Dezastrul din universități se acutizează: România, fără prezență în top Shanghai pentru al doilea an consecutiv

joi, 15 august 2024, 14:31
2 MIN
 Dezastrul din universități se acutizează: România, fără prezență în top Shanghai pentru al doilea an consecutiv

România nu este reprezentată de nicio universitate în ediția pe 2024 a reputatului clasament internațional Academic Ranking of World Universities – Shanghai Ranking, publicat joi.

Este al doilea an consecutiv când nicio instituție de învățământ superior din țară nu reușește să intre în top 1000 al acestui ranking, recunoscut drept unul dintre cele mai relevante la nivel global, după ce ultima universitate românească prezentă în clasament, Babeș-Bolyai din Cluj, nu a mai reușit această performanță.

În același timp, în clasamentul ARWU apar universități din Serbia, Croația și Slovenia, din Ucraina, din Ungaria, Cehia, Slovacia, Polonia sau Estonia.

Situația României se remarcă având în vedere că ieșirea Universității Babeș-Bolyai din acest clasament, în 2023, a stârnit o amplă dezbatere despre calitatea învățământului superior și a cercetării universitare, precum și despre lipsa unor politici concentrate de sprijin pentru mediul universitar românesc.

Clasamentul citat este unul dintre cele mai mari din lume, făcând parte dintr-o „tripletă” general recunoscută, alături de rankingurile Times Higher Education și QS. Shanghai Ranking Consultancy publică și alte clasamente internaționale, precum cel al universităților după domenii de studiu, în care, anul trecut, România și-a consolidat prezența.

Criteriile folosite în clasamentul Shanghai sunt: calitatea educației (10% – indicator-cheie: premiile Nobel și Fields câștigate de absolvenți); calitatea personalului academic (40% – indicatori-cheie: premii Nobel și Fields câștigate de membri ai corpului academic, număr mare de citări); activitatea de cercetare (40% – indicatori-cheie: materiale publicate în Nature și Science sau incluse în Science Citation Index-Expanded și Social Science Citation Index); performanța per capita (10%).

Top 10 global anul acesta

  1. Harvard University
  2. Stanford University
  3. Massachusetts Institute of Technology
  4. University of Cambridge
  5. University of California – Berkeley
  6. University of Oxford
  7. Princeton University
  8. California Institute of Technology
  9. Columbia University
  10. University of Chicago

Din Europa Centrală și de Est nu sunt reprezentate România sau Bulgaria, dar apar: Croația – o universitate în intervalul 401-500, Republica Cehă – 6 universități, Estonia – 1 universitate în intervalul 601-700, Ungaria – 4 universități, Lituania – 1 universitate în intervalul 501-600, Polonia – 8 universități,  Serbia – 2 universități, Slovacia, Slovenia și Ucraina cu câte o universitate. Citește articolul complet pe edupedu.ro.

 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii