Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

DEZASTRU! Sunt școli din județul Iași în care un singur elev a luat peste 5 la Evaluare

GALERIE
copii
  • copii
- +

La şcoala din Alexeni, un singur elev a avut peste media 5, la Chişcăreni, din 19 elevi, 9 au obţinut sub 5, iar 7 au absentat, la Hălceni doar un elev a reuşit o medie de 5,65.

Situaţia elevilor din şcolile aflate în mediul rural rămâne neschimbată de ani de zile, iar cu excepţia câtorva elevi care reuşeşc totuşi să obţină rezultate bune la evaluările naţionale, cei mai mulţi nu reuşesc nici măcar să obţină media 5 la Matematică şi Limba română, adică nu au nici cele mai elementare cunoştinţe după ce au urmat opt ani de şcoală. Astfel, dacă, în ediţiile trecute, „Ziarul de Iaşi“ prezenta la nivel de statistici situaţia şcolilor ieşene, dacă privim situaţia pe fiecare şcoală în parte din mediul rural, putem vedea că, în majoritatea cazurilor, mai puţin de jumătate dintre elevi au promovat cu o medie peste 5, iar alte şcoli sunt „campioane“ în ceea ce priveşte numărul de absenţi.

Cele mai multe şcoli din mediul rural nu au reuşit să „producă“, cu mici excepţii, elevi care să obţină peste 5 la Evaluarea Naţională. Dacă în ediţiile trecute arătam că din aproximativ 1.300 de elevi din judeţ care au obţinut sub 5 sunt din mediul rural, iar 90% dintre cei aproximativ 900 care au absentat sunt din mediul rural, în ediţia de astăzi prezentăm o serie de şcoli din mediul rural unde elevii fie nu s-au prezentat masiv la Evaluarea Naţională, fie nu au reuşit în număr mare, cel puţin jumătate din elevii din aceste şcoli, să obţină cel puţin media 5.

Un exemplu este şcoala din Alexeni, unde din 6 elevi, 5 au sub media 5, iar un elev a reuşit o medie de 5,40, la Budăi au fost 7 medii sub 5 din cei 10 elevi, la Chişcăreni, din 19 elevi, 9 au obţinut sub 5, iar 7 au absentat. La Şcoala Hălceni au fost 5 medii sub 5 şi trei absenţi, doar un elev reuşind o medie peste 5, adică 5,65. O situaţie similară regăsim la Humosu, cu 8 medii sub 5 şi 3 absenţi, doar un elev scriind la 5,05. Şcoala Rediu din comuna Rediu are doar doi elevi cu medii peste 5, una de 5,72 şi un 5,00 dintre cei 12 elevi. 8 au scris de mai puţin de 5, iar doi nu s-au prezentat. La Slobozia 12 elevi din 20 nu au fost prezenţi, iar trei au luat sub 5, la Strunga, din 5 elevi, doi au fost absenţi, doi au luat sub 5, iar un elev a obţinut 5,65. La Zbereni, din 7 elevi, doar 2 au luat peste 5, fiind o medie de 5,07 şi una de 6,62, iar acestea sunt printre cele mai grave situaţii.

Numărul şcolilor în care cel puţin jumătate au absentat sau au luat sub 5 este mult mai mare. La Rediu Rugionasa, din 18 elevi, 10 au luat sub 5, în localitatea Roşu, din 7 elevi 4 au luat sub 5, iar doi au absentat, în Runcu au absentat 6 şi doi au luat sub 5 dintre cei 10 elevi. În localitatea Săveni avem 8 medii sub 5 şi un absent dintre cei 16 elevi înscrişi la Evaluarea Naţională. La Slobozia avem 12 absenţi şi trei medii sub 5 din 20 de elevi, la Verşeni 11 medii sub 5 dintre 16 elevi înscrişi, iar situaţia este similară în multe alte şcoli. La Liceul tehnologic Vlădeni avem 27 de medii sub 5 şi doi absenţi din 49 de elevi înscrişi, la Şcoala din Crucea avem 12 elevi cu media sub 5 şi 12 absenţi din 27 de absolvenţi.

În ceea ce priveşte motivele unui astfel de fenomen, doi foşti inspectori şcolari generali, Liliana Romaniuc şi Camelia Gavrilă, au pus aceste probleme pe seama lipsei de resurse materiale în şcolile din mediul rural, precum laboratoare performante sau posibilitatea de a prezenta materia într-o manieră interesantă, pe o tablă electronică sau pe videoproiector, dar şi lipsa resursei umane. Astfel, cei doi foşti inspectori şcolari menţionează faptul că, în multe şcoli de la sat, într-un ciclu de învăţământ elevii au doi, trei sau chiar patru profesori la o materie. În ceea ce pri­veşte rezolvările, aceştia menţionează că este nevoie atât de programe de sprijin pentru elevii din rural, dar şi o discriminare pozitivă pentru profesorii din rural care să îi motiveze să rămână la sat.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri