anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

miercuri, 17.08.2022

Dezbatere cu ministrul Cercetării, la Iași: De ce ne pleacă inginerii din ţară?

GALERIE
cei cinci rectori, ministrul Cercetarii al patrulea de la stanga la dreapta
 • cei cinci rectori, ministrul Cercetarii al patrulea de la stanga la dreapta
- +

Ministrul Cercetării, alături de rectori ai universităţilor tehnice din ţară membre ARUT au dezbătut ieri la Iaşi cele mai presante probleme ale învăţămîntului superior de profil.

Ministrul Cercetării şi Inovării, Lucian Puiu Georgescu, împreună cu reprezentanţi ai patru universităţi membre în Alianţei Române a Universităţilor Tehnice (ARUT), dar şi cu Ecaterina Andronescu, preşedintele Comisiei pentru învăţământ a Senatului României au prezentat ieri, de la ora 14, care au fost primele concluzii ale întâlnirii de la Iaşi şi ce demersuri se vor lua, atât în ceea ce priveşte stimularea cercetării în universităţi, dar şi în ceea ce priveşte clasificarea şcolilor doctorale şi a colaborării între universităţi. „Astăzi (n.r., ieri) am discutat, şi vom continua în cea de-a doua parte a zilei cu alte subiecte, în primul rând despre organizarea alianţei universităţilor, în anumite departamente şi direcţii în care vom crea grupuri de lucru pentru a cerceta profund aspecte legate de viziunea în procesul educaţional în învăţământul tehnic românesc, după care, profitând de prezenţa domnului ministru, am discutat aspecte privind cercetarea ştiinţifică în universităţi şi în special în cele tehnice, şi am încheiat discuţiile din prima parte a întâlnirii cu importanţa şcolilor doctorale, iar în cea de-a doua parte a întâlnirii vom vorbi despre clasificarea universităţilor şi despre câteva aspecte strategice privind ingineria în acest secol“, a descris prof.dr.ing. Viorel-Aurel Şerban, rectorului Universităţii Politehnica Timişoara, preşedinte al ARUT, la începutul întâlnirii.

În cadrul întâlnirii de ieri, care a avut loc în Corpul T al TUIAŞI, sediul Rectoratului, în Sala de conferinţe, au luat cuvântul toţi cei patru rectori prezenţi, Ecaterina Andronescu, dar şi Lucian Puiu Georgescu. Aceştia au scos în evidenţă importanţa învăţământului tehnic şi importanţa păstrării în ţară a inginerilor bine pregătiţi, aceştia fiind „motorul“ economiei şi al dezvoltării economice. Ministrul Georgescu a mutat discuţia spre chestiunile legate de finanţarea învăţământului universitar, despre modul în care sunt utilizaret şi distribuite fondurile. De asemenea, ministrul a mai stabilit ca priorităţi creşterea fondului pentru cercetare cu 75%, nevoia de a stimula financiar cercetătorii din universităţi, un prim demers fiind eliminarea impozitelor pe venitul din cercetare. De asemenea, ministrul a mai scos în evidenţă faptul că la fel de importantă pentru cercetare este şi aplicarea ei, fiind un lucru care ar duce şi la creşterea economică. În finalul întâlnirii s-a discutat despre importanţa susţinerii financiare a cercetării şi cercetătorilor, subliniindu-se că inginerii români pleacă peste hotare chiar dacă România ar avea nevoie în acest moment de aproximativ 150.000 de ingineri.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Celălalt război (I)

Cătălin ONOFREI

Celălalt război (I)

Când memele ucid genele.

opinii

Şoc şi groază…

Briscan ZARA

Şoc şi groază…

Nu e de râs, e de fapt de plâns. Orice dependenţă e rea, chiar şi aceea faţă de propriul copil. Şi cu cât mediul în care trăim e mai sigur, cu atât uităm faptul că acel om nu e făcut să stea cu noi, ci să trăiască fără noi. Datoria noastră e să îl învăţăm să zboare nu să îl ţinem în aer agăţat de sfori. E greu să înţelegem asta, dar nu e imposibil...

Opt ore în Turnul Babel

Cristina DANILOV

Opt ore în Turnul Babel

Extrovertiții au mai multe șanse să dea instantaneu o soluție unei probleme. Introvertiții, pe de altă parte, se simt mai confortabili când iau decizii bine gândite. Nu le place să fie zoriți, repeziți și puși la colț doar fiindcă nu-s ca șeful iute ca piperul. Pentru extrovertiți, recunoașterea socială și sprijinul colegilor sunt deosebit de importante. Pentru introvertiți, acest lucru este, de asemenea, valoros, dacă există, dacă nu, nu vor suferi, ei își pot face treaba oricum, cu sau fără aprecieri și statui prea multe.

Mitocanul de la volan (I)

Eugen MUNTEANU

Mitocanul de la volan (I)

Suntem asaltați zilnic cu știri și imagini despre accidente de circulație atroce. Statisticile spun că România este țara europeană cu cei mai mulți morți în accidente de circulație. Dincolo de precaritatea șoselelor, cred că o cauză a acestei situații îngrijorătoare este și existența în libertate a fiarei sălbatice pe care am ales să o numesc mitocanul de la volan.

pulspulspuls

O cabală preoţească ţesută pe îndelete de multă vreme

O cabală preoţească ţesută pe îndelete de multă vreme

Ehehei, iubiţi dreptcredincioşi, iată că încurcate mai sunt căile Domnului de când treburile lumeşti şi dorinţele de parvenire şi câştig şi-au băgat coada tot mai adânc în sânul şi buzunarele largi de popă ale unor înalţi prelaţi din mitropolia noastră de la Iaşi, atât de greu încercată în ultima vreme. Iacătă aşadar, dragilor, ce au mai putut zămisli minţile întunecate de aceste lucrături diavoleşti: citiţi şi vă cruciţi, nu alta! 

Caricatura zilei

Ambulanța

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.