresa lumii”
Admiterea la facultățile Universității de Științele Vieții Iași (USV) începe luni, 11 iulie (P)
Un turist a filmat momentul în care Roxana Donisan este atacată de rechin
VIDEO - Accident cumplit filmat în Galaţi. Un motociclist se zbate între viaţă şi moarte
Crimă în trafic la Bacău. Ucis în bătaie pentru că a acroşat o oglindă
În caz de război, Belarusul ar ataca prima dată Polonia, îşi face curaj un comandant belarus
Mezzosoprana Maria Macsim va fi omagiată la Opera Națională Română Iași
Un precedent juridic periculos la Iași. Secretarul primarului penal scapă basma curată
Născută la Moscova, Rybakina a vorbit despre război înaintea meciului cu Halep
Dezvăluirile Andreei Ibacka: De ce nu doarme în pat cu Cabral şi legătura cu Ceauşescu
O nouă țeapă pentru românii care merg în Grecia. Atenţie la ciorbă!
Supărare mare pentru angajaţi: Nu toţi vor primi tichete de masă de 30 de lei. Care este motivul
Preţurile petrolului au scăzut miercuri la minime ale ultimelor 12 săptămâni
Zelenski: În sfârşit simţim că armele primite de la parteneri au început să funcţioneze puternic
Întâlnire secretă a aurarului Georgică cu baza de la Iaşi, în toiul nopţii: se caută oameni noi
Lista directorilor societăţilor Primăriei care câştigă mai mult decât Iohannis
De ce se trag rachetele antigrindină? Unii fermieri nu le văd cu ochi buni
Poliţiştii l-au găsit dormind la volan, în şanţ, cu o alcoolemie de 2 la mie
O escrocherie de milioane: tranzacţii fictive cu bovine. Şapte ani de închisoare
Post de director al unui important spital din Iaşi, scos la concurs
Femeia beată, de 40 de ani, ucisă de caniculă în condiţii misterioase: se va face autopsie
O zi de naştere la care s-ar putea gândi, doi ani, în spatele gratiilor
Premii pentru elevii cu medii de zece la Evaluare şi Bacalaureat
Primele 3000 de hectare de culturi agricole afectate de secetă, înscrise la despăgubiri
Portar format de Inter Milano, adus la Politehnica Iaşi! Lotul pentru Bulgaria - UPDATE
Secretarul primarului penal scapă basma curată. Un nesănătos precedent juridic la Iași
Zeci de hectare de pădure au fost arse în Sihlea, judeţul Vrancea, arse din cauza unui incendiu
Ioan Alexandru TOFANUn vis de vară după Bacalaureat |
Codrin Liviu CUȚITARUO lume a celorlalţi |
George ŢURCĂNAŞUCinşpe regiuni de inspiraţie sovietică… (III) |
Bogdan ILIESCUConu’ Leonida faţă cu o lume a ielelor |
Întâlnire secretă a aurarului Georgică cu baza de la Iaşi, în toiul nopţii: se caută oameni noi |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.